Historisk arkiv

Nok kraft til akseptabel pris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Nok kraft til akseptabel pris

Av olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF)

VG har hatt en rekke oppslag den seinere tid om strømpriser og situasjonen i kraftmarkedet. I går kommentere avisa saken på lederplass. Artiklene tok utgangspunkt i informasjonsdirektør Frode Geitviks uttalelser til VG der han blant annet spekulerer i nye prisrekorder til vinteren og skyver ansvaret for Hafslunds nye prisøkninger over på meg som energiminister. Det blir for lettvint. Jeg reagerte også på hans krav om regulering av vannmagasinene nå, stikk i strid med klare anbefalinger fra den bransjen han selv tilhører.

Pressen bringer mange spekulasjoner om situasjonen i kraftmarkedet. Strømkriser varsles og avblåses. Dette skaper stor forvirring hos strømkundene.

Norges vassdrags- og energidirektorat fant det derfor nødvendig i en egen pressemelding å presisere at det ikke er grunnlag for å varsle noen ny strømkrise til vinteren nå. Dette forholder jeg meg til. Samtidig er det viktig å ta lærdom av situasjonen med høye strømpriser sist vinter. Derfor arbeider departementet med en rekke tiltak for å forebygge en tilsvarende situasjon for ettertiden. Arbeidet er basert på disse hovedprinsippene:

  • Det er nødvendig med en energiomlegging med større fleksibilitet, mer bruk av varme og økt vekt på fornuftig energibruk
  • Det er behov for mer energi i det nordiske kraftmarkedet
  • Vi må unngå den ensidige avhengigheten av vannkraften i el-markedet og også satse på den rike tilgangen det er på andre fornybare energikilder
  • Vi må fjerne flaskehalser i overføringssystemet slik at kraften kan føres frem der det er bruk for den

Regjeringen har i Sem-erklæringen forpliktet seg på en bærekraftig utvikling der miljø- og klimahensyn skal veie tungt. Det betyr bl.a. at vi vil prioritere bygging av gasskraftverk med CO 2-håndtering fremfor konvensjonelle gasskraftverk, og vi gikk inn for en moderat kraftutbygging i Sauda der Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ønsket en større utbygging. Kritikerne til Regjeringens politikk har brukt ord som ”handlingslammelse” og ”passivitet” i energidebatten, og jeg registrerer at VG henger seg på. Når avisa igjen argumenterer for gasskraftverk, vil jeg nok en gang vise til at det er gitt konsesjon til 3 gasskraftverk som eierne når som helst kan bygge. Foreløpig har det ikke vært lønnsomt. Kraftprisene er fremdeles for lave i forhold til prisen på gass.

Regjeringen står fast på prinsippet om en balansert, bærekraftig og fleksibel energiproduksjon. Landet skal sikres nok energi til akseptable priser.

En rekke tiltak er allerede igangsatt og flere vil komme. Selv om kraftutbygging krever tid til planlegging og gjennomføring, kan noe også gjøres på kortere sikt. Private husholdninger har fått støtte til energiomlegging som vil redusere strømregningen; det satses bredt på informasjons- og veiledningstjeneste til forbrukerne; flere småkraftverk er satt i drift og saksbehandlingen er blitt forenklet; 900 GWh ny vannkraft er nå vedtatt utbygget; flere vindkraftanlegg er satt i drift og nye bygges med støtte fra Enova; Statnetts søknad om en kabelforbindelse mellom Norge og England er til vurdering i departementet. Regjeringen ønsker også å fremskynde etableringen av gasskraftverk med CO 2-håndtering, og Norge har nylig undertegnet en internasjonal samarbeidsavtale med bl.a. USA og EU for å videreutvikle teknologier knyttet til utskilling, lagring og/eller bruk av CO 2.

Mandag 21.juli ble politisk rådgiver Øyvind Håbrekke i Olje- og energidepartementet utspurt i et omfattende intervju av VG der han gav en detaljert beskrivelse av tiltak og planer for økt forsyningssikkerhet. Hvorfor kom ikke dette materialet, som kunne belyse departementets initiativ, frem i tirsdagens artikkel?

Vannmagasinene ble kraftig tappet ned sist vinter. Det vil kunne ta tid å fylle dem opp igjen. Vi har derfor skjerpet beredskapen og vil vurdere ekstraordinære tiltak om nødvendig. I samarbeid med kraftbransjen arbeider Regjeringen målbevisst for sikre nødvendig kraft til akseptable priser både til private husholdninger, industri og det øvrige samfunnsliv. Dette er mitt ansvar som energiminister. Jeg har derfor prioritert arbeidet med forsyningssikkerheten.