Historisk arkiv

Åpning av www.telepriser.no

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Torild Skogsholm
lansering av telepriser.no
Post- og teletilsynet,
Oslo, 15.august 2002

Kjære alle sammen!

Jeg vil først få takke for at jeg har blitt spurt om å åpne denne nettsiden om telepriser.

Jeg har lyst til å begynne med å gå ti år tilbake i tid. Ti år er lang tid for de fleste av oss – i telesammenheng er det en evighet. For ti år hadde de fleste norske husholdninger én telefon og ett telefonabonnement.

Før det hadde vi et statlig monopol – Televerket – som sto for all televirksomhet i Norge, vi hadde et analogt telenett, lange ventelister for å få telefon, flere manuelle telefonsentraler og høye priser, både absolutt og sammenlignet med andre land. Mobiltelefonen var i sin svært spede barndom – man trodde at mobiltelefonen bare var for noe få, og Internett var et ukjent begrep.

I dag tilhører de fleste av oss husstander med flere telefonabonnement – også jeg. Norske husholdninger og bedrifter har blitt storforbrukere ikke bare av fasttelefon, men også av mobiltelefon og Internett. Det merkes – både på familieøkonomien og på bedriftsøkonomien. Særlig har mobiltelefonens inntog endret våre televaner radikalt.

Det har rett og slett skjedd en telerevolusjon. Telemarkedet har blitt liberalisert steg for steg, og jeg tror de færreste i dag vil være uenig i at det har vært riktig vei å gå. Liberaliseringen har medvirket sterkt til at prisene har gått ned, og tjenestene blitt flere og bedre.

For meg er gode og billige teletjenester det viktigste suksesskriteriet for telepolitikken. Alle husstander og bedrifter skal sikres teletjenester av høy kvalitet til lavest mulig pris. I et liberalisert telemarked oppnås det først og fremst gjennom å få til virksom konkurranse.

Telemarkedet har vært åpent for full konkurranse siden 1998. Likevel ser vi at det fortsatt er langt igjen til at det vil være virksom konkurranse i alle markeder.

For forbrukerne er det i dag krevende å ha informasjon om markedet for å dra nytte av den konkurransen som finnes mellom en rekke aktører og svært mange ulike typer tilbud, med til dels svært store prisforskjeller. Jo flinkere forbrukerne er til å spille på dette, jo mer virksom blir konkurransen og jo nærmere vil vi komme målet om lavere priser. Mange vil kunne spare store beløp ved å skifte abonnement eller selskapstilknytning.

Telepriser.no bygger på prisinformasjon fra de selskapene som tilbyr teletjenester. Alle disse selskapene plikter å informere om sine priser til Post- og teletilsynet. Tjenesten vil oppdateres fortløpende, og dataene vil kvalitetssikres av tilsynet før de legges ut på nettsiden. Foruten muligheter til å sammenligne priser for fast- og mobiltelefoni og Internett, inneholder nettsiden gode råd om hva som er viktig å tenke på ved valg av tilbyder og informasjon om hvordan skifte tilbyder eller abonnement.

Telepriser.no skal være telemyndighetenes uavhengige, pålitelige veiviser i telejungelen. Når nettsiden nå blir etablert, vil jeg sterkt oppfordre forbrukerne til å bruke både muligheten for sammenligning av prisene i markedet og andre gode råd som vil ligge der. Ikke bare har de fleste av oss muligheten til å spare penger her og nå. Dess flere som gjør det, dess bedre vil dessuten telemarkedet fungere.

Det er min klare forventning at prisene da vil gå ned, og føre til at folk og bedrifter ikke betaler mer enn nødvendig for de teletjenester de har bruk for.

Jeg ser derfor med stor glede og optimisme fram til en aktiv bruk av www.telepriser.no.