Historisk arkiv

Korrekte tall for trafikken på høgfjellsovergangene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm tatt inn i bl.a. Hallingdølen 30.11.02

Innlegg tatt inn i blant annet Hallingdølen, 30. november 2002

Korrekte tall for trafikken på høgfjellsovergangene

Av samferdselsminister Torild Skogsholm

Stortingsrepresentant Sigrun Eng (Ap) har i pressen i det siste påstått at Samferdselsdepartementet ”manipulerer med tall” og gir villedende opplysninger om trafikken på riksveg 7 over Hardangervidda. Hun hevder blant annet at departementet opererer med en lengre vintersesong for vegen over Hardangervidda enn for andre høgfjellsoverganger. Dessuten mener hun at det spesielt for riksveg 50 Hol – Aurland bør tas hensyn til at denne vegen er stengt om natta og at ”den tek lang tid å opne etter uver”.

Sigrun Engs uttalelser gir et uriktig bilde av de opplysninger som departementet har lagt fram. Jeg vil derfor gjøre oppmerksom på følgende:

Trafikktallene Samferdselsdepartementet har lagt fram, omfatter registrert faktisk trafikk for fjelloverganger mellom Østlandet og Vestlandet. Disse fjellovergangene er riksvegene 7, 50, 52 og Europaveg 16, som Stortingets samferdselskomite har bedt om trafikktall for. I oversikten er det altså ikke korrigert for bortfall av trafikk som følge av at vegen for eksempel har vært stengt på grunn av uvær. Dette gjelder for alle fjelloverganger som er med i oversikten, noe som går klart fram av det materialet som departementet har sendt til Samferdselskomiteen. Av materialet framgår det også at det er nyttet samme periode (januar-april) for alle fire høgfjellsoverganger.

Jeg kan ikke se at Samferdselsdepartementets framstilling er en "manipulering av tall", for å nytte Engs utrykk. Derimot vil ”Engs metode” – med en spesiell korrigering av tallmaterialet for Hol – Aurland, gi en skjev framstilling.

Vegdirektoratet samarbeider nå med Direktoratet for naturforvaltning for å få fram kunnskap om sammenhengen mellom villreinens levevilkår og framtidig vinterdrift av riksveg 7 over Hardangervidda. Resultater fra det forsknings- og utredningsarbeidet som er satt i gang vil være klart i 2006, og gi nytt grunnlag for å vurdere hensynet til villreinen, turisme og næringsliv i området. Samtidig vil det arbeides med å planlegge eventuelle miljøtunneler.

Inntil disse resultatene foreligger, vil Vegdirektoratet opprettholde en ansvarlig vinterdrift på Hardangervidda, men vurdere midlertidig stenging dersom det oppstår situasjoner hvor det oppstår direkte konflikt med villreinen. Også riksveg 50 mellom Hol og Aurland vil bli holdt vinteråpen, blant annet på grunn av betydningen vegen har for lokalt næringsliv.

Jeg mener dette er løsninger som tar på alvor miljøutfordringene på Hardangervidda, samtidig som det gir næringsliv og vegbrukere nødvendig forutsigbarhet i årene som kommer. Jeg har ikke på noe tidspunkt ”manipulert med tall”, slik Arbeiderpartiets stortingsrepresentant hevdet, og har heller ingen planer om å gjøre det i fremtiden.