Historisk arkiv

Seminar om små kraftverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Foredrag av Brit Skjelbred, statssekretær i Olje- og energidepartementet på Seminar om små kraftverk, Clarion hotel - Gardermoen 10. mars 2003

Seminar om små kraftverk

Kjære forsamling,
først vil jeg takke NVE for invitasjonen og anledningen til å åpne dette seminaret om småkraftverk.

De store vannkraftutbyggingers tid er forbi, er det sagt i Sem-erklæringen og flere andre steder. Men Sem-erklæringen sier også at bruken av minikraftverk skal økes. Kanskje kan vi si at de små vannkraftutbyggingers tid er kommet?

Regjeringen satser på økt etablering av småkraftverk rundt i landet, og det er positivt at NVE arrangerer et seminar hvor ulike aktører kan komme sammen for å utveksle informasjon og diskutere rammebetingelsene for småkraftverk. At det også er trukket inn personer fra både Sverige og Island i håp om å få til et nordisk samarbeid, synes jeg er spennende.

Småkraftverk
Denne vinteren har vist oss hvor sårbare vi er for svikt i nedbøren. For å bedre balansen mellom produksjon og forbruk framover, og gjøre oss mindre sårbare i tørrår, er det behov for en bred satsing på ulike energibærere og større energifleksibilitet. Vi må legge vekt på energisparing og ENØK, på gasskraft med CO2-håndtering, og på nye fornybare energikilder som vind og sol, biobrensel og hydrogen.

Men i Norge vil jo vannkraften fortsette å være en sentral elektrisitetskilde også i framtiden. Vi har et potensiale å hente i opprusting og miljøvennlig utvidelse av eksisterende vannkraftanlegg - og i utbygging av små vannkraftanlegg.

Det er i dag over 400 kraftverk i Norge som defineres som mikro-, mini- eller småkraftverk, og til sammen produserer disse nesten 4500 GWh per år. Kraftverkenes bidrag til kraftoppdekkingen lokalt og til næringsutviklingen i distriktene gjør at vi er opptatt av å legge til rette for økt etablering av småkraftverk. I tillegg er det et viktig poeng at slike anlegg som hovedregel medfører små konsekvenser for miljøet.

Tiltak som skal bidra til økt etablering av småkraftverk
Jeg vil informere litt om hva som allerede er gjort og hva som planlegges i Regjeringens satsing på etablering av små kraftverk.

For å effektivisere saksbehandlingen delegerte vi i fjor sommer myndighet etter vannressursloven til NVE, slik at de kan gi konsesjoner til kraftverk med installert effekt opp til 5 MW. I høringsdokumentet om endringer i vassdragslovgivningen, som nå er ute på høring, foreslår vi å heve grensen for konsesjonsplikt etter industrikonsesjonsloven fra 1000 til 4000 naturhestekrefter. En slik endring vil medføre at grensen for konsesjonsplikt faller bedre sammen med myndigheten NVE har fått til å gi tillatelse til 5 MW-kraftverk.

Disse tiltakene er viktige bidrag til å forenkle saksbehandlingen og få raskere framdrift ved etablering av småkraftverk. Vi har også mottatt ønsker om tilsvarende endringer i skattereglene knyttet til småkraftverk og om en innføring av grønne sertifikater. Dette vil vi se nærmere på. Spørsmålet om grønne sertifikater ble behandlet i Gassmeldingen som ble lagt frem i høst. Der sier Regjeringen at vi ikke vil etablere et eget norsk marked, men heller arbeide for å fremskynde et internasjonalt grønt sertifikatmarked som Norge kan delta i. Saken ligger i Stortinget, der den skal behandles 27. mars.

Regjeringen går inn for å støtte prosjekter knyttet til forskning og utvikling av ny teknologi til mikro -, mini - og småkraftverk. Mye av dette arbeidet foregår ved NTNU i Trondheim hvor det er opprettet et kontrollaboratorium for turbiner. Dette får dere høre mer om i et eget innlegg senere i dag. Det er viktig å sikre god kvalitet på det tekniske utstyret, for dette vil være store investeringer for den enkelte utbygger. Med ny teknologi, som for eksempel nye turbiner, vil kraftverkene dessuten i større grad utnytte potensialet og produsere mer vannkraft enn i dag.

For å oppnå best mulig kvalitet er det etter Regjeringens syn mer hensiktsmessig å bidra med støtte til forskning og utvikling enn å støtte enkeltprosjekter. I fjorårets statsbudsjett ble det bevilget 3 mill. kroner knyttet til utvikling av ny teknologi og kompetanse. Denne satsingen blir videreført i årets budsjett. Noe av hensikten med dette seminaret er nettopp å redegjøre for hva en til nå har fått ut av denne bevilgningen.

Jeg ser det også som viktig at de som planlegger å etablere småkraftverk har steder å henvende seg for å få den informasjon de trenger. På hjemmesidene til NVE er det lagt ut oversiktlig informasjon om prosessen ved etablering av småkraftverk, og NVE svarer på henvendelser fra den enkelte. NVEs distriktskontorer sitter også med god kunnskap som de gjerne deler. I tillegg er det etablert ulike foreninger og selskap med fokus på mikro-, mini og småkraftverk, som tilbyr sin kompetanse til interesserte. Det er viktig at kompetansen og erfaringene som bygges opp rundt om i landet, blir tilgjengelig og lett å finne for dem som trenger det.

Verna vassdrag
I forbindelse med den økte fokuseringen på småkraftverk har NVE og Olje- og energidepartementet mottatt en rekke henvendelser, og flere knytter seg til adgangen til å etablere denne typen kraftverk i vassdrag som er vernet etter Verneplanen for vassdrag. Jeg vil derfor benytte anledningen til å si noe om dette forholdet:

En rekke vassdrag er vernet etter de fire Verneplanene for vassdrag. Stortinget har bestemt at det ikke skal være adgang til å gi konsesjoner til verken små eller store kraftutbygginger i vernede vassdrag. I vurderingen av om et planlagt kraftverk utløser konsesjonsplikt er det tiltakets virkninger på allmenne interesser i vassdraget som er avgjørende. Der vassdraget er vernet, skal det tas spesielt hensyn til verneinteressene i konsesjonspliktvurderingen. Her er altså terskelen lagt høyere enn i vassdragene som ikke er vernet. Likevel finnes det prosjekter som medfører så små virkninger i det vernede vassdraget at det ikke utløser konsesjonsplikt. Slike kraftverk vil kunne tillates i vernede vassdrag.

Flere har påpekt at en konsesjonsbehandling med konkrete vurderinger vil gi et bedre grunnlag for å vurdere tiltakets miljøvirkninger i et vernet vassdrag enn dagens ordning, der det avgjørende er om konsesjonsplikten utløses - altså en regelstyrt ordning. I innstillingen til supplering av Verneplanen for vassdrag har NVE foreslått å åpne for konsesjonsbehandling av mikro- og minikraftverk i vernede vassdrag. En forutsetning for å gi konsesjon vil selvsagt være at verneverdiene i vassdraget ikke svekkes. Regjeringen vil ta opp dette spørsmålet i proposisjonen om supplering av Verneplanen, som ventes å bli fremlagt for Stortinget ved årsskiftet.

Et annet tiltak som kan være nyttig for å få til en rask avklaring i enkeltsaker i verna vassdag, kan være å gi kommunene anledning til å bruke kommuneplanens arealdel til å legge til rette for streng og mindre streng holdning til utbygging av mikro- og minikraftverk - slik som f.eks. Midtre Gauldal kommune har gjort i prosjektet "Miljøtilpasset el-kraftproduksjon ved små vannkraftanlegg i distrikts-Norge".

I dag har vi jo rikspolitiske retningslinjer for varig verna vassdrag, som åpner for differensiert forvaltning dersom kommunen foretar en konkret vurdering langs vassdraget. Dette gjelder andre tiltak enn kraftutbygging i vassdraget, men vi vurderer om det også kan gjøres gjeldende for mikro- og minikraftverk. Det åpner for raskere og mer forutsigbar behandling av enkeltsaker, og større lokal innflytelse på forvaltningen av vassdraget. Det må imidlertid være en forutsetning at hensynet bak vernet av vassdraget blir fremstilt tydelig, slik at kommunen kan vurdere hva som vil være i konflikt med vernet.

Avslutningsvis vil jeg bemerke at et av formålene med dette seminaret er å gi informasjon til den store gruppen som engasjerer seg i spørsmål omkring mikro-, mini- og småkraftverk. Men jeg vil også understreke at myndighetene er avhengig av den informasjonen vi får fra dere for å kunne legge til rette gode rammevilkår for bransjen. En god dialog med aktørene i bransjen er viktig. Vi er derfor veldig takknemlige for det engasjement som vises. Det lover godt for det videre arbeidet med spørsmål rundt småkraftverk! Fra Regjeringens side tar vi sikte på å legge frem en strategi som samler og synliggjør initiativene våre, både når det gjelder små kraftverk og når det gjelder opprusting og miljøvennlig utvidelse av eksisterende vannkraftanlegg.

Jeg vil gi honnør til NVE som har tatt initiativ til dette seminaret, og ønsker lykke til i det videre programmet.

Takk for oppmerksomheten.