Historisk arkiv

Samferdselsminister Torild Skogsholm: Ja til nye gassferjer på E39 "Kyststamvegen"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Det skal settes inn nye ferjer, drevet med naturgass på ferjesambandene Mortavika – Arsvågen i Rogaland og Halhjem – Sandvikvåg i Hordaland. Tildeling av nye konsesjoner vil skje etter en tilbudskonkurranse som utlyses i løpet av februar.( 10.02.04)

Pressemelding

Nr.: 12/04
Dato: 10.02.04

Samferdselsminister Torild Skogsholm:

Ja til nye gassferjer på E39 ”Kyststamvegen”

- På ferjesambandene Mortavika – Arsvågen i Rogaland (Boknafjorden) og Halhjem – Sandvikvåg i Hordaland (Bjørnafjorden) skal det settes inn nye ferjer, drevet med naturgass. Tildeling av nye konsesjoner for drift av ferjerute på disse to sambandene på E39 ”Kyststamvegen” vil skje etter en tilbudskonkurranse som utlyses i løpet av februar, med forutsetning om at selskap som får rutekonsesjon skal kontrahere nye gassferjer i løpet av 2004, opplyste samferdselsminister Torild Skogsholm ved en pressekonferanse i Stavanger i dag.

- Bruk av gassferjer på disse to sambandene er i tråd med regjeringens mål om økt bruk av gass innenlands og en mer miljøvennlig ferjeflåte. Nye gassferjer betyr også et bedre og raskere ferjetilbud på de aktuelle strekningene, sier samferdselsminister Torild Skogsholm og olje- og energiminister Einar Steensnæs.

Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet legger opp til at konsesjoner for drift av de to sambandene skal tildeles for en periode på 10 år. I tillegg til vilkåret om bruk av gassferjer vil det i tilbudskonkurransen også være et krav om at takstene for trafikken i sambandene skal ta utgangspunkt i gjeldende takstregulativ for riksvegferjer.

Konsesjonstildelingen vil skje ved at rederier i EØS-området først blir invitert til å kvalifisere seg til å delta i konkurransen. Selskaper som blir funnet kvalifisert, vil så få oversendt endelig grunnlag for utarbeiding av tilbud. Konkurransegrunnlaget vil blant annet inneholde krav knyttet til sikkerhet, miljøstandard, kapasitet, antall avganger og standard for ferjetrafikken. Innkomne tilbud vil deretter bli vurdert av Vegdirektoratet, som også forhandler med tilbyderne og avgjør tilbudskonkurransen. Vegdirektoratet står for tildeling av konsesjon for drift av de to rutestrekningene.

Tildeling av rutekonsesjoner vil skje i september – oktober, slik at selskap som får rutekonsesjon kan kontrahere nye gassferjer i 2004. Tildelingen av konsesjoner vil bli foretatt etter en samlet vurdering der det blant annet blir lagt vekt på omfang og kvalitet for transporttilbudet, kostnader knyttet til investeringer og drift, eventuelt behov for statlig driftstilskudd og det framtidige nivået for slike tilskudd. Ferjenes miljøegenskaper vil også bli tillagt vekt, sammen med en vurdering av i hvilken grad tilbudene representerer løsninger som kan fremme ytterligere utvikling og bruk av miljøvennlige gassferjer.

Konkurransen som gjelder drift av de to riksvegsambandene vil bli gjennomført i tråd med gjeldende lov og forskrifter for offentlig anskaffelse.

Gassferjer: Miljøvennlig og framtidsrettet løsning

- Dette er nok et viktig skritt i oppfølgingen av strategien for økt bruk av gass innenlands. De nye gassferjene vil gi opptil 80-90 prosent reduksjon i NOx-utslippene, sammenliknet med de ferjene som går på de aktuelle strekningene i dag. Videre blir utslipp av partikler, og svovel svært lave og utslipp av karbondioksid reduseres med 15-25 prosent. Økt bruk av slik ny, miljøvennlig teknologi i innenlands sjøtransport vil bringe Norge et langt steg videre i å få bukt med ”sure utslipp”, slik vi har forpliktet oss til gjennom tilslutning til Gøteborg-protokollen, sier samferdselsminister Torild Skogsholm og olje- og energiminister Einar Steensnæs.