Historisk arkiv

Samferdselsminister Torild Skogsholm: Vil vurdere plikt for teleoperatørene for å videreselge fastnettabonnement til andre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsdepartementet har i dag besluttet å oppheve Post- og teletilsynets vedtak fra 1. oktober 2001 om å pålegge Telenor plikt til å videreselge fastabonnement til andre konkurrerende tilbydere. (11.06.03)

Pressemelding

Nr.: 68/03
Dato: 11.06.03

Samferdselsminister Torild Skogsholm: Vil vurdere plikt for teleoperatørene til å videreselge fastnettabonnement til andre

Samferdselsdepartementet har i dag besluttet å oppheve Post- og teletilsynets vedtak fra 1. oktober 2001 om å pålegge Telenor plikt til å videreselge fastabonnement til andre konkurrerende tilbydere. Etter departementets vurdering gir ikke gjeldende telelov hjemmel til å kunne pålegge Telenor en slik plikt.

Gjennom ordningen med fast forvalg har sluttbrukerne fått mulighet til å velge annen tilbyder enn Telenor til å videreformidle samtaler i det faste telenettet. Telenor er som eier av det faste telenettet pålagt å legge til rette for at sluttbruker kan få denne valgfriheten. Sluttbrukere som velger annen tilbyder enn Telenor som trafikkleverandør for fasttelefoni vil fortsatt opprettholde abonnementsforholdet til Telenor og motta separat regning fra Telenor for fastavgiften.

- Jeg er opptatt av å sikre telebrukerne gode og billige teletjenester og ønsker derfor å fremme økt konkurranse i telesektoren. Ordningen med "fast forvalg" har bidratt til økt konkurranse. Jeg har merket meg at det nå kan være behov for en egen lov– eller forskriftshjemmel for å pålegge "plikt til å videreselge fastabonnement til andre konkurrerende tilbydere", og jeg vil derfor be Post- og teletilsynet om å se nærmere på dette. I det videre arbeidet med å vurdere en slik endring vil aktørene i telemarkedet få mulighet til å uttale seg om behovet for en endring og hvordan den eventuelt bør utformes, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

Post- og teletilsynets vedtak innebar at Telenor skulle være forpliktet til også å videreselge fastnettabonnement til andre konkurrerende tilbydere, slik at sluttbrukerne ble gitt anledning til å flytte både trafikk og abonnement til en annen tilbyder. Dersom det skal innføres en slik plikt, mener departementet at det er nødvendig å forankre denne i en egen hjemmel, i lov eller forskrift.

I Samferdselsdepartementets vedtak blir det vist at det i Danmark er innført en egen bestemmelse om "plikt til videresalg." Det vises også til at tilbudet fra Telenor om såkalt viderefakturering gjør det mulig for konkurrerende tilbydere i dag å tilby sluttbrukerne både trafikk og abonnement på én regning.



Til redaksjonen:
For mer informasjon, se Samferdselsdepartementets brev av 11. juni 2003 til Tele2 AS og Telenor ASA