Historisk arkiv

Samferdselsminister Torild Skogsholm: Positiv utvikling i antall drepte og skadde i trafikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Det er gledelig med en positiv utvikling i antall drepte og skadde i trafikken i året som gikk. Men selv om ulykkestallene for 2001 har gått i riktig retning, kreves det fortsatt stor innsats for å videreføre og forsterke denne utviklingen, sier samferdselsministeren. (02.01.02)

Pressemelding

Nr.: 1/2002
Dato: 02.01.02

Samferdselsminister Torild Skogsholm: Positiv utvikling i antall drepte og skadde i trafikken

- Det er gledelig med en positiv utvikling i antall drepte og skadde i trafikken i året som gikk. Men selv om ulykkestallene for 2001 har gått i riktig retning, kreves det fortsatt stor innsats for å videreføre og forsterke denne utviklingen. Regjeringen vil derfor fortsatt holde fast ved "nullvisjonen", det vil si at målet "om null drepte eller alvorlig skadde" i vegtrafikken skal legges til grunn for planlegging og gjennomføring av tiltak for å bedre sikkerheten på vegnettet. Dette sier samferdselsminister Torild Skogsholm i forbindelse med at det i dag legges fram foreløpige tall for ulykkeutviklingen på vegene i 2001.

De foreløpige tallene viser at 270 personer mistet livet og 11 595 kom til skade på norske veger i 2001. Dette er 71 færre drepte og 67 færre skadde enn i 2000, samtidig som det i 2001 også var en vekst i trafikkmengden. Tallet på trafikkdrepte er det laveste siden 1958, med unntak av 1996, da 255 personer omkom i trafikkulykker.

- Det er ikke et enkelt tiltak som fører til tryggere trafikk. Innsatsen må settes inn over et bredt felt og vil omfatte utbygging og drift av vegnettet, kontrollvirksomhet opplæring og informasjonstiltak. Ansvaret for disse oppgavene ligger hos ulike myndigheter og organisasjoner. I tillegg kommer så det ansvaret som hver enkelt av oss har for å gjøre trafikken sikrere, sier samferdselsministeren.

Prikkbelastning

- Prikkbelastning er et tiltak som kan påvirke bilisters atferd i ønsket retning. Samferdselsdepartementet arbeider nå med å utforme en ordning med prikkbelastning av førerkortet for alvorlige overtredelser av vegtrafikklovgivningen. Prikkbelastning av førerkort vil bidra til å redusere antallet overtredelser som utgjør en særlig trafikksikkerhetsrisiko. Regjeringen tar sikte på at den i løpet av våren 2002 skal legge fram forslag til nødvendig lovendring for å innføre ordningen, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.