Historisk arkiv

Åpning av Bragernesprosjektet i Drammen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Torild Skogsholm
Åpning av Bragernesprosjektet
Drammen, 14. august 2002

Åpning av Bragernesprosjektet i Drammen

Godtfolk,

Takk til Statens vegvesen Buskerud for invitasjonen – og for et oppdrag som jeg har påtatt meg med stor glede! Dagen i dag handler om å ta byen tilbake – om ”det gode byliv” i storbyen Drammen.

Bragernes er Buskeruds største handelssentrum, med flere gående og syklende på ett sted enn noe annet sted i fylket. Byens hovedtrafikkåre har gått over Bragernes Torg helt siden den første bilen kom til Drammen. Alle som bor, jobber og ferdes på Bragernes har måttet leve med den tette og sterkt forurensende biltrafikken, som oppleves som både frustrerende og utrygg.

Etter åpningen i dag vil det bli slutt på gjennomgangstrafikken gjennom Bragernes Torv. Vi får en helt annen trafikksituasjon i denne delen av Drammen. Redusert trafikk gir renere luft, og bedre oppvekstvilkår for barn og unge. Estetisk opprustning av eksisterende veg- og gatenett skal gjennomføres. Framkommeligheten og trafikksikkerheten for fotgjengere og syklister skal forbedres.

Disse tiltakene fører til at Bragernes sentrum blir et bedre sted å være. Tiltakene gir også Drammen større muligheter til å utvikle bydelen i framtida. Det er også helt i tråd med Regjeringens politikk for den moderne byen. Jeg tror ikke det er slik at de fleste som bosetter seg i byer gjør det fordi de , men fordi de ønsker det. Stadig flere ønsker valgmulighetene og mangfoldet – i utdanning og arbeid, kulturtilbud og sosialt liv – som gror fram der hvor mange slår seg ned.

Slik Norge har lang tradisjon for å bidra til at folk som ønsker det kan bo i distriktene, må vi nå akseptere og legge til rette for at de som ønsker det kan bo i by. Jeg synes Drammen har tatt tak i dette på en svært lovende måte, og ser fram til å besøke Drammen på nytt når ”nye Bragernes” har tatt form for alvor.

Samtidig er Bragernestunnelen ett av mange viktige prosjekter i Vegpakke Drammen, Jeg ser fram til et godt samarbeid om å finne like gode løsninger for gjennomføring av de andre prosjektene i vegpakken.

Til alle som har deltatt i planlegging og utbygging – det vil si Statens vegvesen Buskerud og alle gode medspillere i Buskerud kommune, entreprenører og ikke minst alle ansatte i planleggings- og anleggsvirksomhet: Takk for velgjort arbeid!

En takk også til alle ”ildsjelene”: De mange enkeltpersoner og organisasjoner som har engasjert seg og kommet med innspill og krav som har vært på sin plass – og som har bidratt til gode løsninger i forhold til miljø og landskap. Det er helt nødvendig at folk bryr seg og påvirker en planleggings- og utbyggingsprosess. Ingen kjenner byen bedre enn de som bor og ferdes der til daglig.

Til trafikkantene vil jeg si: Gratulerer med dagen og lykke til!

Og med dette har jeg gleden av å erklære Bragernes-prosjektet for åpnet!