Historisk arkiv

Mer bruk og salg av miljøvennlige biler: Samferdselsministeren vil ha samarbeid med bilbransjen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Hvordan kan bilbransjen bidra til en utvikling med mer bruk av biler med svært lite utslipp av miljøskadelige stoffer? Kan det innføres en ordning som betyr at en viss andel av bilene som selges skal oppfylle særlig strenge miljøbestemmelser? Dette vil samferdselsministeren drøfte med bilimportørene og bilforhandlerne. (28.10.02)

Pressemelding

Nr.: 137/02
Dato: 28.10.02

Mer bruk og salg av miljøvennlige biler: Samferdselsministeren vil ha samarbeid med bilbransjen

- Hvordan kan bilbransjen i Norge bidra til en utvikling med mer bruk av biler med svært lite utslipp av miljøskadelige stoffer? Kan det i Norge innføres en ordning etter mønster av for eksempel de krav som ble vedtatt i California i USA, det vil si krav om at en viss andel av bilene som selges skal oppfylle særlig strenge miljøbestemmelser?

- Dette er spørsmål som jeg ønsker å drøfte med bilimportørene og bilforhandlerne. Jeg vil også i samarbeid med miljøvernministeren be om at Statens forurensningstilsyn gjennomfører en analyse av miljøvirkningene av å innføre en eller annen form for ”California-krav” i Norge. Samferdselsdepartementet vil dessuten i løpet av høsten nedsette et ekspertutvalg som vil få i oppdrag å se på hvordan Norge best kan bidra til å framskynde den internasjonale utviklingen av såkalt ”0-utslippsteknologi” i transportsektoren, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

- Norske myndigheter er allerede langt framme når det gjelder å legge til rette for bruk av el-bil. For el-biler er det i Norge innført ordninger med gratis offentlig parkering, fritak for bomavgift og fritak for engangs- og årsavgift. I tillegg er det innført lavere avgiftsgrunnlag ved bruk av el-bil som firmabil, og for kjøp av nye el-biler er det fra og med 1. juli i år fastsatt ”nullsats” når det gjelder merverdiavgiften. Samferdselsdepartementet har dessuten tidligere i høst bedt om at Vegdirektoratet fra 1. mars 2003 setter i gang en forsøksordning som betyr at el-biler og andre biler med 0-utslipp kan kjøre i kollektivfelt, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.