Historisk arkiv

"Ministerens drøm- vår mulighet"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Tale av Olje- og energiminister Thorhild Widvey til de ansatte hos Fabricom – Stavanger, 26. januar 2005

"Ministerens drøm- vår mulighet"

Det er en glede for meg å besøke Fabricom i dag.
Jeg ser positiv på situasjonen for norsk sokkel og norsk leverandørindustri nå i begynnelsen av 2005. Flere selskaper og det internasjonale investormiljøet har løftet sine oljeprisforventninger, noe som gir seg utslag i større aktivitet i hele næringen.

Det er ikke opplagt hvordan utviklingen på norsk sokkel blir, men det er gledelig at de fleste indikatorer for olje- og gassnæringen nå er positive. Men dagens situasjon er ikke uten videre en indikasjon på den langsiktige utviklingen i næringen. I gode tider er det fortsatt viktig å arbeide med de strukturelle utfordringene næringen står overfor.

Ressursgrunnlaget og kompetansebasen i Norge gir oss et særdeles godt utgangspunkt for å videreutvikle hele petroleumsnæringen.

Det er all grunn til å understreke det faktum at verden vil ha behov for mer energi både på kort og lang sikt. Verdens energibehov vil øke. I følge Det Internasjonale Energibyrået, IEA, har i World Energy Outlook lagt til grunn en vekst på 60 prosent frem mot 2030. Av dette må ca 80 % dekkes av fossile brensler. Dette er en konsekvens av befolkningsvekst, urbanisering og økonomisk bedrede betingelser. Energi er en viktig forutsetning for å bedre levestandard og gi utviklingslandene økonomisk vekst.

Vi forventer et fall i norsk petroleumsproduksjon på sikt. Men voksende etterspørsel etter olje og gass, samt relaterte varer og tjenester, vil gi store muligheter for den samlede norske olje- og gassklyngen.

Norsk leverandørindustri har allerede opparbeidet seg et solid fotfeste innenfor sentrale deler av verdikjeden. Fra 1995 har deres internasjonale omsetning økt med 10 % per år i snitt. Synergien mellom en dynamisk norsk sokkel og et voksende globalt marked gir den enkelte bedrift et godt utgangspunkt for internasjonalisering. Dette styrker næringens muligheter for langsiktig vekst og videreutvikling - uavhengig av ressursgrunnlaget på norsk sokkel.

Regjeringen legger fortsatt stor vekt på å støtte internasjonaliseringen av norsk olje- og gassindustri.

2005 ligger an til å bli et rekordår for investeringer på sokkelen. Målt i nominelle verdier har aldri investeringene vært høyere. Våre siste tall tilsier at det vil bli investert over 90 milliarder kroner i petroleumsvirksomheten i år. Det tilsvarer 25 nye operabygg!

Aktivitetsøkningen ser ikke ut til å være et kortvarig blaff. Investeringene vil falle fra årets rekordnivå, men det er mye som tyder på at utviklingen de nærmeste årene blir bedre enn vi tidligere har antatt. For de neste fem årene venter vi nå om lag 50 mrd kroner høyere investeringer enn det vi gjorde for et halvt år siden.

I tillegg viser prognoser et drifts- og vedlikeholdsmarked på 30-35 mrd kroner, noe som gir grunnlag for betydelig aktivitet i industrien over lang tid.

Norge er en kunnskapsnasjon der petroleumsvirksomheten utgjør en viktig del av nasjonens kompetansebase. Denne må videreutvikles.

FoU i denne sektoren gir ikke bare grunnlag for økt lønnsomhet og aktivitet på sokkelen. Kunnskap gir konkurransekraft. Skal norsk olje- og gassindustri hevde seg i internasjonal konkurranse, er evnen til å være i forkant med ny teknologi og kunnskap vesentlig.

Både myndigheter og industri må bidra til å styrke FoU-innsatsen. Likeledes er satsing på utdanning viktig for å sikre verdiskaping i et langsiktig perspektiv

Da regjeringen tiltrådte for tre år siden, lovte vi å øke den offentlige innsatsen til petroleumsforskning. I denne perioden har regjeringen doblet den samlede offentlige innsatsen. Den ligger nå i overkant av 300 millioner kroner.

Den største økningen har kommet i årets budsjett. Regjeringen økte også Fondet for forskning og nyskaping med 1 milliard kroner i revidert nasjonalbudsjett i fjor. Avkastningen av denne milliarden er øremerket petroleumsforskning. Dette har gitt en samlet vekst i den offentlige finansieringen av petroleumsforskning bare i år på ca. 80 % sammenliknet med 2004.

Selv om vi nå har tatt et stort steg i riktig retning, vil regjeringen fortsette sin offensive satsing på forskning og utvikling. Forskning og anvendelse av ny teknologi er utvilsomt en av de viktigste faktorene for å møte utfordringene fremover som er å:

·
  • Redusere kostnadsnivået
  • ·
  • Øke utvinningen
  • ·
  • Effektivisere letingen

Konklusjon
Dagens situasjon tyder på at 2005 vil bli et godt år for olje- og gassektoren. Men det er vanskelig å si noe om utviklingen på lengre sikt. Historien har vist oss at vi må ta høyde for endringer i arbeidsbetingelsene. Det er derfor viktig at vi har en robust petroleumspolitikk. I så måte mener jeg regjeringen har tatt mange viktige grep:

Vi har økt tilgangen på areal, bidratt til et bredere aktørbilde på sokkelen, gitt FoU et solid løft, og vi arbeider kontinuerlig for å styrke norsk industris konkurransekraft hjemme og ute.

Vi ser at:

  • Norsk sokkel har et fortsatt stort ressurspotensial, noe som borger for et fortsatt høyt aktivitetsnivå i overskuelig framtid.
  • Interessen for norsk sokkel er fortsatt betydelig både blant de store internasjonale selskapene så vel som mindre aktører.
  • Det globale markedet for petroleumsrelaterte varer og tjenester er økende. Norsk leverandørindustri har vist stadig bedre evne til å vinne kontrakter i dette markedet.

Dette gir et meget godt utgangspunkt for framtiden – og som vi alle må utnytte på best mulig måte- både for oljeselskap og leverandørindustri. Fabricom er av de bedrifter som bør være svært godt posisjonert.

Takk for oppmerksomheten.