Historisk arkiv

Situasjonen i kraftmarkedet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Situasjonen i kraftmarkedet

av olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF)

En nedbørfattig høst og tidlig, streng vinterkulde over hele landet har ført til rekordhøye strømpriser. Denne vinteren har til fulle vist hvor sårbar elektrisitetsforsyningen er for lite nedbør. Situasjonen er svært bekymringsfull og har skapt betydelige problemer for mange.

Regjeringen foreslår nå tiltak både for å hjelpe folk som får problemer med strømregningen og for å unngå at vi kommer i en lignende situasjon igjen.

Vi vil avhjelpe den akutte situasjonen
Jeg har stor forståelse for at mange reagerer sterkt på de høye strømprisene. Dette vil gi problemer for mange. Men nå er det særlig viktig å hjelpe folk som er bekymret for at de ikke kan betale høye strømregninger. Ingen skal behøve å fryse fordi de er bekymret for strømregningen. Regjeringen øker derfor bostøtteordningen i Husbanken. Kommunene vil også ha et ansvar til å følge opp personer som kommer i vanskeligheter på grunn av høye strømregninger. Til sammen vil dette være til hjelp når årets første strømregning skal betales. Regjeringen vil dessuten følge situasjonen nøye fremover, og fortsatt være innstilt på å hjelpe der behovet er størst.

Energisparing og ny energi
For å hjelpe folk flest til å redusere strømutgiftene gjennom fornuftige energisparetiltak, går vi om kort tid ut med en bredt anlagt informasjons- og rådgivningskampanje. Dessuten innfører Regjeringen nå en støtteordning for forbrukere som vil erstatte elektrisk oppvarming med miljøvennlig alternativ energi, for eksempel pelletskaminer eller varmepumper. Gjennom denne ordningen vil vi legge til rette for at husholdningene kan velge løsninger som både reduserer strømregningen og avhengigheten av elektrisitet til oppvarming.

Forhåndsfakturering forbudt
Jeg har tatt initiativ til en forskriftsendring slik at kraftselskapene ikke lenger har anledning til å forhåndsfakturere strømkundene. Dermed får kundene fakturert faktisk forbruk og kan holde bedre kontroll på strømforbruket. Departementet holder dessuten nær kontakt med energiselskapene for at de kan tilby sine strømkunder en fornuftig oppdeling av strømregningen, og fleksible løsninger for kunder som får problemer med betalingen.

Vi må unngå at historien gjentar seg
Som olje- og energiminister har jeg et særskilt ansvar for å sørge for at vi har en sikker energiforsyning med akseptable priser. Jeg har derfor satt i gang flere tiltak for å forebygge at vi kommer i en slik situasjon igjen.

  • Jeg vil gå gjennom energiloven for å vurdere om den ivaretar hensynet til forsyningssikkerhet godt nok også under ekstreme værforhold.
  • Vi må nå sørge for tilstrekkelig produksjonskapasitet i det nordiske markedet og gjøre oss mindre avhengig av vannkraften. Derfor må vi bl.a. satse videre på nye fornybare energikilder gjennom Energifondet og utvikle miljøvennlig gasskraftteknologi.
  • Mange kraftverk kan rustes opp slik at vi får utnyttet vannkraften bedre.
  • Vi må stimulere til fornuftige energisparetiltak både i offentlig forvaltning, i næringslivet og i private husholdninger.
  • Det er også behov for å utbedre og styrke overføringsnettet slik at kraften kommer fram dit den trengs.

Vannkraften vil fremdeles være den viktigste kraftkilden i landet vårt. Men vi trenger å redusere sårbarheten for variasjoner i været. Som en betydelig energinasjon med rike naturressurser kan vi ikke settes oss noe mindre mål: en sikker energiforsyning til akseptable priser både til private husholdninger og til næringslivet.