Historisk arkiv

Styrket kollektivtransport og økt konkurranse med Flytoget som eget selskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Regjeringen har i statsråd i dag foreslått at Flytoget AS fra 1. januar 2003 skal skilles ut fra NSB-konsernet, og at det statlige eierskapet i selskapet skal legges direkte under Samferdselsdepartementet. (25.10.02)

Pressemelding

Nr.: 134/2002
Dato: 25.10.02

Styrket kollektivtransport og økt konkurranse med Flytoget som eget selskap

Regjeringen har i statsråd i dag foreslått at Flytoget AS fra 1. januar 2003 skal skilles ut fra NSB–konsernet, og at det statlige eierskapet i selskapet skal legges direkte under Samferdselsdepartementet.

- Med Flytoget som et eget selskap, uavhengig av NSB, blir det lagt bedre til rette for at det i framtida kan bli en reell konkurranse innen persontransport med jernbane i Norge. Flytoget vil etter hvert kunne bygges opp til å konkurrere med NSB når det gjelder drift av den type persontogtransport som i tida framover vil bli satt ut på anbud. Regjeringen har ellers fortsatt som mål å sikre Flytogets sterke stilling som et godt, effektivt og miljøvennlig transporttilbud for reisende til og fra hovedflyplassen på Gardermoen, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

- Flytoget vil med dette forslaget fortsatt være et virkemiddel for å opprettholde den høye kollektivandelen til og fra Gardermoen, samtidig som Flytoget kan bidra til mer konkurranse i jernbanetransporten. En slik utvikling vil være med på å styrke kollektivtransporten i konkurransen med personbilen, sier samferdselsministeren.

I regjeringens forslag er det lagt opp til at utskillingen av Flytoget AS fra NSB-konsernet skjer 1. januar 2003, og at aksjene selges til staten, ved Samferdselsdepartementet. - For å sikre at salget av aksjene skjer til en verdi som ikke er i strid med EØS-avtalen og EUs statsstøtteregler, må det gjennomføres en verdivurdering av Flytoget AS før salget finner sted. Inntil videre legges dagens verdi på 670 millioner kroner til grunn, fratrukket 112 millioner kroner som utgjør nåverdien av den økte merverdiavgiftsbelastningen som selskapet vil få ved å stå utenfor NSB-konsernet, går det fram av regjeringens forslag.

Til redaksjonen
For nærmere opplysninger – se:
St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2002-2003) Om omdanning av Luftfartsverket til aksjeselskap og om Flytoget AS, BaneTele AS og Ryfylkepakken