Historisk arkiv

Steensnæs tar ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Steensnæs tar ansvar

Øyvind Håbrekke, politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet

I vinter opplever vi en anstrengt kraftsituasjon med høye priser og lite vann i magasinene. Regjeringen har i denne situasjonen gjennomført flere avbøtende tiltak. Kåre Nilsen er tydelig misfornøyd med energiminister Einar Steensnæs i sitt innlegg i Stavanger i Aftenblad 29.01.. Jeg vil ikke gå inn på de sterke ord og karakteristikker han bruker. Innlegget gir imidlertid et galt bilde av Regjeringens og energiministerens håndtering av situasjonen, og jeg vil derfor redegjøre for dette.

Bakgrunnen for den sterke prisøkningen er høye priser som skyldes lite vann i magasinene. En tørr høst og tidlig vinter har gitt et uvanlig lavt nivå i magasinene. Det er forståelig at de høye prisene skaper frustrasjon og bekymring når prisen raskt stiger så mye som den har gjort i vinter. Regjeringen vil i denne situasjonen sette inn tiltak som hjelper de som trenger det mest.

Kommunalministeren har økt bostøtten, og også gitt et engangstilskudd til de om lag 106 000 husholdninger som mottar bostøtte. Barne- og familieministeren har gitt alle namsmenn beskjed om at personer som er under gjeldsordning skal kunne få økte satser for livsopphold for å kunne betale strømregningen.

Energiminister Steensnæs har tatt kontakt med energiselskapene for å sikre at de viser fleksibilitet overfor kunder med betalingsproblemer. Det første man må gjøre dersom man får betalingsproblemer er derfor å kontakte kraftleverandøren for å undersøke om det er mulig å komme frem til løsning på problemet.

Steensnæs har tatt initiativ til å forby forskuddsfakturering for å unngå at kunder får problemer hvis kraftselskapet går konkurs. Det tas også nå en full gjennomgang av regelverket for fakturering for å sikre at kundenes interesser ivaretas. Energiministeren har også tatt initiativ til en informasjonskampanje som vil kunne hjelpe forbrukerne med å redusere strømregningen.

Videre har han tatt initiativ til en støtteordning for private husholdninger som vil investere i varmepumper, pelletskaminer, styringssystemer eller lignende. Ordningen gjelder altså ikke bare varmepumper slik Nilsen gir inntrykk av. Ordningen vil ikke redusere de strømregningene som nå kommer, men er et tiltak som vil gjøre flere husholdninger mindre sårbare ved at de reduserer bruken av strøm til oppvarming.

Når det gjelder styringen av magasinene som Nilsen tar opp, så er det umulig for kraftselskapene å forutse at høstregnet uteblir. Energiministeren har imidlertid varslet en gjennomgang av energiloven for å se på om det er behov for justeringer som kan styrke forsyningssikkerheten.

Det er imidlertid ikke riktig at eventuell ekstra fortjeneste går "i lomma til kapitalistene som kjøpte kraftselskap på billigsalg av det offentlige" slik Nilsen hevder. Norske kraftverk er for det aller meste i offentlig eie.

Regjeringen og energiministeren har en offensiv energipolitikk for å styrke energiforsyningen. Et hovedmål i denne sammenhengen er å redusere den ensidige avhengigheten av vannkraft for å gjøre oss mindre sårbare for tørrår.