Historisk arkiv

Åpning av leirskredsikringsanlegg i Meråker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg ved åpningen av leirskredsikringsanlegg i Meråker

Det er en glede å bli invitert hit til Meråker for å være med å markere ferdigstillelse av det viktige arbeidet som er gjort for å sikre innbyggerne i Kråkstadmarka mot kvikkleireskred.

Ras i leirområder kan ha meget alvorlige konsekvenser, og har gjennom årene gjentatte ganger tatt liv og eiendom.

Vi har nylig blitt minnet på hvor alvorlig skredproblematikken kan være gjennom det jordskredet som rammet Fana i Bergen i forrige uke. Dette skredet skjedde ikke i tilknytning til et vassdrag, men også langs vassdrag kan forholdene se tilforlatelig ut på overflaten mens realiteten kan vise seg å være en ganske annen.

Utbyggingen av boligområdene her i Kråkstadmarka på 1980-tallet ble gjennomført uten at man kjente omfanget av de store kvikkleireforekomstene som lå mer enn 10 meter under terrengoverflaten. Først etter grunnundersøkelser utført i regi av NVEs leirskredprogram ble den alvorlige faren for kvikkleireskred her i bygda avdekket.

Langs vassdragene blir de fleste skred utløst som følge av erosjon i bredden og langs bunnen av elver og bekker. Utrasinger i kvikkleireområder kan deretter utløse store skred, noen ganger i stor avstand fra vassdraget og i flatt lende. Nettopp fordi faren ikke er så åpenbar, har det vært så viktig å gjennomføre systematiske undersøkelser i de områder som har store kvikkleireforekomster. På den måten har man kunnet få den nødvendige kunnskap, for deretter å følge opp med tiltak. Dette har vært en prioritert oppgave for regjeringen som gjennom en opptrapping av leirskredprogrammet har lagt til rette for kartlegging av store deler av landet og gjennomføring av flere store sikringsarbeider.

Etter grunnundersøkelsene i 2001 redegjorde Meråker kommune og NVE gjennom brev og møte i departementet for den prekære situasjonen i kommunen. I følge NVE fremsto skredfaren langs Stjørdalselva som så høy og akutt at det var nødvendig å igangsette sikringstiltak umiddelbart. Gjenstående del av bevilgning til sikringstiltak langs vassdrag var den gang - i 2002 - allerede disponert, og det var ikke mulig og omfordele midler til å iverksette nødvendige tiltak i Meråker.

Jeg er glad for - på vegne av den ennå i noen dager sittende Regjering – å kunne vise til at det den gang ble bevilget ekstra midler og tatt de nødvendige budsjettmessige grep for å komme raskt i gang med sikringsarbeidet. Etter Regjeringens syn var det nødvendig å være i forkant med å iverksette tiltak når skredfaren var så overhengende og hadde et slikt skadepotensial som i dette tilfelle.

Anleggsarbeidet er gjennomført i årene 2002 til 2005 i regi av NVE Anlegg. Også de omfattende miljøtiltakene er utført av NVEs egne folk og maskiner. Totalkostnaden har vært på ca 13 millioner kroner.

Jeg er stolt og glad for at NVE gjennom sin deltakelse i programmet for økt sikkerhet mot leirskred - sammen med NGU, NGI og berørte kommuner - har bidratt til å bedre kunnskapen og innsatsen for å motvirke det alvorlige skadepotensialet som kvikkleireforekomster langs vassdrag representerer.

Både i forhold til flom og i forhold til kartlegging og tiltak for å motvirke vassdragsrelaterte skred, må jeg berømme den aktive rolle som NVE har tatt. Selv om det ikke er mulig å gardere seg hundre prosent er vi etter mitt skjønn i forkant når det gjelder forebygging og beredskap mot vassdragsulykker, også sett i forhold til de spådommer vi nå ser om vesentlige klimaendringer og mer ekstremvær.

Jeg vil også berømme Meråker kommune i denne konkrete saken for den handlekraft og det pågangsmot som er utvist, ikke minst for å få den nødvendige oppmerksomhet omkring situasjonen fra sentrale myndigheter. Kommunen har også i egen regi gjennomført en omfattende opprydding og avvirkning i området for å gjøre området lettere tilgjengelig for anleggsarbeidene og for midlertidig å avlaste grunnen og dermed redusere faren for ytterligere utglidninger.

Jeg er imponert over hva man her i fellesskap har fått utrettet. Foruten å tjene formålet om å sikre bygda mot skred, har anlegget også fått en landskapsestetisk og miljømessig utforming som det er grunn til å være fornøyd med.

Jeg gratulerer med ferdigstillelsen av anlegget og ønsker en trygg og god fremtid for dere som bor langs vassdraget her i Meråker.