Historisk arkiv

Samferdselsdepartementet: Fylkesoversikt - forslag og tiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 120/03
Dato: 08.10.03



Statsbudsjettet 2004:

Samferdselsdepartementet: Fylkesoversikt – forslag og tiltak

Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder

Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark


Østfold

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til utbygging av flere prosjekter på stamvegene E6 og E 18 gjennom Østfold.

Til utbygging av E6 på strekningen Riksgrensen/Svinesund – Oslo til firefelts veg er det for 2004 foreslått en statlig investeringsramme på 415 millioner kroner. I tillegg er det regnet med 170 millioner kroner i bompenger, i all hovedsak innenfor Østfoldpakka. Innenfor en slik samlet ramme er det avsatt 180 millioner kroner til anleggsstart på strekningen Åsgård – Halmstad, med sikte på åpning for trafikk i 2005. Med bevilgningene i 2004 følger regjeringen opp ambisjonene om å fullføre utbyggingen av firefeltsveg fra Akershus grense til Åsgård i løpet av 2005. 1125 millioner kroner er oppført til prosjektet Halmstad – Patterød, mens 23 millioner kroner skal nyttes til restarbeider på strekningen Patterød - Akershus grense, som åpnes for trafikk i november 2003.

Til arbeidet med prosjektet E6 Ny Svinesundforbindelse blir det foreslått bevilget 260 millioner kroner i statslån til bompengeselskapet som står for finansieringen av den norske delen av prosjektet. Prosjektet omfatter blant annet bygging av ny E6 mellom "Nordby trafikplats" i Sverige og Svinesund i Norge og ny bru over Iddefjorden/Ringdalsfjorden og riksgrensen ved Svinesund. Prosjektet skal åpnes for trafikk i 2005.

Til anleggsarbeid på E18 gjennom Østfold er det regnet med 180 millioner kroner i bompenger, innenfor Østfoldpakka. Midlene skal nyttes til videre arbeid på strekningen Sekkelsten – Krosby (Askim) og til fullføring av prosjektet Ørje – Eidsberg grense.

I tillegg er det avsatt i alt 86,5 millioner kroner i statlige bevilgninger og 71 millioner kroner i bompengemidler (fra Østfoldpakka) til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket . Innenfor denne rammen prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak og tiltak for å innfri kravene i grenseverdiforskriften til forurensningsloven. Dessuten prioriteres planlegging og grunnerverv i forbindelse med Østfoldpakka.

Akershus

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til flere stamvegprosjekter i fylket.

15 millioner kroner er avsatt til igangsetting av arbeidet med å ombygge det ulykkesutsatte Nygårdskrysset i Ski, på E 18, og viderføring av prosjektet E6 Assertjern – Klemetsrud, som ventes åpnet for trafikk i september 2004.

Det er dessuten foreslått 201,4 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I tillegg er det regnet med at Akershus får stilt til disposisjon 266 millioner kroner i bompenger fra Oslopakke 1 og Oslopakke 2. Bompengene vil i sin helhet gå til tiltak innenfor fylkesfordelt ramme.

Til sammen 106 millioner kroner skal nyttes til tilbakebetaling av forskutteringer knyttet til riksvegprosjekter som nå er ferdig utbygget, nemlig Samlevegen Lørdagsrud – Strømmen kirke og riksveg 174 Omkjøringsveg ved Jessheim. Det blir i tillegg forutsatt 16 millioner kroner til fullfinansiering av riksveg 120 Erpestad – Gardermoen.

For videre planlegging og grunnerverv i forbindelse med prosjektet E16 Wøyen – Bjørum er det forutsatt å bruke 20 millioner kroner, som finansieres av bompengemidler.

Innenfor midlene til ”øvrige riksveger” prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på kollektivtrafikktiltak gjennom bompenger fra Oslopakke 1 og Oslopakke 2. Det er satt av 10 millioner kroner til oppgradering av Kolsåsbanen. – Samferdselsdepartementet forutsetter imidlertid at det blir en avklaring vedrørende framtidig drift av banen, går det fram av budsjettforslaget.

Innenfor Statens vegvesens virkeområde skal det i 2004 brukes til sammen 490 millioner til særskilte tiltak for kollektivtransporten i Oslo-området (Oslo og Akershus), blant annet for å følge opp Oslopakke 1 og Oslopakke 2 og for å ruste opp T-banen og utbygge T-baneringen. For Akershus er det for 2004 avsatt i om lag 120 millioner kroner til kollektivtak innenfor Statens vegvesens virkekområde.

1076 millioner kroner er foreslått til utbygging av nytt dobbeltspor Sandvika – Asker, på Drammensbanen. 10 millioner kroner er foreslått til videre planlegging av utbygging av Lysaker stasjon, med blant annet utvidelse med to nye spor i stasjonsområdet.

- Dobbeltsporutbyggingen på Drammensbanen skal gjennomføres etappevis. Nytt dobbeltspor Sandvika – Asker betyr isolert sett at kapasiteten på strekningen øker med to tog per time, tilsvarende 1000 biler per time. Når Lysaker stasjon er ferdig utbygd, kan kapasiteten på strekningen økes med 6 tog per time, tilsvarende 3000 biler i timen. Byggearbeidene på strekningen Sandvika – Asker er planlagt avsluttet i august 2005, og strekningen planlegges tatt i bruk til ordinær trafikk ved årsskiftet 2005/2006, går det fram av budsjettforslaget.

Det er foreslått 18 millioner kroner til investeringer i teknisk og sikkerhetsmessig oppgradering av Lieråsen tunnel, på Drammensbanen. Arbeidene ventes å være ferdig i 2005.

Innenfor den foreslåtte investeringsbevilgningen på 93 millioner kroner til særlige sikkerhetstiltak på jernbanenettet er det blant annet avsatt midler til sikkerhetsanlegg på Spikkestadlinjen.

Regjeringen går inn for at det opprettes et samordningsorgan for kollektivtransporten i hovedstadsområdet. Et slikt organ vil gjøre det lettere å se transportsystemet i dette området i sammenheng, og dermed bidra til en effektiv transportløsning.

Oslo

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått 255 millioner kroner til prosjektet E6 Assurtjern – Klemetsrud. Prosjektert omfatter utvidelse av eksisterende E6 til firefelts veg på en 7 kilometer lang strekning. Arbeidet tok til i august 2002. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i september 2004.

I tillegg er det avsatt i alt 286,4 millioner kroner i statlige bevilgninger og 305 millioner kroner i bompenger fra Oslopakke 1 og Oslopakke 2 til investeringer på "øvrige riksveger" i Oslo (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Innenfor disse midlene er det forutsatt at 20 millioner kroner skal nyttes til videre planlegging av E18 prosjektet Bjørvika.

Innenfor denne rammen prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på kollektivtrafikktiltak. I tillegg prioriteres trafikksikkerhetstiltak, bygging av gang- og sykkelveger og tiltak for å innfri kravene i grenseverdiforskriften til forurensningsloven.

Innenfor Statens vegvesens virkeområde skal det i 2004 brukes til sammen 490 millioner for særskilte tiltak for kollektivtransporten i Oslo-området (Oslo og Akershus), blant annet for å følge opp Oslopakke 1 og Oslopakke 2 og for å ruste opp T-banen og til utbygging av T-baneringen.

For Oslo er det for 2004 avsatt i alt 375 millioner kroner til kollektivtrafikktiltak innenfor Statens vegvesens virkeområde. Det legges til grunn at det skal benyttes 90 millioner kroner til opprusting av T-banen i Oslo, fordelt med 82 millioner kroner i statlige midler og 8 millioner kroner i bompengemidler. Til utbygging av T-baneringen er det avsatt 161 millioner kroner, fordelt med 82 millioner i statlige midler og 79 millioner kroner i bompenger. I tillegg er det også foreslått midler til utvikling av Nationalteateret stasjon til et bedre kollektivknutepunkt og midler til signalprioritering for buss og trikk.

Regjeringen vil gi Statens vegvesen hovedansvaret for å legge til rette for innføring av signalprioritering for buss og trikk i aktuelle lyskryss i kollektivtrasene i Oslo.

Forslaget om å frita produksjonsvirksomhet fra el-avgift vil bidra til å redusere kostnadene for tog, t-bane og trikk, noe som er av stor betydning for kollektivtrafikken i Oslo.

Til den nyopprettede belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene foreslår regjeringen til sammen 100 millioner kroner i 2004. Samferdselsdepartementet legger opp til at Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand kan søke om midler fra ordningen. Med denne ordningen ønsker regjeringen å premiere byområder hvor veksten i biltrafikken begrenses og kollektivtransporten tar en større del av trafikkveksten.

Regjeringen går inn for at det opprettes et samordningsorgan for kollektivtransporten i hovedstadsområdet. Et slikt organ vil gjøre det lettere å se transportsystemet i dette området i sammenheng, og dermed bidra til en effektiv transportløsning.

Hedmark

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til å videreføre utbedringen av Kåterud vegkryss på E6 ved Hamar.

I tillegg er det avsatt i alt 68,1 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket, det vil si riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Midlene vil blant annet bli nyttet til fullfinansiering av Flisa bru. Dette prosjektet på riksveg 206 ble åpnet for trafikk i juni i år. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, med særlig vekt på mindre utbedringer og trafikksikkerhetstiltak. Det legges ellers opp til anleggsstart i 2004 for prosjektet Nybergsund bru, på riksveg 25.

Det foreslås i 2004 til sammen 550 millioner kroner til utbygging av togradio av typen GSM-R, blant annet på Rørosbanen. Utbyggingen av GSM-R på denne strekningen skal stå ferdig innen utgangen av 2004.

Oppland

Det er avsatt i alt 73,7 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I tillegg er det regnet med at Oppland får stilt til disposisjon 86 millioner kroner i bompenger til utbygging av riksveg 4 forbi Raufoss. Innenfor de statlige midlene prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak og tiltak for å innfri kravene i grenseverdiforskriften til forurensningsloven.

Et nasjonalt demonstrasjonsprosjekt for "nullvisjonen" (ingen drepte eller alvorlig skadde trafikken) vil bli gjennomført i området Lillehammer-Øyer. Prosjektet omfatter tiltak som gjelder både trafikant, kjøretøy og veg, både på E6 og tilstøtende veger. Prosjektet er planlagt å koste 100 millioner kroner og skal stå ferdig i 2005.

Det foreslås i 2004 til sammen 550 millioner kroner til utbygging av togradio av typen GSM-R, blant annet på blant annet Raumabanen (Dombås – Åndalsnes). Utbyggingen av GSM-R på denne strekningen skal stå ferdig innen utgangen av 2004.

Samferdselsdepartementet legger til grunn at NSB opprettholder nattoget på Dovrebanen.

Samferdselsdepartementet vil i 2004 kunngjøre konkurranse om drift av persontrafikk på prøvestrekningen Gjøvikbanen.

Buskerud

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til utbygging av flere prosjekter på stamveger gjennom Buskerud.

330 millioner kroner er avsatt til prosjektet Høvik – Frydenhaug på E18 gjennom Drammen. Prosjektet inngår i Vegpakke Drammen og omfatter utvidelse av E18 fra to til fire felt i bru over Drammenselva. Utbyggingen vil bidra til å redusere køkjøringen, og den vil også være med på å redusere gjennomgangstrafikken på det lokale vegnettet i Drammen. – Full effekt av den nye motorvegbrua oppnås først når den videre utbyggingen av E18 er gjennomført sørover til Eik. Samferdsdelsdepartementet legger derfor opp til at anleggsarbeidene på strekningen Frydenhaug – Eik skal ta til i 2005/2006, går det fram av budsjettforslaget.

30 millioner kroner er foreslått bevilget som gjenværende tilbakebetaling til Øvre Eiker kommune og Kongsberg kommune, i forbindelse med at kommunene har forskuttert 90 millioner kroner til prosjektet E134 Hegstad – Damåsen. Prosjektet har en kostnadsbesparelse på om lag 15 millioner kroner, som i hovedsak skal gå til å bygge krysset mellom E134 og tverrforbindelsen til Darbu og den første delen av tverrforbindelsen. I tilknytning til krysset skal det etableres et kollektivknutepunkt.

I tillegg er det avsatt i alt 167,6 millioner kroner i statlige bevilgninger til innvesteringer på "øvrige riksveger" i fylket, det vil si riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Det er dessuten regnet med at Buskerud vil få stilt til disposisjon 12 millioner kroner i bompenger fra Vegpakke Drammen til bygging av gang- og sykkelveger.

Innenfor denne rammen prioriteres oppfølging av Vegpakke Drammen. Utbedringen av eksisterende gatenett som del av prosjektet E 134 Sentrumsring Drammen, parsell Bragernes, forutsettes fullført i 2004 med en bevilgning på 9,7 millioner kroner. Videre foreslås en bevilgning på 62 millioner kroner til riksveg 283 Kreftingsgate.

Det er foreslått 18 millioner kroner til investeringer i teknisk og sikkerhetsmessig oppgradering av Lieråsen tunnel, på Drammensbanen. Arbeidene ventes å være ferdig i 2005.

Innenfor midler til stasjons- og knutepunktstiltak er det avsatt midler til avsluttende arbeid med opprustning av Kongsberg stasjon som trafikknutepunkt.

Samferdselsdepartementet legger til grunn at NSB opprettholder nattoget på Bergensbanen.

Vestfold

Til inngangsetting av stamvegvegprosjektet E18 Kopstad – Gulli er det avsatt 165 millioner kroner, som fullt ut dekkes ved bompengemidler. Prosjektet omfatter bygging av 12 kilometer firefelts veg og er en videreføring av prosjektet Gutu – Kopstad, som stod ferdig i 2002. Utbyggingen vil føre til at E18 får sammenhengende firefelts standard mellom Eik i Buskerud og Tønsberg i Vestfold.

I tillegg er det avsatt i alt 75,3 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket, det vil si riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Vestfold vil dessuten få stilt til disposisjon 267 millioner kroner i bompenger til videreføring av Tønsbergpakken. I tillegg er det i 2004 forutsatt 180 millioner kroner til anleggstart på riksveg 311 Riksveg Øst-Vest Kjelle – Kilen.

Telemark

Det er det satt av i alt 150 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket, det vil si riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet og til mindre investeringstiltak på hele riksvegnettet. Innenfor denne rammen videreføres utbedringen av riksveg 38 innfartsvegen til Kragerø, med en bevilgning på 65,9 millioner kroner. Strekningen Kragerøtunnelen – Kalstadkrysset ventes åpnet for trafikk i november 2004.

I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på mindre utbedringer og trafikksikkerhetstiltak.

Aust-Agder

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til utbygging av E18 gjennom fylket.

For prosjektet E18 Brokelandsheia – Vinterkjær er det avsatt i alt 130 millioner kroner, fordelt med 105 millioner kroner over statsbudsjettet og 25 millioner i bompengemidler. Prosjektet omfatter bygging av 12,5 kilometer ny motorveg. Anleggsarbeidene tok til 2002. Det er ventet kostnadsbesparelser for prosjektet, og Samferdselsdepartementet legger derfor til grunn at det vil være mulig å åpne prosjektet for trafikk i november 2004, uten at det blir nødvendig å utvide bompenselskapets låneopptak. Samferdselsdepartementet legger også til grunn at besparelsene kan benyttes til å sikre raskere igangsetting av ny firefelts veg på strekningen Øygardsdalen – Dyreparken.

I tillegg er det avsatt i alt 59,3 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket, det vil si riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Det er dessuten regnet med at Aust-Agder får stilt til disposisjon 52 millioner kroner i bompenger, som vil bli fordelt med 37 millioner kroner til tiltak innenfor Aust-Agderpakken og 15 millioner kroner til tiltak på riksveg 9 i Setesdalen. Utbyggingen av riksveg 9 gjennom Setesdalen følges opp, blant annet gjennom videreføring av rassikringen i Flåstrondi i Valle kommune.

Aust-Agder-pakken følges opp, blant annet gjennom bygging av gang- og sykkelveger og trafikksikkerhetstiltak langs eksisterende E18.

Etter invitasjon fra Samferdselsdepartementet vil det i Kristiansands-regionen (i samarbeid med Vest-Agder og Aust-Agder fylkeskommuner) bli gjennomført forsøk med alternativ organisering av kollektivtransporten, fra og med 2004. Hovedformålet med forsøket er å oppnå bedre samordnet areal- og transportpolitikk i byområdene og bedre samlet offentlig ressursbruk på tvers av forvaltningsområdene for veg og kollektivtransport.

Samferdselsdepartementet legger til grunn at NSB opprettholder nattoget på Sørlandsbanen.

Det foreslås 15,2 millioner kroner i 2004 for å gjennomføre flytting av Post- og teletilsynet til Lillesand.

Vest-Agder

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til videre utbygging av E18 i Vest-Agder.

I alt 115 millioner kroner er avsatt til stamvegprosjektet Bjørndalssletta – Gartnerløkka på E18, i Kristiandsand. Beløpet er fordelt med 55 millioner kroner i statlige midler og 60 millioner kroner i bompenger. Det legges opp til at Oddernestunnelen kan åpnes for trafikk i begge kjørretningene i mai 2004.

7 millioner kroner er avsatt til lokal prosjektorganisasjon og grunnerverv for prosjektet E39 Handeland – Feda. Beløpet dekkes av bompengemidler.

I tillegg er det avsatt i alt 69,6 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Det blir dessuten regnet med at Vest-Agder får stilt til disposisjon 67 millioner i bompenger og tilskudd, fordelt med 51 millioner kroner til tiltak innenfor Listerpakken og 16 millioner kroner som i all hovedsak vil gå til kollektivtrafikktiltak i Kristiansand. Innenfor denne ramme videreføres Listerpakkeprosjektet riksveg 43 Aunevik – Bukksteinen. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak og kollektivtrafikktiltak.

Det vil til neste år bli videreført større rassikringstiltak på riksveg 43 Aunevik – Bukkesteinen.

Samferdselsdepartementet legger til grunn at NSB opprettholder nattoget på Sørlandsbanen.

Til den nyopprettede belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene foreslår regjeringen til sammen 100 millioner kroner i 2004. Samferdselsdepartementet legger opp til at Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand kan søke om midler fra ordningen. Med denne ordningen ønsker regjeringen å premiere byområder hvor veksten i biltrafikken begrenses og kollektivtransporten tar en større del av trafikkveksten

Rogaland

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til flere prosjekter på E39 gjennom fylket.

15 millioner kroner er foreslått bevilget til å sette i gang ombyggingen av Tjensvollkrysset på E39 i Stavanger, mens 10 millioner kroner skal brukes til å starte den planlagte byggingen av forbikjøringsfelt på E39 i Drangsdalen, noe som vil bedre framkommeligheten sammenlignet med dagens situasjon.

I tillegg er det avsatt i alt 94,2 millioner kroner i statlige bevilgninger og 69 millioner kroner i bompengemidler, forskudd og tilskudd. Midlene skal nyttes til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket, (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket).

Innenfor denne rammen prioriteres oppfølging av Nord-Jærenpakken med midler til mindre investeringstiltak som trafikksikkerhetstiltak, bygging av gang- og sykkelveger, kollektivtrafikktiltak og tiltak for å innfri kravene i grenseverdiforskriften til forurensningsloven. I tillegg prioriteres midler til videre planlegging og grunnerverv for prosjektet riksveg 44 Stangeland – Skjæveland. Dessuten prioriteres rassikring, gjennom fullføring av prosjektet riksveg 13 Iversflaten. I tillegg kan prosjektet riksveg 503 Gloppedalen bli fullført i 2004, forutsatt at det blir tilslutning til fylkeskommunal forskuttering.

For neste år er det avsatt 15 millioner kroner til videre planlegging av vegprosjektet T-forbindelsen (vegforbindelse mellom kommunene Karmøy, Haugesund og Tysvær), mens 12 millioner kroner er ført opp til planlegging av delprosjekter innenfor Ryfylkepakken.

Samferdselsdepartementet legger til grunn at NSB opprettholder nattoget på Sørlandsbanen.

Til den nyopprettede belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene foreslår regjeringen til sammen 100 millioner kroner i 2004. Samferdselsdepartementet legger opp til at Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand kan søke om midler fra ordningen. Med denne ordningen ønsker regjeringen å premiere byområder hvor veksten i biltrafikken begrenses og kollektivtransporten tar en større del av trafikkveksten.

Hordaland

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til utbygging av flere prosjekter på stamvegene gjennom Hordaland.

Til prosjektet Moberg – Svegatjørn på E 39 er det avsatt 130 millioner kroner. Prosjektet omfatter ny omkjøringsveg forbi Os, med bygging av 3 kilometer ny veg, medregnet bru over Ulvenvatnet. Utbyggingen fører til at ”Kyststamvegen” E39 blir innkortet med 1,4 kilometer, og Osøyro vil få en betydelig miljøgevinst ved at gjennomgangstrafikken føres utenom sentrum. Anleggsarbeidene tok til i juni 2003, og prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2005.

For å videreføre arbeidet med å utbedre E134 gjennom Rullestadsjuvet er det foreslått å bevilge 50 millioner kroner over statsbudsjettet. I tillegg er det for 2004 regnet med 100 millioner kroner i bompengemidler til dette prosjektet, som fjerner en flaskehals på stamvegruta mellom Drammen og Haugesund.

I tillegg er det avsatt i alt 237,7 millioner kroner i statlige bevilgninger og 156 millioner kroner i bompengemidler og forskudd til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Innenfor denne rammen prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på bygging av gang- og sykkelveger og tiltak for å innfri kravene i grenseverdiforskriften til forurensningsloven. I Samferdselsdepartementet legger opp til anleggsstart på riksveg 550 Syreflot – Aga i Ullensvang kommune (Aga-parsellen). Deler av denne strekningen er rasutsatt.

Innenfor den fylkesfordelte rammen er det satt av 89 millioner kroner til Bergen kommune. I tillegg er det forutsatt at det blir stilt til disposisjon 146 millioner kroner i bompenger til tiltak innenfor Bergensprogrammet. Midlene vil gå til mindre investeringstiltak som støyskjerming, kollektivtrafikktiltak, trafikksikkerhetstiltak, bygging av gang- og sykkelveger og planlegging av blant annet Bybanen og Ringveg vest.

Til den nyopprettede belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene foreslår regjeringen til sammen 100 millioner kroner i 2004. Samferdselsdepartementet legger opp til at Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand kan søke om midler fra ordningen. Med denne ordningen ønsker regjeringen å premiere byområder hvor veksten i biltrafikken begrenses og kollektivtransporten tar en større del av trafikkveksten.

Etter invitasjon fra Samferdselsdepartementet vil det i Bergen bli gjennomført alternativ organisering av transportsektoren i 2004. Hensikten med forsøket er å oppnå bedre samordnet transport- og arealpolitikk i byområdene, og bedre samlet offentlig ressursbruk på tvers av forvaltningsområdene for veg og kollektivtransport.

Samferdselsdepartementet vil i 2004 kunngjøre konkurranse om drift av persontrafikk på prøvestrekningen Vossabanen.

Samferdselsdepartementet legger til grunn at NSB opprettholder nattoget på Bergensbanen.

Sogn og Fjordane

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til utbygging av på stamvegenettet gjennom Sogn og Fjordane.

15 millioner er foreslått til utbedring av E 39 på strekningen Hjelle i Eid, i Sogn og Fjordane – Straumshamn i Volda, i Møre og Romsdal. Anleggsarbeidene tok til i 2002, og flere delstrekninger er allerede åpnet for trafikk. Hele utbedringen er planlagt fullført i 2004. I tillegg er det lagt opp til anleggstart på prosjektet på riksveg 5 Kjøsnes – Skei, som er en del av stamvegnettet. Til dette utbedringsprosjektet er det satt av 15 millioner for 2004, og som i dag utgjør et markert standardbrudd på strekningen.

25 millioner kroner er avsatt til prosjektet E 39 Teigen – Bogen. Midlene i 2004 forutsettes i sin helhet stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet omfatter bygging av 3,4 kilometer lang tunnel og 650 meter ny veg i dagen. Den nye vegen vil fjerne de rasutsatte partiene på E 39 langs Sognefjorden, og den vil dessuten korte inn vegen med 2,2 kilometer. Anleggsarbeidene tok til i 2002, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i juni 2004.

100 millioner kroner er for 2004 avsatt til sluttføring av anleggsarbeid på strekningen Voldum – Seltun, på E16.

I tillegg er det avsatt 128,7 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Innenfor denne rammen videreføres utbyggingen av riksveg 5 mellom Førde og Florø, med blant annet anleggsstart på strekningen Storebru – Knapstad. Til riksveg 5 foreslås i alt 64,5 millioner kroner i 2004. Hele strekningen mellom Førde og Florø er planlagt ferdig utbygget i 2005. Det legges opp til å sluttføre prosjektet riksveg 620 Kjødepollen i 2004.

Møre og Romsdal

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på nær 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til refusjon og avsluttende arbeider på E39 Blindheim-Brevika og videre utbedring av E39 Stigedalen (Hjelle – Straumshamn).

For stamvegstrekningen E 136 Dombås – Ålesund er det for 2004 foreslått en statlig investeringsramme på 10 millioner kroner. Det legges opp til at midlene skal nyttes til anleggsstart på strekningen Hogheimseidet – Sogge bru, på E 136 i Romsdalen. Prosjektet vil blant føre til at det på denne strekningen blir fjernet tre trange jernbaneuknderganger med mange trafikkulykker.

I tillegg er det avsatt i alt 177,9 millioner kroner i statlige bevilgninger og 204 millioner kroner i bompengemidler og forskudd til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket

Til Eiksundsambandet på riksveg 653 er det regnet med å bruke 146 millioner kroner. Av dette beløpet utgjør bompenger og forskudd 131 millioner kroner. Videre legges det opp til å fullføre første byggetrinn for riksveg 661 Ny bru over Straumen i Skodje. Midlene vil i sin helhet bli stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

Av rammen for statlige bevilgninger til Møre og Romsdal er til sammen 105 millioner kroner satt av til de to rassikringsprosjektene riksveg 650 Dyrkorn – Visettunnelen (åpnet for trafikk i juni 2003) og riksveg 651 Greifsneset – Løvikneset (åpnes for trfikk i 2004). 60 millioner kroner av dette beløpet gjelder forskutteringer i forbindelse med byggingen.

Det foreslås i 2004 til sammen 550 millioner kroner til utbygging av togradio av typen GSM-R, blant annet på Raumabanen (Åndalsnes – Dombås). Utbyggingen av GSM-R på denne strekningen skal stå ferdig innen utgangen av 2004.

Sør-Trøndelag

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet, er det blant annet avsatt midler til utbygging av E6-prosjektene Skjerdingstad – Jaktøyen og Nordre avlastingsveg i Trondheim.

I regjeringens budsjettforslag legges det opp til anleggsstart sommeren 2004 på E6 Nordre avlastningsveg i Trondheim, forutsatt at den eksterne kvalitetssikringen som nå gjennomføres ikke avviker vesentlig fra det som tidligere er lagt fram for Stortinget. For 2004 er det avsatt i alt 90 millioner kroner til prosjektet, fordelt med 20 millioner kroner i statlige bevilgninger og 70 millioner kroner i bompengemidler.

135 millioner kroner er foreslått bevilget til E6-prosjektet Skjerdingstad – Jaktøyen i Melhus, sør for Trondheim, som skal videreføres i 2004. Prosjektet omfatter bygging av ny E6 på en 8 kilometer lang strekning vest for Melhus sentrum og utbygging av ny veg på deler av riksveg 708 mellom Melhus øst og vest, medregnet bru over Gaula. Bygging av gang- og sykkelveger og lokalvegnett i Melhus sentrum inngår også i prosjektet.

I tillegg er det for ”øvrige riksveger” (riksveger utenom stamvengnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket foreslått en statlig investeringsramme på 97,2 millioner kroner for 2004. Det er dessuten regnet med at Sør-Trøndelag får stilt til disposisjon i alt 8 millioner kroner i bompenger fra Trondheimspakken og fra E6 Trondheim – Stjørdal. Disse midlene skal i hovedsak nyttes til planlegging. Utover dette er det forutsatt at bompengeselskapet stiller til disposisjon 20 millioner kroner som refusjon til Trondheim kommune for forskuttering av byggingen av fylkesvegprosjekter innenfor Trondheimspakken.

Innenfor den statlige rammen for ”øvrige riksveger” prioriteres mindre investeringstitak som bygging av gang- og sykkelveger, tiltak for å innfri kravene i grenseverdiforskriften til forurensningsloven, kollektivtrafikktiltak og mindre utbygginger.

Til den nyopprettede belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene foreslår regjeringen til sammen 100 millioner kroner i 2004. Samferdselsdepartementet legger opp til at Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand kan søke om midler fra ordningen. Med denne ordningen ønsker regjeringen å premiere byområder hvor veksten i biltrafikken begrenses og kollektivtransporten tar en større del av trafikkveksten

Samferdselsdepartementet legger til grunn at NSB opprettholder nattoget på Dovrebanen.

Det foreslås i 2004 til sammen 550 millioner kroner til utbygging av togradio av typen GSM-R, blant annet på Nordlandsbanen, på strekningen Rognan - Trondheim, og på Rørosbanen, inkludert strekningen Støren – Trondheim på Dovrebanen. Utbyggingen av GSM-R på disse strekningene skal stå ferdig innen utgangen av 2004.

Nord-Trøndelag

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått 140 millioner kroner til utbygging av stamvegprosjektet Jevika – Selli, på E6 i Steinkjer. Prosjektet omfatter bygging av 10 kilometer ny riksveg og 11 kilometer lokalt vegnett. Utbyggingen vil avlaste Steinkjer sentrum for gjennomgangstrafikk og gjøre det mulig med miljømessig opprusting i sentrum. I tillegg bygges sammenhengende gang- og sykkelvegnett i sentrum. Anleggsarbeidene startet i januar 2002. Prosjektet er forutsatt gjennomført i to etapper. Strekningen Sneppen – Selli ventes åpnet for trafikk i oktober 2004, mens strekningen Jevika – Sneppen ventes åpnet for trafikk i 2007.

Innenfor forslaget til budsjett for stamvegnettet er det ellers satt av 20 millioner kroner til å starte arbeidet med å legge E6 i kulvert ved Røra, mellom Verdal og Steinkjer. Byggingen av kulvert vil føre til at det ved Røra blir planskilt kryssing mellom jernbanen og E6.

I tillegg er det avsatt i alt 48,5 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. I tillegg er det regnet med at Nord-Trøndelag får stilt til disposisjon 92 millioner kroner i bompenger til videreføring av Namdalprosjektet. Innenfor Namdalsprosjektet videreføres arbeidene på strekningene Orientkrysset – Toddum og Spillum – Namdalsvegen. I tillegg legges det opp til anleggsstart på strekningen Høknes – Orientkrysset i 2004.

Det foreslås i 2004 til sammen 550 millioner kroner til utbygging av togradio av typen GSM-R, blant annet på Nordlandsbanen, på strekningen Rognan - Trondheim. Utbyggingen av GSM-R på denne strekningen skal stå ferdig innen utgangen av 2004.

Innenfor den foreslåtte investeringsbevilgningen på 93 millioner kroner til særlige sikkerhetstiltak på jernbanenettet er det blant annet avsatt midler til arbeid med videreføring av sikringsanlegg og forenklet automatisk trafikkstopp på strekningen Grong-Mosjøen, på Nordlandsbanen.

Nordland

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det avsatt midler til flere investeringsprosjekter på stamvegnettet gjennom Nordland.

100 millioner kroner er avsatt til prosjektet Osen – Korgen. Prosjektet omfatter bygging av 13 kilometer ny veg. 8,5 kilometer av den nye vegen går i tunnel gjennom Korgfjellet. Utbyggingen betyr at Korgfjellet fjernes som flaskehals på stamvegnettet, og at E6 innkortes med om lag 4 kilometer. Prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2005. Den nye vegen vil bedre framkommeligheten og regulariteten på E6 mellom Mosjøen og Mo i Rana, særlig vinterstid.

190 millioner kroner er avsatt til prosjektet Lofotens fastlandsforbindelse. Anleggsarbeidene startet i august 2003, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2007.

15 millioner kroner er avsatt til å dekke kostnadsøkninger på prosjektet E6 Beisfjord bru – Sjømannskirka, i Narvik. Prosjektet ble åpnet for trafikk i 2003.

Regjeringen går i budsjettforslaget for 2004 inn for anleggsstart på E12 Umskaret. Prosjektet er beregnet å koste i alt 255 millioner kroner. Det er beregnet om lag 70 millioner til prosjektet i 2004, og beløpet dekkes i sin helhet av overførte midler fra tidligere år.

I tillegg er det avsatt i alt 139 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Innenfor denne rammen videreføres arbeidene med utbedring av riksveg 76 Tosenvegen og utskifting av ferjekaiene i sambandet Flostad – Søvik på riksveg 828 i Herøy og Alstadhaug kommuner. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak. I tråd med tidligere handlingsprogram er det avsatt midler som tilskudd til rassikring av fylkesveg 751 Beisfjordvegen i Narvik kommune.

Utbygging av togradio av typen GSM-R vil neste år skje på blant annet Nordlandsbanen, på strekningen Rognan - Trondheim. Utbyggingen av GSM-R på denne strekningen skal stå ferdig innen utgangen av 2004. Utbyggingen av GSM-R på strekningen Bodø – Rognan skal stå ferdig innen utgangen av 2003.

Innenfor den foreslåtte investeringsbevilgningen på 93 millioner kroner til særlige sikkerhetstiltak på jernbanenettet er det blant annet avsatt midler til arbeid med videreføring av sikringsanlegg og forenklet automatisk trafikkstopp på strekningen Grong-Mosjøen, på Nordlandsbanen.

Det foreslås avsatt 43,2 millioner kroner i 2004 for å gjennomføre flytting av Luftfartstilsynet til Bodø.

Troms

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 2209 millioner kroner til riksveginvesteringer på stamvegnettet i hele landet er det foreslått midler til utbygging av flere prosjekter på stamvegene gjennom Troms.

115 millioner kroner er avsatt til prosjektet E6 Bånes – Birtavarre. Prosjektet utgjør andre etappe av rassikringen av E6 langs Kåfjorden i Troms, der dagens veg er svært rasutsatt, med årvisse skred. Prosjektet omfatter bygging av vel 5 kilometer ny veg, medregnet 3,2 kilometer tunnel og ny bru over Kåfjordelva. Tiltakene vil føre til at strekningen blir rassikker og åpen for trafikk hele året. Anleggsarbeidene startet i november 2002. Samferdselsdepartementet legger opp til å framskynde utbyggingen, slik at den nye vegen kan åpnes for trafikk i 2005, mot tidligere forutsatt i 2006.

I tillegg er det avsatt i alt 88,6 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket, det vil si riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Innenfor denne rammen fullføres utskiftingen av ferjekaier i sambandet Refsnes – Flesnes på riksveg 83 i Kvæfjord kommune. I tillegg videreføres prosjektet riksveg 864 Internveg Berg på Senja, som ventes åpnet for trafikk i 2004.

- Dagens ordning med innkreving av drivstoffavgift i Tromsø avsluttes i 2003. Tromsø kommune, Troms fylkeskommune og Statens vegvesen har samarbeidet om et opplegg for videreføring av innkrevingsordningen for å finansiere en Tromsøpakke 2. Samferdselsdepartementet tar sikte på å legge fram en proposisjon om Tromsøpakke 2 for Stortinget i løpet av høsten 2003. Siktemålet er at denne skal legges fram slik at Stortinget kan fatte vedtak i saken før Tromsøpakke 1 avsluttes, går det fram av budsjettforslaget.

Finnmark

Det er avsatt i alt 68,3 millioner kroner i statlige bevilgninger til investeringer på "øvrige riksveger" i fylket (riksveger som ikke omfattes av stamvegnettet) og til mindre investeringstiltak på både stamvegnettet og øvrige riksveger i fylket. Midlene skal blant annet nyttes til å videreføre arbeidet med utbygging av riksveg 888 til Nordkyn til helårsveg. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak.