Historisk arkiv

"Kick-off" for det nye luftfartsverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Torild Skogsholm
"Kick off" for det nye Luftfartsverket
Oslo, 12. desember 2002

"Kick-off" for det nye Luftfartsverket

Godtfolk,

Mandag kveld sa Stortinget ja til Regjeringens forslag om at Luftfartsverket skal bli et statlig aksjeselskap fra 1. januar 2003.

Det markerte slutten på en lang og arbeidskrevende prosess. Luftfartsverket har selv tatt de tyngste takene i denne prosessen. I tillegg har det vært jobbet hardt også andre steder, blant annet i Samferdselsdepartementet, som skal forvalte statens eierskap i det nye selskapet.

Omdanning av Luftfartsverket fra forvaltningsbedrift til statlig aksjeselskap, vil gi bedriften et klarere økonomisk ansvar og større handlefrihet. Jeg tror det vil bidra til en enda bedre og mer effektiv organisasjon. Målet må blant annet være å begrense avgiftsbelastningen og gi bedre tjenester, både for de reisende og flyselskapene. Samtidig forventer jeg at det høye sikkerhetsnivået dere har oppnådd, opprettholdes og styrkes. I tillegg til at en slik utvikling vil være til fordel for brukerne, vil det også være med på å gjøre det nye aksjeselskapet til en enda mer attraktiv arbeidsplass for alle ansatte.

I et land med vår geografi, er det ingen tvil om at flytrafikk er nødvendig for å dekke reisebehovet i store deler av landet. I Norge er det å fly blitt noe dagligdags – i langt større grad enn i de fleste andre land. Luftfarten er svært viktig for næringsliv, bosetting og folks velferd i Norge. Foruten en enda mer effektiv produksjon av tjenester, forventer jeg derfor at det nye selskapet er seg bevisst og videreutvikler det samfunnsmessige oppdraget som ligger i å drive et landsomfattende flyplassnett.

Regjeringen har lagt stor vekt på å gi det nye aksjeselskapet gode og riktige rammevilkår. Selskapet blir opprettet med en egenkapital som gir et godt grunnlag for å utvikle infrastruktur og tjenestetilbud.

Luftfarten, både internasjonalt og i Norge har vært gjennom en vanskelig tid. Det har gitt seg utslag i synkende trafikk og derfor reduserte inntekter både for flyselskapene og flyplassene. Jeg har inntrykk av at denne nedgangen nå er i ferd med å snu.

Alt i alt ser jeg derfor for meg en god og spennende framtid for det nye aksjeselskapet. Utfordringene blir mange – og store. Luftfarten må blant i tida framover ta enda mer innover seg at flytrafikk også fører med seg miljøproblemer, både i global og lokal sammenheng.

For luftfarten blir det en utfordring å finne sin plass innenfor et framtidig samlet transportsystem som er både mer effektivt og mer miljøvennlig enn det som er tilfelle i dag. Utviklingstrekk, både her hjemme og i utlandet, kan tyde på at for eksempel ekspressbusser og nye, raskere tog i framtida kan bli en sterk konkurrent til fly på strekninger der luftfarten i dag har en solid stilling.

Som samferdselsminister ser jeg gjerne at konkurransen skjerpes, både innen den enkelte transportgrein og mellom de forskjellige transportgreinene. En slik skjerpet konkurranse er ikke noe mål i seg selv, men økt konkurranse er et virkemiddel - for å få et bedre, mer effektivt og mer miljøvennlig transportsystem.

---

Til alle ansatte i Luftfartsverket og til andre som har vært med i denne omfattende og krevende prosessen fram til dagens ”kick off”, vil jeg si:

Takk for ”stå på-vilje”, sterk innsats, hardt og velgjort arbeid!

Gratulerer med dagen – og lykke til på ferden videre! Måtte dere sveve høyt og lenge!