Historisk arkiv

Åpning av arbeidsseminaret "Bedre trygghet i kollektivtransporten"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg ved samferdselsminister Torild Skogsholm

Samferdselsminister Torild Skogsholm
Åpning av arbeidsseminaret "Bedre trygghet i kollektivtransporten"
Samferdselsdepartementet, Akersgaten 59, Oslo
11.september 2003




Jeg setter stor pris på å kunne ønske velkommen til Samferdselsdepartementets arbeidsseminar om ”Bedre trygghet i kollektivtransporten”.

Senere tids utvikling og hendelser, illustrert både av dagens dato og gårsdagens tragiske overfall på Sveriges utenriksminister Anna Lindh, viser at ingen av oss er fritatt problemstillingene knyttet til vold. Vår naturlige og instinktive reaksjon er: Dette skjer ikke oss. Og selv om det kan være statistisk riktig, så betyr det naturligvis ikke at problemstillingen kan feies til side. Vold mot andre er uakseptabel adferd som ikke må bli tolerert, uansett hvor sjeldent det måtte inntreffe. Dette gjelder også oss som er opptatt av best mulig kollektivtransport, ikke bare for kundene som reiser med oss, men like mye for alle de ansatte som gjør denne reisen mulig.

Jeg brenner for at kollektivtransporten i Norge skal bli bedre, og mer attraktiv. Fra 1985 til i dag har veksten i biltrafikken i Norge vært over 30 prosent. I samme periode gikk antall kollektivreiser ned med nærmere 25 prosent. Det er dårlig miljøpolitikk, og det vitner om behov for en ny og annerledes transportpolitikk, ikke minst i de største byområdene våre.

Enkelte hevder at kollektivtransporten aldri vil kunne konkurrere effektivt med privatbilen. Jeg er ikke med på en slik forenkling. Jeg er overbevist om at det er mulig – og riktig – å utforme samfunnet slik at langt flere velger å gå, sykle og bruke kollektivtransport, framfor fortsatt økt bilbruk.

Men en slik kursendring kommer ikke av seg selv. Vi må legge forholdene til rette for økt bruk av alternativene til privatbilen. Det må skje ved at kollektivtransporten får økte bevilgninger, ved at vi organiserer transporttilbudet bedre, og ved å stimulere til nytenking og mer mangfold i transportnæringen.

Får vi til det, da opplever folk at det lønner seg å velge miljøvennlig - både i penger, tid og komfort. Det er bra for helsa vår, for miljøet og for arealbruken i Norge.

En av de mange viktige brikkene som må falle på plass for at flere skal velge å reise kollektivt, er at de reisende med kollektivtransport skal føle seg trygge, og de som arbeider i transportsektoren kan ha en sikker arbeidsplass. Vold, trusler og ran mot reisende og ansatte i transportsektoren har vært et tema som har fått sterkere fokus i senere tid.

Det er bakgrunnen for at jeg i fjor høst opprettet en arbeidsgruppe for å se på tiltak mot vold, trusler og ran innen kollektivtransporten. Arbeidsgruppen var en oppfølging av ønsker fra LO, fellesaksjonen ”Sambuss” og Transportbedriftenes Landsforening. Disse organisasjonene er representert i arbeidsgruppen. I tillegg deltar Norges Taxiforbund, Arbeidsgiverforeningen NAVO v/Nettbuss og Yrkestrafikkforbundet. Fra myndighetssiden er Justis- og politidepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Samferdselsdepartementet representert.

Som en del av denne gruppens arbeid har Samferdselsdepartementet engasjert Arbeidsforskningsinstituttet til å lage en utredning som drøfter tiltak mot vold, trusler og ran innenfor kollektivtransporten og taxinæringen. Førsteutkastet til denne rapporten skal alle dere ha fått på forhånd, og sluttrapporten skal presenteres i etterkant av dagens arbeidsseminar.

Mitt ønske er at seminaret i dag skal fungere som et viktig innspill til rapporten, og at den deretter skal ferdigstilles i løpet av høsten 2003. Rapporten skal ikke legges i skuffen. Samferdselsdepartementet vil bruke den aktivt i det videre arbeidet for bedre trygghet i kollektivtransporten – og forhåpentligvis gjelder det også bransjen og andre ansvarlige parter.

Jeg er innstilt på allerede i neste års statsbudsjett å gi bidrag til at tiltak som rapporten kommer fram til, kan følges opp.

Arbeidsgruppen har pekt på fire områder som viktige for tiltak og endringer:

  • regelverk
  • fysiske tiltak
  • helhetlig tenking for økt trygghet
  • pengehåndtering og tekniske muligheter

Seminaret i dag vil ta opp alle disse fire temaene – og drøfte hvordan vi kan gjøre ting annerledes eller utnytte bedre de mulighetene som allerede ligger der.

Jeg tror det er riktig som det står i førsteutkastet til rapporten at det å øke tryggheten i kollektivtransporten i liten grad handler om å ”finne opp kruttet”. I all hovedsak snakker vi om å ta i bruk den kunnskapen og de erfaringene som finnes.

Ett godt eksempel på noe vi kan lære av er hvordan NSB Jærbanen har benyttet seg av samarbeid som forebyggende strategi – det vil si et bredt samarbeid med lokalsamfunnet rundt banen som har inkludert både kommunene, politiet, natteravner, foreldre og journalister. For eksempel har NSB tilbudt seg å stille på foreldremøter i skolene, for å informere om hvilke problemer de har slitt med og hva foreldrene kan gjøre.

Dette samarbeidet har gitt gode erfaringer, og man har på Jærbanen klart å oppnå bedre trygghet både for reisende og ansatte på spesielt utsatte avganger.

Slike eksempler er det viktig at vi deler. Jeg håper det i dag vil bli anledning til å uveksle flere gode ideer og erfaringer, og at dagens seminar kan hjelpe oss å finne fram til nye og effektive tiltak.

Jeg ser fram til å få overlevert sluttproduktet fra dette viktige arbeidet. Jeg håper dagens seminar kan bidra til at vi får gjennomført en enda sterkere og mer målrettet innsats for bedre trygghet for alle innenfor kollektivtransporten. Det fortjener både ansatte og passasjerer – og det vil være med på å gi oss en enda bedre og mer attraktiv kollektivtransport.


Lykke til!