Historisk arkiv

Samferdselsminister Torild Skogsholm: Framtidig organisering av NSB BA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Det er ikke aktuelt å privatisere NSB som konsern nå. Oppgave nummer én er å få driften i godt gjenge, blant annet med bedre driftsstabilitet og punktlighet, sier samferdselsminister Torild Skogsholm i en kommentar.( 22.10.01)

Pressemelding

Nr.: 120/01
Dato: 22.10.01

Samferdselminister Torild Skogsholm: Framtidig organisering av NSB BA

- Det er ikke aktuelt å privatisere NSB som konsern nå. Oppgave nummer én er å få driften i godt gjenge, blant annet med bedre driftsstabilitet og punktlighet.

Dette sier samferdselsminister Torild Skogsholm i en kommentar til oppslagene i mediene om at De danske statsbaner ønsker å kjøpe NSB BA.

- Skal det gjøres endringer i NSBs organisasjon, bør man i første omgang ta for seg NSB Gods. Og da blir det viktig å følge opp NSB-styrets egne planer om at NSB Gods bør skilles ut som eget selskap for å kunne inngå allianser med andre godsoperatører. Dette er nødvendig om NSB Gods skal overleve på lengre sikt.

Det er ikke noe i vegen for at en slik utskilling i eget selskap baseres på at NSB - i første omgang - skal ha aksjemajoriteten i det nye godsselskapet. Regjeringen vil også vurdere å åpne for at NSBs eierandel kan være lavere enn 51 prosent, hvis dette er med på å fremme virksomheten til NSB Gods. Grensen for NSBs eierandel bør imidlertid ikke være under 33,3 prosent, sier samferdselsministeren.

- Når det gjelder den framtidige organiseringen av Flytoget AS, vil regjeringen følge opp Stortingets ønske fra i vår om at selskapet skal være et datterselskap av NSB BA, med stor grad av frihet og selvstendighet.

Regjeringen vil våren 2002 legge fram en vurdering av Flytogets framtidige organisering. I forbindelse med framleggingen av saken vil regjeringen åpne for at ulike eierkonstellasjoner blir vurdert, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.