Historisk arkiv

Forslag fra arbeidsgruppe: Felles havarikommisjon for sivil luftfart, jernbane-, sjø- og vegtransport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Det bør opprettes en felles havarikommisjon for sivil luftfart, jernbane-, sjø- og vegtransport. Dette foreslår en arbeidsgruppe som ble nedsatt i juni i fjor for å utrede etablering av en kommisjon for undersøkelse av større transportulykker og alvorlige hendelser på land, i luften og til sjøs. (01.03.02)

Pressemelding

Nr.: 10/2002
Dato: 01.03.02

Forslag fra arbeidsgruppe:

Felles havarikommisjon for sivil luftfart, jernbane-, sjø- og vegtransport

Det bør opprettes en felles havarikommisjon for sivil luftfart, jernbane-, sjø- og vegtransport. En slik felles havarikommisjon bør opprettes med utgangspunkt i den nåværende Havarikommisjonen for sivil luftfart.

Dette foreslår en arbeidsgruppe som ble nedsatt i juni i fjor for å utrede etablering av en kommisjon for undersøkelse av større transportulykker og alvorlige hendelser på land, i luften og til sjøs. Ledelse og sekretariat for arbeidsgruppen ble lagt til Samferdselsdepartementet.

Departementsråd Per Sanderud, Samferdselsdepartementet, har ledet arbeidsgruppen, som ellers har bestått av medlemmer fra andre berørte departementer, Havarikommisjonen for sivil luftfart og fra SINTEF.

Arbeidsgruppen legger til grunn at den foreslåtte felles havarikommisjonens ansvar og mandat skal være avgrenset til å finne årsaksfaktorene til en ulykke eller hendelse, med tanke på å forebygge framtidige ulykker. I likhet med dagens Havarikommisjon for sivil luftfart skal den foreslåtte kommisjonen dermed ikke fordele skyld og ansvar, og den skal ikke utrede straff eller erstatningsansvar.

I arbeidsgruppens rapport blir det vist til at det allerede er bestemt at oppgavene til Havarikommisjonen for sivil luftfart skal utvides til også å omfatte undersøkelse av jernbaneulykker og alvorlige jernbanehendelser. Denne endringen skal settes i verk fra og med 1. juli i år.

Oppretting av en ny felles havarikommisjon for transportsektoren krever et grundig arbeid med utforming av forskrifter og klarlegging av organisering, bemanning og budsjett. I tillegg til utarbeiding av forskrifter om undersøkelse av ulykker og hendelser innenfor sjø- og vegtransport, må det også utarbeides egne forskrifter om varslings- og rapporteringsplikt for ulykker og hendelser innenfor disse to delene av transportsektoren.

Sjøulykker

Arbeidsgruppens anbefaling om at den nye felles havarikommisjonen også skal undersøke sjøulykker betyr at ordningen med sjøforklaring vil opphøre. Arbeidsgruppen bygger her på den regjeringsoppnevnte sjølovkomiteen som i en utredning fra 1999 mente at man bør gå bort fra ordningen med sjøforklaring i domstolsregi og i stedet la sjøulykker bli undersøkt av en egen fast kommisjon for sjøulykker, eventuelt en felles undersøkelses- eller havarikommisjon for transportsektoren.

Vegulykker

Arbeidsgruppen viser til at det skjer et meget stort antall ulykker på veg. - Det bør derfor i første omgang gjennomføres en nærmere utredning av hvilke typer vegulykker og –hendelser som det kan være aktuelt for den felles havarikommisjonen å undersøke. Arbeidsgruppen antar at kommisjonen bør ha stor frihet til selv å bestemme når den skal sette i verk undersøkelse og hva slags omfang en slik undersøkelse skal ha, heter det i gruppens rapport.

Ingen fast ”storulykkeskommisjon”

Arbeidsgruppen anbefaler at det ikke opprettes en egen fast ”storulykkeskommisjon”, det vil si en kommisjon som skal undersøke alle slags større ulykker, både i og utenfor transportsektoren. I begrunnelsen for denne anbefalingen peker arbeidsgruppen på blant annet følgende momenter:

  • Om lag 80 prosent av såkalte storulykker, det vil si ulykker med minst fem omkomne eller med materielle skader for minst 30 millioner kroner, skjer i transportsektoren. Den overveiende delen av storulykker blir dermed fanget opp av den foreslåtte felles havarikommisjonen for transportsektoren.
  • For ulykker og hendelser som ligger utenfor ansvarsområdet til den foreslåtte felles havarikommisjonen for transportsektoren, vil det i utgangspunktet være adgang til å gjøre bruk av de regler som gjelder for oppretting av ad hoc- oppnevnte granskingskommisjoner. I forbindelse med denne typen større ulykker kan det dermed bli vurdert om det skal nedsettes en uavhengig kommisjon, slik det skjedde for eksempel med Alexander Kielland-ulykken. For hvert enkelt tilfelle av en slik større ulykke utenfor transportsektoren kan man også vurdere å trekke inn ekspertise på undersøkelsesmetodikk fra den foreslåtte felles havarikommisjonen for transport.

Arbeidsgruppen har også vurdert om den foreslåtte felles havarikommisjonen skal undersøke ulykker i Forsvaret. I rapporten blir det vist til at Forsvaret allerede har en vel innarbeidet ordning for undersøkelse av ulykker. Gruppen anbefaler derfor ikke at ulykker i Forsvaret skal undersøkes av den nye havarikommisjonen.

Felles havarikommisjon for transportsektoren: Organisasjon og bemanning

Arbeidsgruppen legger til grunn at den nye felles havarikommisjonen, i likhet med den nåværende Havarikommisjonen for sivil luftfart, skal ha en fri og uavhengig stilling i forhold til fagdepartementene på de områdene som omfattes av kommisjonens ansvarsområde.

- I den forbindelse er det viktig at fagmyndigheter, markedsaktører og publikum har tillit til resultatene av de undersøkelser kommisjonen gjennomfører, og at de tilrådingene kommisjonen framsetter blir etterlevd av de respektive fagmyndigheter, heter i det i gruppens rapport.

En eventuell oppretting av en felles havarikommisjon, som også skal omfatte sjøfart og vegtransport, betyr blant annet at det i kommisjonen må etableres egne enheter for henholdsvis sjøulykker og vegulykker. Dessuten må det tilsettes medarbeidere med operativ og teknisk kompetanse innen disse områdene.

Arbeidsgruppen tilrår at kommisjonen i første omgang utvides med et forholdsvis lite antall medarbeidere innen sjøfart og vegtransport, for eksempel 1-3 medarbeidere for hver av disse to sektorene. I tillegg må det avklares nærmere om det vil være behov for å styrke den administrative bemanningen i kommisjonen.

Arbeidsgruppens medlemmer og sekretariat

Arbeidsgruppen for utredning av felles havarikommisjon ble nedsatt av Samferdselsdepartementet i juni 2002 og har hatt følgende medlemmer:

Departementsråd Per Sanderud, Samferdselsdepartementet, leder
Rådgiver Therese Motzfeldt, Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Rådgiver Willy Grepstad, Fiskeridepartementet
Seniorrådgiver Severin Vikanes, Forsvarsdepartementet
Rådgiver Dagfinn Buset, Justis- og politidepartementet
Seniorrådgiver Ragnhild H. Krosshavn, Miljøverndepartementet
Førstekonsulent Tonje Sund, Nærings- og handelsesdepartementet
Direktør Finn Heimdal, Havarikommisjonen for sivil luftfart
Seniorforsker Erik Jersin, SINTEF Teknologiledelse

I tillegg har lovrådgiver Aud Slettemoen, Justis- og politidepartementet, møtt i arbeidsgruppen som observatør. Therese Motzfeldt ble i desember 2001 erstattet med prosjektleder Olaf Thuestad.

Sekretariatsoppgavene er ivaretatt av Samferdselsdepartementet, ved underdirektør Berit Fallan, underdirektør Karl Halvorsen og rådgiver Odny Bråten.

Til redaksjonen

Arbeidsgruppens rapport "Utredning angående etablering av felles havarikommisjon" er tilgjengelig på Samferdselsdepartementets hjemmesider på Internett: http://www.dep.no/sd/norsk/publ/rapporter/

For nærmere oversikt over ulykker – se kap. 6.9. i arbeidsgruppens rapport, blant annet tabell med opplysninger om antall ulykker og antall omkomne i perioden 1970 - 2001, fordelt blant annet på de forskjellige transportgrener (følger som vedlegg til papirversjon av Samferdselsdepartementets pressemelding av 01.03.2001).

For nærmere opplysninger om utredningen – kontakt arbeidsgruppens leder, departementsråd Per Sanderud, telefon 22 24 81 06 eller 90 09 08 87.