Historisk arkiv

Internett: Klagenemnd for .no-domene opprettes 1. oktober 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Det skal opprettes en klagenemnd for tvister som gjelder rettigheter til .no-domene på Internett. Domeneklagenemnda skal være i virksomhet fra 1. oktober i år. (28.08.03)

Pressemelding

Nr.: 91/03
Dato: 28.08.03

Internett: Klagenemnd for .no-domene opprettes 1. oktober 2003

Det skal opprettes en klagenemnd for tvister som gjelder rettigheter til .no-domene på Internett. Domeneklagenemnda skal være i virksomhet fra 1. oktober i år.

- Opprettelsen av Domeneklagenemnda skal gjøre det lettere å få avgjort konflikter i domenesaker. Den nye forskriften skal sikre myndighetene tilstrekkelig innflytelse, samtidig som brukernes interesser ivaretas ved at tildelingen av domenenavn fortsatt vil skje raskt, ha god kvalitet og lave kostnader, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

Domeneklagenemnda opprettes som følge av en ny forskrift om domenenavn under norske landkodetoppdomener (domeneforskriften). Forskriften ble fastsatt 1. august i år og trer i kraft 1. oktober.

UNINETT Norid AS (Norsk registreringstjeneste for Internett domenenavn) har fått ansvaret for opprettelsen av nemnda. UNINETT Norid AS er registerenhet, som tildeler og forvalter domenenavnene i forståelse med telemyndighetene, det vil si Samferdselsdepartementet og Post- og teletilsynet. NORID driver sin virksomhet med hjemmel i privatrettslige regler.

Den nye domeneforskriften vil tydeliggjøre ansvarsforholdet mellom registerenheten og myndighetene. Forskriften skal sikre myndighetene et overordnet politisk og forvaltningsmessig ansvar for norsk domeneadministrasjon, samtidig som den ikke medfører detaljregulering eller overføring av offentlig myndighet til registerenheten.

Domeneklagenemnda skal blant annet kunne ta stilling til såkalte tredjepartskonflikter, det vil si konflikter mellom søker eller innehaver av et domenenavn og en tredjepart som hevder sin rett krenket. Partene i slike konflikter har hittil vært henvist til å benytte seg av domstolsbehandling, noe som kan være både tidkrevende og kostbart.

Domeneklagenemndas avgjørelser vil være bindende for partene. En avgjørelse fra klagenemnda avskjærer likevel ikke partenes adgang til å fremme søksmål for domstolene. Det vil også tilbys frivillig mekling i forkant av nemndsbehandlingen.

Forskriften innebærer blant annet at enheten som tildeler domenenavn kan trekke tilbake domenenavn som uberettiget gir inntrykk av å angå offentlig virksomhet. Dette betyr at myndighetene ikke lenger må vente på en avgjørelse fra en klageinstans i tilfeller der det har skjedd en åpenbart uriktig tildeling.

Nemnda vil bare kunne treffe avgjørelser i tvister om domenenavn som er registrert etter 1. oktober 2003. Den nye ordningen får dermed ikke virkning for domenenavn som er registrert tidligere.





For ytterligere informasjon, se: