Historisk arkiv

Samferdselsminister Torild Skogsholm: Økt sykkeltrafikk gir gevinst for helse og miljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Statens vegvesen har på oppdrag fra Samferdselsdepartementet utarbeidet retningslinjer for statens ansvar for sammenhengende hovednett for sykkeltrafikk i byer og tettsteder. (21.11.03)

Pressemelding

Nr.: 131/03
Dato: 21.11.03

Samferdselsminister Torild Skogsholm: Økt sykkeltrafikk gir gevinst for helse og miljø

- Sykkeltrafikk bør være en viktig del av transporten i et moderne samfunn. I Norge har vi et betydelig potensial for å øke sykkeltrafikken. Det vil gi gevinster for helse og miljø. For å oppnå dette trenger vi ulike virkemidler – og ett av de viktigste tiltakene er tilrettelegging og skilting av et sammenhengende hovednett for sykkeltrafikk i byer og tettsteder.

Dette sier samferdselsminister Torild Skogsholm i forbindelse med at Statens vegvesen på oppdrag fra Samferdselsdepartementet nå har utarbeidet retningslinjer for statens ansvar for sammenhengende hovednett for sykkeltrafikk i byer og tettsteder med over 5000 innbyggere. Retningslinjene er en del av nasjonal sykkelstrategi og skal sikre ensartede vurderinger i arbeidet med sykkeltrafikk over hele landet, sier samferdselsministeren. – Mer enn halvparten av Norges befolkning bor i byer og tettsteder med over fem tusen innbyggere, og her finnes det store muligheter for økt sykkelbruk.

Sentralt i retningslinjene står en tydeliggjøring av ansvarsforholdene mellom ulike myndigheter. Retningslinjene plasserer ansvar for planlegging, grunnerverv, bygging og vedlikehold av sykkelnettet, samtidig som man legger vekt på samarbeid og fleksibilitet: Kommunen er planmyndighet, mens Statens vegvesen som riksvegansvarlig har et stort vegfaglig miljø. Disse to myndighetene har et felles ansvar for å utarbeide planer for hovednett for sykkel.

For mer informasjon, se:

Retningslinjer fra Statens vegvesen: Statens ansvar for sammenhengende hovednett for sykkeltrafikk i byer og tettsteder (pdf)
Arbeidsdokument utarbeidet av Statens vegvesen i forbindelse med Nasjonal transportplan 2006-2015: Nasjonal sykkelstrategi