Historisk arkiv

Overrekkelse av NOU 2004:11 Hydrogen som fremtidens energibærer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Tale av olje- og energiminister Einar Steensnæs

Overrekkelse av NOU 2004:11 Hydrogen som fremtidens energibærer

Jeg vil gjerne få takke utvalget for utredningen dere nå har lagt frem og for det arbeid jeg skjønner dere, og sekretariatet, har lagt ned i prosessen. Jeg vil også takke ekspertgruppene som er opprettet av Olje- og energidepartementet og Samferdselsdepartementet, som har bidratt med underlagsmateriale til utvalget og som presenterer dette i særskilte vedlegg til utredningen.

Jeg har ventet i spenning på utredningen, vel vitende om at det er et utfordrende tema som tas opp. Dere har gitt utredningen den visjonære tittelen "Hydrogen som fremtidens energibærer". Det synes jeg høres "riktig" ut. Jeg tror hydrogen kan bli en av fremtidens viktigste energibærere i et langsiktig miljøvennlig energisystem. Særlig ser man vel for seg hydrogen som et miljøvennlig drivstoff i transportsektoren. Men også innefor stasjonær energiforsyning kan hydrogen få en viktig rolle.

Norge har gode forutsetninger og muligheter til å hevde seg internasjonalt på hydrogenområdet. Vi har lang erfaring i produksjon av hydrogen både fra vann og fra naturgass, vi har store naturgassressurser som kan konverteres til hydrogen, og sist men ikke minst, vi har etablert industri og høy forskningskompetanse innenfor viktige nisjeområder for hydrogen.

Dette er også grunnen til at regjeringen i Gassmeldingen i 2002 gikk inn for å øke satsingen på hydrogen og legge til rette for et større nasjonalt hydrogenprogram som skal bidra til kompetansebygging for en videre utvikling av hydrogenteknologier i Norge.

Hydrogenutvalget, som ble opprettet ved kongelig resolusjon av 20. juni 2004, fikk et klart mandat: De skulle fremme forslag til videre norsk satsing på hydrogen som energibærer gjennom utforming av et nasjonalt hydrogenprogram og legge frem en innstilling senest 1. juni 2004.

Det har dere greid! Etter som Olje- og energidepartementet har vært ansvarlig for utvalgets sekretariat, har jeg hatt anledning til å "smygtitte" litt i arbeidet som er gjort. Utvalget har gitt en grundig beskrivelse av status på hydrogenområdet i Norge og internasjonalt og kommet med begrunnelser for hvorfor vi skal satse på hydrogen i Norge og hva vi bør satse på. Det kommer blant annet med forslag til mål for en norsk hydrogensatsing som jeg synes både er spennende, spenstige – og realistiske.

Utvalget har fremhevet miljøvennlig produksjon av hydrogen fra norsk naturgass, miljøfordeler ved bruk av hydrogen og muligheter for næringsutvikling som sentralt i en norsk satsing. Dette støtter jeg fullt ut. Jeg tror en satsing på hydrogen kombinert med den innovasjonsvirksomheten som regjeringen har igangsatt på gasskraft med CO 2-håndtering er en riktig vei å gå.

Ved å styrke den norske kompetansen på felt der Norge har særlige fortrinn, kan vi bidra enda mer aktivt i den internasjonale satsingen på hydrogenområdet. Jeg tror norsk deltakelse i internasjonale samarbeid er helt vesentlig for å lykkes med vår egen satsing og det er positivt at vi allerede nå er tungt inne i en rekke slike samarbeid.

Utvalget anbefaler at det etableres et nasjonalt hydrogenprogram på tvers av myndighetenes virkemiddelapparat, med hovedvekt på forskning, utvikling og demonstrasjon av hydrogenteknologier knyttet både til transportsektoren og til stasjonær energiforsyning. Det er et forslag samferdselsministeren og jeg skal ta med oss, tenke gjennom og drøfte med våre kolleger i regjeringen.

Utvalget trekker frem behovet for en enhetlig hydrogenstrategi fra regjeringens side og gir gjennom utredningen innspill til en slik strategi. Jeg vil sammen med andre relevante statsråder vurdere dette inn i en helhetlig norsk satsing på alternativ energi.

Takk igjen til utvalget og ekspertgruppene. Jeg håper vi også fremover i vår satsing på hydrogen i Norge kan dra nytte av den ekspertise dere besitter!