Historisk arkiv

Ren gasskraft skal styrke energiforsyningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Ren gasskraft skal styrke energiforsyningen

av olje- og energiminister Einar Steensnæs

Den norske energiforsyningen må få flere ben å stå på for å bli mindre avhengig av vannkraft. Den anstrengte kraftsituasjonen denne vinteren illustrerer dette behovet. Regjeringen har lagt fram en strategi for å framskynde realiseringen av gasskraftverk med CO 2-håndtering.

En offentlig utredning som ble lagt frem i mars (NOU 7:2002), konkluderte med at gasskraft med CO2-håndtering vil bli stadig mer aktuelt og at Norge bør satse på å være ledende i denne utviklingen. Jeg deler i hovedtrekk utvalgets vurderinger. Ren gasskraft er fremtiden. Med regjeringens gassmelding er fremtiden rykket nærmere.

Denne strategien er også en historisk satsing på et teknologisk gjennombrudd som er av stor betydning for å møte klimautfordringene. Det internasjonale energibyrået, IEA, anslår at veksten i det globale energibehovet i mange år fremover vil være basert på fossil energiproduksjon. Kyotoavtalen som bare gjelder for industriland, vil bare redusere økningen i utslipp av klimagasser, ikke gi reduksjoner.

Vi kan ikke bare lene oss tilbake og tilpasse oss internasjonale miljøavtaler. Vi må ta tak i problemet og finne løsninger. Utfordringen vi står foran krever både satsing på fornybare energikilder og en strategi for å rense utslippene fra fossile energikilder.

Hvis ikke Norge tar ansvar og leder an i å bringe fram denne teknologien, hvem skulle da gjøre det? Vi har olje og gass. Vi har høy kompetanse og sterke forskningsmiljøer. Og som et av verdens rikeste land har vi også kapital.

Dette representerer en mulighet til verdiskaping og til å sikre at norsk kompetanse kan levere teknologi som blir stadig mer etterspurt etter hvert som klimaavtalene vil stille strengere krav og mange land vil etterspørre nettopp slike løsninger.

Regjeringen har med dette levert et skjellsettende bidrag i klimapolitikken – og et løft for løsninger på ett av menneskehetens alvorligste problemer i dette århundret.

Regjeringen baserer en strategi for realisering av gasskraftverk med CO 2-håndtering på fire elementer:

Teknologi- og produktutvikling
Vi vil i årene fremover prioritere satsingen på forskning og utvikling og pilotprosjekter. Etter budsjettforliket med Fremskrittspartiet er det fortsatt en betydelig satsing på forskning, selv om bevilgningen ble noe redusert i forhold til regjeringens opprinnelige forslag. Vi vil vurdere støtte til pilotprosjekter for gasskraftverk med CO 2-håndtering når det foreligger en konkret prosjektsøknad. I en slik satsing må det være et samarbeid mellom industri og myndigheter, der også industrien selv bærer deler av kostnadene.

Investeringsstøtte
Regjeringen vil legge til rette for å gi investeringsstøtte til fullskala gasskraftverk med CO 2-håndtering fra 2006.

Statlig innovasjonsselskap
Regjeringen vil opprette et statlig innovasjonsselskap i Grenland som skal ivareta statens forvaltningsoppgaver knyttet til satsingen på miljøvennlig gasskraftteknologi.

CO 2til trykkstøtte
Norge har bedre forutsetninger enn mange andre land for å utvikle gasskraftteknologier med CO 2-håndtering. Det synes å være geologiske muligheter for lagring av CO 2 i reservoarer på kontinentalsokkelen, og på sikt også muligheter for salg av CO 2 til trykkstøtte offshore.

I denne sammenhengen legger jeg opp til en snarlig utredning av statlig engasjement i utvikling av infrastruktur for CO 2 og tilrettelegging for deponering , samt økt oljeutvinning gjennom bruk av CO 2.

Gasskraftverk med CO 2-håndtering vil bidra til en sikrere energitilgang. I Norge har elektrisiteten i lange tider spilt en helt sentral rolle i energiforsyningen. Det vil den fortsatt gjøre. Men vi trenger å bli mindre avhengig av vannkraft i energiforsyningen. Miljøvennlig gasskraft vil derfor generelt styrke den allerede godt utbygde elektrisitetsforsyningen, og utfylle vannkraften på en god måte.