Historisk arkiv

Statsbudsjettet gir bedre kollektivtransport i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm tatt inn i Aftenpostens aftenutgave 10.11.02

Innlegg tatt inn i Aftenpostens aftenutgave, 10. oktober 2002

Statsbudsjettet gir bedre kollektivtransport i Oslo

Av samferdselsminister Torild Skogsholm (V)

Aftenposten Aften er på lederplass 4/10 spent på hva Regjeringens mål om å styrke kollektivtransporten i byområdene betyr for Oslo. Det er et spørsmål statsbudsjettet for 2003 gir svar på. Kort fortalt vil det neste år bli satset mer fra statens side enn noen gang før på å gjøre kollektivtilbudet i Oslo bedre.

Neste år vil det av vegmidlene bli brukt om lag 600 millioner kroner til kollektivformål i Oslo og Akershus – om lag 150 mill kr mer enn i år. Pengene skal gå til å bygge ut T-baneringen, oppruste dagens T-bane og til økt framkommelighet for buss og trikk ved blant annet kollektivfelt og lyskryssprioritering. Midlene til T-baneringen er bompenger brukt til kollektivformål. Til opprusting av T-banen foreslås en statlig ekstrasatsing på 100 mill kr, i tillegg til bompenger og Oslo kommunes egen satsing. Staten vil videre bevilge om lag 40 mill kr til Oslo for å gi studenter 40 prosent rabatt på Sporveiens månedskort.

Også på jernbanebudsjettet satses det på Oslo-regionen, fordi det er her jernbanen spiller størst rolle for å avlaste vegnettet. Regjeringen vil bruke 900 mill kr neste år til å framskynde utbyggingen av nytt dobbeltspor mellom Sandvika og Asker. Dermed vil vi sommeren 2005 ha fjernet den verste flaskehalsen på dagens jernbanenett. Midlene til vedlikehold av jernbanen, og til å ruste opp stasjoner og kollektivknutepunkter i Oslo-området, økes også. Overføringene til NSB økes med nær 100 mill kr, slik at 30 nye, komfortable lokaltogsett kan komme i trafikk i Oslo og Akershus. Vi setter også av midler til å planlegge utbygging av Lysaker stasjon, slik at vi raskt kan få gode kollektivløsninger til Fornebu.

Da Samarbeidsregjeringen overtok i fjor høst, var det fra Ap-regjeringens side ikke lagt opp til å bruke en eneste statlig krone på å ruste opp T-banen i Oslo, selv om ingen andre kollektivsystem i landet er viktigere for bymiljø og helse. Noe av det første jeg gjorde som samferdselsminister, var derfor å bevilge 45 mill kr til opprusting av T-banen i 2002. Neste år bevilges mer enn det doble.

Regjeringen vil følge opp kollektivsatsingen i Oslo ytterligere i årene som kommer, i et spleiselag med Oslo kommune og byens innbyggere. Jeg merker meg at dagens borgerlige byråd er i ferd med å ta igjen vedlikeholdsetterslepet på T-banen, og har trappet opp bevilgningene til Oslo Sporveier med flere hundre millioner kroner i forhold til Rune Gerhardsens Ap-byråd på midten av 90-tallet.

Når V, H og KrF i Oslo og Akershus nå også har lagt fram en tiltakspakke som kan sikre enda sterkere kollektivsatsing i Oslo og Akershus i ytterligere 15 år etter 2007, viser det at regjeringspartiene tar ansvar for hovedstaden både i lokal- og rikspolitikken. Det Oslos befolkning trenger, er politiske partier som tar et langsiktig valg for økt kollektivbruk, og følger det opp i de årlige budsjetter. Det gjør Venstre, Høyre og KrF – både i byråd og i regjering.