Historisk arkiv

Utkast til ny lov om elektronisk kommunikasjon: Gode, billige og framtidsrettede tjenester for brukerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Den nye loven om elektronisk kommunikasjon skal erstatte dagens telelov, og den er bedre tilpasset dagens situasjon, der tele, IT og kringkasting smelter sammen. Loven legger opp til lik behandling av all elektronisk kommunikasjon, uavhengig av overføringsmåte. (20.06.02)

Pressemelding

Nr.: 73/2002
Dato: 20.06.02

Utkast til ny lov om elektronisk kommunikasjon: Gode, billige og framtidsrettede tjenester for brukerne

- Ny lov om elektronisk kommunikasjon skal sikre gode, billige og framtidsrettede elektroniske kommunikasjonstjenester. Dette sier samferdselsminister Torild Skogsholm i forbindelse med at Samferdselsdepartementet i dag har sendt på høring et utkast til ny lov.

Utkastet er sendt til berørte myndigheter, organisasjoner og næringsliv, og finnes også på http://odin.dep.no/sd/norsk/publ/hoeringsnotater/

Den nye loven om elektronisk kommunikasjon skal erstatte dagens telelov, og den er bedre tilpasset dagens situasjon, der tele, IT og kringkasting smelter sammen. Loven legger opp til lik behandling av all elektronisk kommunikasjon, uavhengig av overføringsmåte.

- Forslaget til nytt regelverk imøtekommer de siste årenes tekniske og markedsmessige utvikling og er på linje med EUs nye regelverk for elektronisk kommunikasjon. Forslaget sikrer grunnlaget for konkurranse på like vilkår, sier samferdselsministeren.

Det tas sikte på at den nye loven skal tre i kraft sommeren 2003, samtidig med at tilsvarende lovverk trer i kraft ellers i Europa.

Fortsatt regulering av tilbyder med sterk markedsstilling

Større tilbydere innenfor området for elektroniske kommunikasjon skal fortsatt kunne pålegges større forpliktelser enn konkurrentene.

Definisjon av aktør med sterk markedsstilling foreslås endret fra tilbyder med en markedsandel på minst 25 prosent til "tilbyder som enten alene eller sammen med andre har økonomisk styrke i et relevant marked som gjør at han i betydelig grad kan opptre uavhengig av konkurrenter, kunder og forbrukere".

- Det er ønskelig å opprettholde den sektorspesifikke reguleringen inntil det er oppnådd virksom konkurranse i markedet. Målet er å kunne avvikle denne reguleringen etter hvert som den generelle konkurranselovgivningen kan regulere markedet alene. Fortsatt mener vi imidlertid at en tilbyder med sterk markedsstilling må pålegges en eller flere forpliktelser som legger til rette for at nye aktører kan konkurrere med de etablerte, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

I utkast til ny regulering legges det opp til at Post- og teletilsynet skal ha tilgjengelig et utvalg av virkemidler til bruk overfor tilbyder med sterk markedsstilling. Gjennom fleksibel bruk av disse virkemidlene skal tilsynet kunne fastsette spesielle pålegg etter behov. Dette er nytt i forhold til dagens regulering, der en aktør med sterk markedsstilling automatisk blir pålagt en rekke forpliktelser.

Felleseuropeisk konsultasjonsordning

For å sikre at landene innenfor EØS-området gjennomfører EUs regelverk innen elektronisk kommunikasjon på samme måte, skal det innføres en felleseuropeisk konsultasjonsprosedyre. Det vil si at enkelte forslag til vedtak skal EØS-behandles før endelig vedtak fattes i det enkelte land. Konsultasjonsprosedyren skal sikre at tilbyderne får likeverdige rammebetingelser uavhengig av hvilket EØS land de tilbyr sine tjenester i.

Styrket kommunikasjonsvern

Utkast til ny lov om elektronisk kommunikasjon inneholder en bestemmelse om behandling av personopplysninger og beskyttelse av privatlivets fred innen området for elektronisk kommunikasjon, såkalt kommunikasjonsvern. Bestemmelsen gir rettsgrunnlag for å fastsette forskrift om nærmere regler om kommunikasjonsvern.

Det vil for eksempel være aktuelt å fastsette i en forskrift at lokaliseringsdata, det vil si data i elektroniske kommunikasjonsnett som angir den geografiske posisjonen for brukerutstyr, kun skal benyttes med abonnentens samtykke.

Det samme vil gjelde for informasjonskapsler (såkalte "cookies") og liknende som overføres og lagres i brukerutstyret. Disse skal behandles slik at brukeren får eksakt og helhetlig informasjon om formålet med informasjonskapselen. Brukeren skal også ha mulighet til å avslå nedlasting av informasjonskapsler.

Leveringsplikten opprettholdes

Lovutkastet legger ikke opp til noen endring i omfanget av de leveringspliktige tjenester som følger av gjeldende rett. Det legges imidlertid opp til at forpliktelsene om tilbud av blant annet telefontjeneste over hele landet som i dag er nedfelt i Telenors konsesjon, skal videreføres i lov og forskrift.

Mer effektiv klagebehandling

For å sikre en mer effektiv klagebehandling er det i lovutkastet lagt opp til å omdanne Statens teleforvaltningsråd til en egen klagenemnd for elektronisk kommunikasjon. Den nye klagenemnda skal få kompetanse til å behandle klager over enkeltvedtak som Post- og teletilsynet treffer. Samferdselsdepartementet vil få det administrative ansvaret for klagenemnda, men kan ikke instruere nemnda i enkeltsaker. Ordningen med Samferdselsdepartementet som klageinstans i enkelte saker faller etter forslaget bort.

Det foreslås at medlemmer i Klagenemnda for elektronisk kommunikasjon skal oppnevnes av Kongen.

- Omdanningen av klagenemnda vil sikre raskere avgjørelser i klagesaker. Dette vil få en positiv innvirkning på konkurransen i markedet for elektronisk kommunikasjon, sier samferdselsministeren.

Kunder skal sikres ved tilbyders konkurs

Lovutkastet inneholder også bestemmelser som skal sikre fortsatt levering av kommunikasjonstjenester i inntil to uker etter at en tilbyder har gått konkurs. Bestemmelsene skal sikre at det ikke blir nødvendig med statsgaranti for å unngå at viktige samfunnsfunksjoner blir rammet ved en konkurs.


For mer informasjon om utkast til ny lov om elektronisk kommunikasjon, se høringsdokumentene.