Historisk arkiv

Effektiv og miljøvennlig transport mellom Norge og Kontinentet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm tatt inn i Deutsche Verkehrs-Zeitung 23.11.02

Innlegg tatt inn i Deutsche Verkehrs-Zeitung, 23. november 2002:

Effektiv og miljøvennlig transport mellom Norge og Kontinentet

Av samferdselsminister Torild Skogsholm

Norge har store avstander til de viktige markedene på Kontinentet, og norsk næringsliv har derfor også relativt sett høyere transportkostnader enn andre land. I tillegg kommer klimatiske og geografiske forhold som også fører til ekstra problemer og økte kostnader for transportvirksomheten i Norge.

EU er Norges største handelspartner, og norsk godstransport er avhengig av gode veg-, skips-, og jernbaneforbindelser til markedene i Europa. Det betyr blant annet at norsk næringsliv og norske transportører kan dra stor nytte av transportmessige forbedringer som følger av omfattende utbygging av veg- og jernbanestrekninger i både Sverige og Danmark. Dette gjelder blant annet den nye veg- og jernbaneforbindelsen over Øresund (Øresundsbrua) og andre strekninger som er viktige for internasjonal transport. I Norge følger vi også med interesse tyske og danske planer om å få til en fast forbindelse over Fehmern. En slik fast, ferjefri forbindelse mellom Tyskland og Danmark vil ha stor betydning også for internasjonal transport til og fra Norge.

For vegtransporten mellom Norge og utlandet går den klart største delen på E6 mellom Oslo og Svinesund, ved den norsk-svenske riksgrensen. På deler av denne strekningen er det i dag store køproblemer. For å redusere køproblemene og for samtidig å bedre trafikksikkerheten og miljøforholdene langs vegen, har det norske Stortinget i år gitt sin tilslutning til regjeringens forslag om å framskynde utbyggingen av E6, slik at det i løpet av 2009 blir firefelts-motorveg på hele strekningen Oslo – Svinesund og videre på svensk side til Gøteborg. Utbyggingen omfatter også et felles svensk-norsk prosjekt med bygging av ny bru over Svinesund, på riksgrensen mellom Norge og Sverige. Denne nye brua skal stå ferdig i 2005, og byggearbeidet vil bli finansiert ved innkreving av bompenger.

Utbyggingen av E6 mellom Oslo og Svinesund vil føre til store forbedringer for norsk næringslivs transporter til og fra utlandet.

Avgifter – og konkurranse

Når Tyskland i 2003 går ut av Eurovignettsystemet og innfører et nytt avgiftssystem, vil dette få betydning for norske vegtransportører som skal kjøre til eller gjennom Tyskland.

Fra norsk side er vi klar over at det er store problemer knyttet til trafikken på de tyske motor- og hovedvegene. Tyskland er ”Europas transittland nummer 1”, og trafikkproblemene ser ut til å øke. Dette gjelder ikke bare trafikken nord – sør, men også trafikken øst – vest. Mot en slik bakgrunn er det lett å forstå at man fra tysk side har sett nærmere på økt bruk av avgifter som et virkemiddel for å fremme bedre framkommelighet på vegene og sikkerhets- og miljømessige mål.

Prinsipielt sett bør alle former for transport belastes fullt ut med de kostnader vedkommende transportform påfører samfunnet, medregnet kø-, ulykkes- og miljøkostnader. Transportavgiftene er et viktig virkemiddel for å gjennomføre et slikt prinsipp.

For norske myndigheter er det også et prinsipielt utgangspunkt at konkurransen i vegtransportmarkedet skal være ikke-diskriminerende, åpen (transparent) og ellers skje på like vilkår.

Vi vil med stor interesse følge med det som skjer i Tyskland når det gjelder det nye avgiftssystemets innvirkning på konkurranseforholdene innenfor transportsektoren. Det er også viktig å studere de virkninger som avgiftssystemet får når det gjelder sikkerhet og miljø og mulighetene for å overføre trafikk fra veg og over til jernbane og sjøtransport.

Styrking av jernbane- og sjøtransport

Vi vil dessuten - i et samarbeid med nordiske kollegaer og tyske myndigheter - forsøke å medvirke til en kortere framføringstid for jernbanetransport av gods mellom Norge og Tyskland. I planleggingen og utviklingen av framtidens transportsystem er norske myndigheter også opptatt av å styrke godstransporten med hurtiggående skip mellom Norge og Kontinentet. En slik styrking av både jernbane- og sjøtransporten kan bli et effektivt og miljøvennlig alternativ til godstransport med lastebil.