Historisk arkiv

Anleggsstart for OPS-prosjektet E 39 Klett - Bårdshaug

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Torild Skogsholm
Skaunhallen, Buvika
30. mai 2003

Anleggsstart for OPS-prosjektet E 39 Klett - Bårdshaug

Godtfolk!

Takk for invitasjonen til å markere anleggsstart for dette store og viktige vegprosjekt på Kyststamvegen, E 39.

Denne utbyggingen vil være med på å bedre trafikksikkerheten og miljøet for alle dere som bor og ferdes på strekningen daglig. Den nye vegen vil også føre til bedre framkommelighet, kortere kjørelengde og vesentlig redusert reisetid.

Jeg synes også det er spesiell grunn til å trekke fram betydningen denne utbyggingen vil ha for at flere kan velge å bosette seg i regionen. Vegen er et viktig bidrag til et felles arbeidsmarked for Trondheim- og Orkdalsregionen. Regner vi 11 kommuner med til denne regionen, bor det her over 200.000 innbyggere og er et næringsliv med 10.000 bedrifter. Dere bor dermed i en sterk og livskraftig del av landet vårt, som har alle muligheter til å utvikle seg videre.

Prosjektet vil også ha betydning for trafikken mellom Trondheimsregionen og Møre-byene, med omkringliggende områder. Som samferdselsminister er jeg svært opptatt av at vegutbygging er en måte å styrke vekst og velferd i hele landet på, ikke minst i de delene av landet hvor de største verdiene blir skapt. Det er som kjent ikke i Oslo, men i de deler av landet hvor vi er nå, og hvor den nye E39 om få år skal gjøre sin nytte både for lokaltrafikk og fjerntrafikk.

Dette prosjektet skiller seg ut også på en annen måte, som også fortjener en skikkelig markering: Den nye vegen som nå bygges er det første samferdselsprosjektet i Norge som gjennomføres etter den såkalte OPS-modellen, det vi si et offentlig-privat samarbeid når det gjelder utbygging og videre drift og vedlikehold.

OPS-modellen betyr at den samlede oppgaven med å prosjektere, finansiere, bygge, vedlikeholde og drive vegen lyses ut i en åpen internasjonal konkurranse. Statens vegvesen inngår så avtale med den tilbyderen som krever lavest samlet godtgjørelse for utbygging, drift og vedlikehold i en gitt tidsperiode.

Jeg ser på OPS som et tillegg til tradisjonell gjennomføring av vegprosjekter, og jeg tror at OPS-modellen kan gi oss nyttig kunnskap og et viktig sammenligningsgrunnlag. Gjennom dette prosjektet vil vi få vite mer om hvor hensiktsmessig og tjenlig det kan være å ta i bruk andre og nye former for organisering av samferdselsutbygging.

Så det vil bli mange øyne rettet mot denne vegen i årene framover – jeg kan love dere at det er få andre vegprosjekter noen sinne i Norge som vil bli fulgt med så stor interesse gjennom hele byggeperioden.

Det er samtidig viktig for meg å understreke at OPS ikke er noen ”sesam-sesam-løsning” på det vi opplever som knappe økonomiske rammer i samferdselssektoren. Bruk av OPS endrer ikke på våre hovedutfordringer, nemlig behovet for økte samferdselsinvesteringer og behovet for å få mer ut av hver krone vi bruker på alle typer prosjekter. Også OPS-prosjektene skal betales – for dette E39 prosjektet er det staten og trafikantene i fellesskap som skal betale.

Statens vegvesen, med Vegdirektoratet i spissen, har gjort et grundig og stort arbeid i den prosessen, som altså har ført fram til at Skanska skal utføre byggeprosjektet i en totalentreprise for Orkdalsvegen. Skanska er også kontraktspart for drift- og vedlikeholdsoppaven.

Mange – sentrale og lokale myndigheter, bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner – har utført et solid og omfattende arbeid for å drive prosjektet framover. Takk for stor innsats! Takk også til de mange som har presset på og kommet med klare meninger om prosjektet – det være seg alt fra hvor vegen skal gå til hva selskapet skal hete. Engasjement – at noen bryr seg og sier ifra – er både ønskelig og riktig!

Til Sør-Trøndelag fylkeskommune, kommunene Skaun, Melhus og Orkanger, Statens vegvesen, Orkdalsvegen AS og Skanska – og til trafikanter og beboere i området vil jeg si:


Gratulerer med dagen og lykke til!