Historisk arkiv

Nytt klimatiltak - satsing på biodrivstoff

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Regjeringen har besluttet å gjennomføre en satsing på biodrivstoff, og vil blant annet stille krav om at en viss andel av drivstoffet som selges skal være biodrivstoff. (11.10.05)

Pressemelding

Nr.: 115/05
Dato: 11.10.05

Felles pressemelding fra Samferdselsdepartementet og Miljøverndepartementet

Nytt klimatiltak – satsing på biodrivstoff

Regjeringen har besluttet å gjennomføre en satsing på biodrivstoff. Biodrivstoff produseres av biologisk materiale og gir ikke netto utslipp av CO 2. Regjeringen vil stille krav om at en viss andel av drivstoffet som selges skal være biodrivstoff.

- Økt bruk av biodrivstoff er et viktig bidrag for å redusere utslippene av klimagasser fra transportsektoren. Denne sektoren står i dag for 25 prosent av de norske klimagassutslippene, og utslippene er økende. Bruk av biodrivstoff vil være et enkelt og gjennomførbart tiltak for å redusere de norske klimagassutslippene, og vil bidra til å oppfylle Norges forpliktelser i Kyotoavtalen, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide og samferdselsminister Torild Skogsholm.

Regjeringen har som mål at omsetning og/eller innblanding av biodrivstoff i bensin og diesel skal utgjøre minst to prosent i Norge i løpet av 2007, og at andelen skal økes til fire prosent innen utgangen av 2010. Når 4 prosent av drivstoffet som selges er biodrivstoff, vil det eksempelvis redusere klimagassutslippene med 3,3 prosent for bensinkjøretøy og 4,6 prosent for dieselkjøretøy. For å realisere disse målene har Regjeringen satt i gang et arbeid med å uforme et lovforslag. I forbindelse med dette lovarbeidet skal det videre vurderes endringer i avgiftssystemet, med sikte på å fremme økt bruk av biodrivstoff.

Det skal også opprettes et forum for statlige myndigheters og virksomheters arbeid med utvikling og bruk av biodrivstoff. Et slikt forum skal være et møtested for utveksling av kunnskap og erfaringer mellom myndigheter og markedsaktører, og vil være med på å fremme økt bruk av biodrivstoff. Statlige myndigheter skal også medvirke til at det utformes og formidles informasjon til forbrukerne om biodrivstoff som et miljøvennlig alternativ.