Kollektivtransport - på tide å tenke nytt!
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Samferdselsdepartementet
Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm tatt inn i Adresseavisen 23.01.02
Tale/innlegg | Dato: 23.01.2002
Vi må tenke nytt når det gjelder kollektivtransport! Mer penger er ikke nødvendigvis det eneste saliggjørende. Jeg mener vi også må se på organiseringen, skriver samferdselsminister Torild Skogsholm i et avisinnlegg. (23.01.02)
Innlegg i Adresseavisen 23.01.02
Kollektivtransport - på tide å tenke nytt!
Av samferdselsminister Torild Skogsholm
Adresseavisen etterlyser i en leder nylig konkrete mål for regjeringens politikk for kollektivtransporten. La meg benytte anledningen til å presentere Samarbeidsregjeringens mål for kollektivpolitikken.
Vår visjon er at kollektivtransport skal bli den foretrukne transportform i byene. På denne måten oppnår vi flere målsettinger: Bedre byluft, et sunnere oppvekstmiljø for våre barn, positiv byutvikling, mindre trafikkulykker, mindre køproblemer og bedre framkommelighet for næringslivet. Dette er konkrete målsettinger som vi bruker ulike virkemidler for å nå.
Det offentlige bidrar med betydelige midler til kollektivtransport. Av rammeoverføringene til fylkeskommunene blir det brukt nesten 4 milliarder kroner til lokal kollektivtransport. For 2002 er det over statsbudsjettet bevilget nær 4,3 milliarder kroner til utbygging, drift og vedlikehold av jernbanens kjøreveg og staten kjøper persontransporttjenester fra NSB for 1,3 milliarder kroner. Over vegbudsjettet blir det bevilget penger til kollektivtiltak i storbyene og samarbeidsregjeringens ekstrasatsing på kollektivtransport i 2002 utgjorde 65 millioner kroner. I tillegg kommer at en vesentlig del av de ordinære vegbevilgningene bidrar til å bedre framkommeligheten for kollektivtransporten.
Sem-erklæringen angir målene for den videre satsingen på kollektivtransport: I løpet av denne regjeringsperioden skal satsingen økes med 1,5 – 2 milliarder kroner. Dette vil gi kollektivtransporten det løftet den trenger.
Vi må tenke nytt når det gjelder kollektivtransport! Mer penger er ikke nødvendigvis det eneste saliggjørende. Jeg mener vi også må se på organiseringen. Ved dagens organisering opplever vi altfor ofte at det oppstår spillsituasjoner om ressursene til kollektivtiltak. Poenget må være: Hvordan kan vi få mest mulig kollektivtrafikk for pengene? Ikke hva som er "mine og dine" penger. I dag er midler til kollektivsatsing fordelt på flere forvaltningsnivåer. Staten har ansvar for riksvegnettet og jernbanenettet i storbyområdene, og i de fleste av disse områdene kjøper dessuten staten persontransporttjenester fra NSB. Kommunene og fylkeskommunene har ansvar for utbygging, drift og vedlikehold av kommunale og fylkeskommunale veger. Fylkeskommunene har ansvaret for den lokale kollektivtransporten, noe som blant annet omfatter bevilgninger til offentlig kjøp av persontransporttjenester eller tilskudd til drift av lokal kollektivtransport. Likevel er det gjerne slik at det er kommunene selv som best vet hva som er de konkrete utfordringene knyttet til kollektivtransport.
Samferdselsdepartementet har derfor invitert Trondheim og seks andre byområder til å delta i forsøk der lokale myndigheter skal få et større overordnet ansvar for samferdselssektoren, med blant annet muligheter til å se finansiering, drift og vedlikehold i sammenheng. En omlegging av den offentlige transportforvaltningen kan bety at for eksempel veg- og kollektivsatsing blir sett mer i sammenheng enn det som er tilfelle i dag. Ved at lokale myndigheter får adgang til å se virkemiddelbruken i sammenheng, styrkes mulighetene for at de reisende snarlig oppnår bedring i tilbudet. Kollektivtransportens potensial innenfor et samlet transportsystem kan dermed utnyttes slik at både miljø og vegkapital blir ivaretatt.
Da jeg besøkte Trondheim for kort tid siden, fikk jeg i møter med blant annet Trondheim kommune positive signaler om at kommunen ønsker å være med i forsøket. Det er jeg svært glad for. Målet med forsøket er å se på ulike modeller for bedre organisering av kollektivtransporten i våre storbyområder og det er derfor gledelig at kommunene ser på dette som et positivt og viktig bidrag til satsingen på miljø og kollektivtransport.
Regjeringen vil i løpet av våren legge fram en egen stortingsmelding om kollektivtransport. Det er første gang dette skjer, og jeg syns det viser at Samarbeidsregjeringen har ambisjoner på kollektivområdet. Regjeringen ønsker en bevisst og helhetlig gjennomgang av og satsing på kollektivtransporten. Stortingsmeldingen vil være et viktig dokument for kollektivpolitikken og vil gå nærmere inn på hva slags virkemidler vi skal bruke for å nå målene om en bedre og mer effektiv kollektivtransport. Meldingen skal vise at Samarbeidsregjeringen tenker nytt når det gjelder kollektivtransporten!