Historisk arkiv

Bedre reiseinformasjon og elektroniske reisekort for hele landet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

- Enkel og lett tilgjengelig informasjon om hele reisetilbudet "fra start til mål", er helt avgjørende for å få flere til å reise kollektivt. Elektroniske billettsystemer som gjør at reisende kan bruke ett reisekort over hele Norge, vil også være med på å styrke kollektivtransporten, sier samferdselsminister Torild Skogsholm. (09.06.05)

Pressemelding

Nr.: 74/05
Dato: 09.06.05

Bedre reiseinformasjon og elektroniske reisekort for hele landet

- Enkel og lett tilgjengelig informasjon om hele reisetilbudet "fra start til mål", er helt avgjørende for å få flere til å reise kollektivt. Elektroniske billettsystemer som gjør at reisende kan bruke ett reisekort over hele Norge – uansett transportmiddel eller transportselskap, vil også være med på å styrke kollektivtransporten.

Dette sier samferdselsminister Torild Skogsholm i forbindelse med at Samferdselsdepartementet skal legge fram utkast til bestemmelser som gjør det mulig å pålegge virksomheter innen kollektivtransport å ta i bruk en felles standard for elektroniske billettsystemer. De nye bestemmelsene vil også legge til rette for at det kan opprettes et landsdekkende, konkurransenøytralt informasjonssystem for kollektivtrafikken.

Departementet foreslår at bestemmelsene skal innarbeides i yrkestransportforskriften. Utkastet til bestemmelser skal sendes på høring til berørte myndigheter, organisasjoner og virksomhet innen transportsektoren.

Anskaffelse av elektronisk billettsystemer

Statens vegvesen utarbeidet i 2004, på oppdrag fra Samferdselsdepartementet, ei håndbok med nasjonale retningslinjer for elektronisk billettsystemer. Denne håndboka skal gjøre det enklere for trafikkselskaper og andre aktører å anskaffe elektroniske billettsystemer, slik at reisende kan bruke det samme reisekortet over alt i Norge.

De fleste aktørene som har anskaffet elektroniske billettsystemer har hatt som utgangspunkt at deres eget system skulle kunne "snakke sammen" med andre lignende systemer i Norge. Det har dessverre vist seg at tidligere nasjonale retningslinjer ikke har vært tilstrekkelige for å oppnå dette. Statens vegvesen har nå derfor revidert handboka med mer detaljerte spesifikasjoner.

- Jeg vil sikre at elektroniske billettsystemer i Norge gjør det mulig å benytte èn billett for hele reisen. Jeg går derfor inn for å pålegge alle som anskaffer elektroniske billettsystemer å følge den standarden som Statens vegvesen har utarbeidet, sier samferdselsministeren.

Landsdekkende informasjonssystem for kollektivtransporten

- Jeg har nå bedt Statens vegvesen utarbeide planer for å opprette et landsdekkende, konkurransenøytralt informasjonssystem for kollektivtransporten. Med et slikt system skal passasjerene lett finne reiseinformasjon om hele reiseruta fra A til Å, ved hjelp av telefon eller Internett.

- Et landsdekkende informasjonssystem skal legge til rette for at funksjonshemmede kan få opplysninger om de rutene som passer best også for reisende med spesielle behov. Samferdselssektoren skal tilrettelegges slik at personer med nedsatt funksjonsevne i størst mulig grad kan bruke det ordinære transportsystemet. God tilgjengelighet for forflyttningshemmede fører også til god tilgjengelighet for andre brukergrupper, og bidrar til å øke kollektivtransportens konkurransekraft, sier samferdselsministeren.

Statens vegvesen skal i første omgang utarbeide en plan for å etablere en reiseplanlegger for rutegående transport. Denne skal legges fram for Samferdselsdepartementet innen 1. oktober i år. Statens vegvesen skal i tillegg utarbeide en plan for en "dør-til-dør-reiseplanlegger", som også skal omfatte ikke-rutegående transport. Planen skal ta utgangspunkt i reiseplanleggeren for rutegående transport og være ferdig innen 1. januar 2006.

Til redaksjonen

For mer informasjon – se:

Invitasjon til seminar 10. juni om interoperabilitet for elektroniske billettsystemer. Seminaret arrangeres av Samferdselsdepartementet og ITS-Norge

Håndbok om elektronisk billettering, på Statens vegvesens nettsider