Historisk arkiv

Kollektivtransporten styrkes: Flere nye ekspressbusser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsdepartementet har i dag gitt løyve for drift av ekspressbussruter på følgende strekninger: Geilo/Hemsedal – Oslo, Trondheim – Oslo, Bodø – Trondheim, Ålesund/Molde - Oslo. (13.03.03)

Pressemelding

Nr.: 31/2003
Dato: 13.03.2003

Kollektivtransporten styrkes: Flere nye ekspressbusser

Samferdselsdepartementet har i dag gitt løyve for drift av ekspressbussruter på følgende strekninger:

  • Geilo/Hemsedal – Gol – Noresund – Drammen/Hønefoss – Oslo
  • Trondheim – Oslo
  • Bodø – Fauske – Mo i Rana – Trondheim
  • Ålesund/Molde – Åndalsnes – Oslo

- Opprettingen av flere ekspressbussruter i de siste årene har gitt folk og næringsliv i alle deler av landet bedre transporttjenester. Ekspressbussene er med på styrke den samlede kollektivtransporten i konkurransen med personbilen og har dermed bidratt til en mer miljøvennlig transport, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

I stortingsmeldingen om bedre kollektivtransport, som ble lagt fram i fjor vår, gikk regjeringen inn for å legge til rette for oppretting av flere ekspressbussruter. Dette synet fikk så seinere tilslutning fra Stortinget. Regjeringen la til grunn at det i større grad enn tidligere skulle åpnes for tildeling av løyve for drift av ekspressbuss også på strekninger eller i områder der ekspressbussen går parallelt med tog eller parallelt med andre bussruter. Hensikten med denne omleggingen av ekspressbusspolitikken var å legge til rette for et samlet sett bedre rutetilbud for publikum, slik at kollektivtransporten dermed blir i stand til å styrke sin stilling i konkurransen med personbiltrafikken.

Til nå har en slik mer liberal ekspresspolitikk i praksis blitt gjort gjeldende for ruter i det sentrale Østlandsområdet. Samferdselsdepartementet har nå kommet til at denne praksisen heretter skal utvides til å gjelde for hele landet. Dette vil bety at det dermed vil bli gitt løyve til alle som søker om drift av ekspressbussløyve, forutsatt at søkerne ellers oppfyller fastsatte kvalifikasjonskrav for drift av rutetransport.

Når det gjelder løyve for drift av ekspressbussruter vil fylkeskommunene likevel fortsatt få mulighet til fastsette vilkår som skal ivareta hensynet til lokal kollektivtransport, det vil si transportilbud som fylkeskommunen har ansvar for og som vanligvis mottar økonomisk støtte fra fylkeskommunen. Dessuten vil det være mulig å fastsette spesielle vilkår for ekspressbussruter når det gjelder særskilte rutetraseer, trafikknutepunkt og takstsamarbeid.

- Nytt fra og med ekspressbussløyvene som gis i dag vil også være at det i løyvene stilles krav om at bussene skal være tilrettlagt for funksjonshemmede, blant annet rullestolbrukere. Jeg ser dette som et nødvendig og effektivt tiltak for å bedre tilgjengeligheten for alle i transport-Norge, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

Geilo/Hemsedal - Gol - Noresund - Drammen/Hønefoss - Oslo

Sogn Billag LL, Hallingdal Billag AS, Nettbuss Ringerike AS og Nettbuss Buskerud har fått løyve til drift av ekspressbussrute på strekningen Geilo/Hemsedal – Gol – Noresund – Drammen/Hønefoss – Oslo. Løyvet gjelder fram til 2013.

Trondheim - Oslo

Bussekspressen AS har fått løyve for drift av ekspressbussrute på strekningen Oslo – Trondheim. Løyvet gjelder for ti år, regnet fra 31. mars 2003.

Bodø - Fauske - Mo i Rana - Trondheim

Trønderbilene AS og Nordlandsbuss er tildelt løyve for drift av ekspressbussrute på strekningen Bodø – Fauske – Mo i Rana – Trondheim. Løyvet gjelder for ti år, regnet fra 31. mars 2003.

Ålesund/Molde - Åndalsnes - Oslo: Tre nye tilbud

Ålesund Bilruter AS, Veøy Billag AS og Lesja Bilruter har fått løyve for drift av ekspressbussrute på strekningen Ålesund/Molde – Åndalsnes – Oslo.

Sunnmøre-Romsdal Billag AS har fått løyve for drift av ekspressbussrute på strekningen Ålesund – Åndalsnes – Oslo.

Ottadalen Billag AS er tildelt løyve for drift av ekspressbussrute på strekningen Ålesund – Åndalsnes – Oslo.

Alle løyvene gjelder i ti år, regnet fra 31. mars 2003.

For mer informasjon, se Rundskriv N-2/2003 Behovsprøving av fylkeskryssande bussruter - utviding av virkeområdet for rundskriv N-5/2001 til å gjelde heile landet (13.03.03)