Historisk arkiv

Aktivitetsnivået på norsk sokkel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Aktivitetsnivået på norsk sokkel

Av olje- og energiminister Einar Steensnæs

Regjeringen har som mål å realisere ressurspotensialet på norsk sokkel og videreutvikle den norskbaserte olje- og gassindustrien. Dette målet har regjeringen illustrert med den såkalte langsiktige utviklingsbanen i St.meld. nr. 38 (2001 - 2002) Om olje- og gassvirksomheten. Vi mener det er ressursgrunnlag på norsk sokkel for betydelig olje- og gassproduksjon fram mot og lenge etter 2050. Myndighetene skal gjøre sitt for å legge til rette for at et slikt mål kan nås, men det er industrien som må være drivkraften i utnyttelsene av de enorme olje- og gassressursene vi har på norsk sokkel.

Fram mot 2005 er årlige investeringer på norsk sokkel beregnet til rundt 65 milliarder kroner, hvorav de største er knyttet til Snøhvit, Kristin og Ormen Lange. I tillegg til driftskostnader, som er beregnet til om lag 30 milliarder kroner årlig, sikrer dette et høyt samlet investeringsnivå de kommende årene.

Som et svar på den fallende leteaktiviteten holder vi et meget høyt aktivitetsnivå hva angår tildeling av nye utvinningstillatelser. I de såkalt modne delene av Nordsjøen er det planlagt å tildele nye utvinningstillatelser før påske. I tillegg har departementet startet arbeidet med etableringen av faste, forhåndsdefinerte leteområder i Nordsjøen og på Haltenbanken utenfor Nordland. Jeg tar sikte på å etablere denne ordningen allerede kommende høst. I de mer umodne delene av sokkelen er vi i full gang med 18. konsesjonsrunde. I denne runden vil vi fokusere på dyphavsområdene i Norskehavet, men det kan også være aktuelt å inkludere andre deler av sokkelen. Jeg legger opp til tildeling av nye utvinningstillatelser fra 18. konsesjonsrunde før sommeren 2004. I både modne og umodne deler av sokkelen legger jeg vekt på et nært samspill med industrien slik at tildeling av nye utvinningstillatelser skal bidra til nye olje- og gassfunn.

Topplederforum er en møteplass for sentrale aktører innen olje- og gassnæringen. Fra arbeidstagersiden deltar NOPEF og LO Industri. Som leder av dette forumet har jeg tatt initiativ til å nedsette en prosjektgruppe som skal se nærmere på aktivitetsnivået på norsk sokkel. Fram mot sommeren 2003 skal denne gruppen se nærmere på problemstillinger knyttet til bl.a. små felt, senfaseproduksjon, kostnadsstrukturer og teknologi. Jeg føler meg trygg på at et samarbeid mellom ulike aktører i næringen skal kunne identifisere tiltak som kan sikre et rimelig høyt og forutsigbart aktivitetsnivå også i årene framover.

Når det gjelder den siste tidens tildelinger av utbyggingsoppdrag til utenlandske verft, bør det herske liten tvil om at regjeringen er opptatt av at norsk leverandørindustri skal ha mest mulig jevnbyrdige konkurranseforhold. Regjeringen har nedsatt en arbeidsgruppe som skal sammenlikne rammebetingelsene mellom norsk og europeisk verftsindustri. Gruppen skal legge fram en rapport i løpet av mai.

Olje- og gassvirksomheten er en viktig motor for verdiskaping i Norge. De tiltak som regjeringen nå setter i verk vil bidra til å videreføre denne næringens bidrag til verdiskaping i Norge.