Historisk arkiv

Årnes kollektivterminal - nye reisemuligheter med buss og jernbane

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Politisk rådgiver Alfred Bjørlo
åpning av Årnes nye kollektivterminal, Nes kommune
torsdag 5. juni 2003

Årnes kollektivterminal - nye reisemuligheter med buss og jernbane

Takk for invitasjonen til å åpne Årnes kollektivterminal!

Årnes ligger ikke bare geografisk sentralt i Romerike, men er faktisk et tettsted som historisk sett så å si har blitt skapt av kollektivtrafikken. Jeg setter derfor spesiell pris på å være her i dag.

I dag markerer vi ikke bare åpningen av Årnes kollektivterminal, men også verdens miljødag, stiftet av FN i 1972. Det er to hendelser som passer godt sammen! Skal Norge ta sin del av jobben med å gi våre etterkommere et rent og bærekraftig miljø, er mer miljøvennlig transport og samferdsel helt avgjørende.

Utgangspunktet for regjeringens satsing på kollektivtransport er at styrking av buss og bane er helt nødvendig for å møte kravene til en bærekraftig utvikling. Fra 1985 til i dag har veksten i biltrafikken i Norge vært over 30 prosent. I samme periode gikk antall kollektivreiser ned med nærmere 25 prosent. Markedsandelen for kollektivtransporten er de fleste steder i Norge synkende.

Det er dårlig miljøpolitikk, og det vitner om behov for en ny og annerledes transportpolitikk.

Enkelte hevder at kollektivtransporten aldri vil kunne konkurrere effektivt med privatbilen. Jeg er ikke med på en slik forenkling. Jeg er overbevist om at det er mulig – og riktig – å utforme samfunnet slik at langt flere velger å gå, sykle og bruke kollektivtransport, framfor fortsatt økt bilbruk.

Men en slik kursendring kommer ikke av seg selv. Vi må legge forholdene til rette for økt bruk av alternativene til privatbilen – men uten å fjerne mulighetene for å bruke bil når den er best. Årnes kollektivterminal viser dette prinsippet i praksis. Terminalen kommer ikke bare til å bli et viktig knutepunkt, men også gi adkomst og parkeringsmulighet for reisende med egen bil. Dette gjør at vi enklere kan ta hele transportsystemet i bruk! Du må ikke lenger velge enten privatbil eller kollektivtransport. Du kan også velge begge deler – der hver av alternativene er best.

Det er slik vi gjerne vil at transportsystemet skal fungere. Vi skal bli bedre til å tenke helhet og gi folk valgmuligheter de tidligere ikke hadde. Da vil vi alle oppdage nye og bedre måter å reise på.

Like selvsagt som at vegnettet er sammenhengende, må også kollektivnettet fungere i sammenheng. Kundene skal ikke oppleve ulike typer trafikkselskap, transportslag eller billett-systemer som stadig nye barrierer som gjør det komplisert å reise. Omstigning skal være planlagt med knutepunkter og korrespondanse slik at busser og tog venter på kundene og ikke omvendt.

Ser vi på det rutenettet Årnes kollektivterminal skal betjene i forhold til trafikken på Romerike, tror jeg mulighetene for effektiv terminalutnyttelse er gode. I så måte viderefører vi en utvikling som historisk sett begynte allerede med åpningen av Årnes stasjon på Kongsvingerbanen på 1860-tallet.

Hva kan vi oppnå ved å legge forholdene bedre til rette for reiser med buss og bane? La oss se på Oslo og Akershus samlet. Mens den skinnegående transporten hadde en negativ trend på 1980-tallet med nedgang på 16 og 11 prosent for henholdsvis tog,

T-bane og sporvei, ble dette på 1990-tallet snudd til vekst på ikke mindre enn henholdsvis nær 30 og 40 prosent. De nye kollektivknutepunktene for buss og tog har vært en suksess vi nå bygger videre på. Flytoget er blitt en vinner i tilbringertransport til hovedflyplassen ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt. Resultatene fra alle disse tiltakene, og hvor Årnes kollektiv-terminal er nyeste skudd på stammen, er godt merkbare. Denne forståelsen synes jeg det er viktig å ta med seg.

For statens del, vil vi på bakgrunn av disse positive erfaringene nå gi Statens vegvesen økt planansvar for kollektiv infrastruktur for å styrke det faglige grunnlaget og med bedre utnyttelse av eksisterende kompetanse. Kompetansen til Statens vegvesen vil i tiden fremover støtte utviklingen av kollektivtransporttiltak. Målet må være at når vi i framtida tenker på Statens vegvesen, skal vi ikke lenger bare tenke veg og asfalt – men like mye kollektiv og miljø. Det må være et selvsagt krav til en moderne transportetat.

En kollektivterminal som denne vil være en viktig del av ”ansiktet utad” for en by som Årnes. Derfor er også utformingen og omgivelsene av stor betydning. Vi har nok grå betongklosser i norske byer og tettsteder. Her på Årnes er jeg glad for å se at mange gode krefter har samarbeidet om et flott resultat. Fagfolk fra ulike disipliner har fått fram løsninger vi alle kan være stolte av og som vil glede de reisende i mange år fremover. Både Statens vegvesen, Akershus fylkeskommune og Nes kommune har gitt viktige bidrag.

Igjen, takk til alle som har gitt sine store og små bidrag til kollektivterminalen.

Takk for at jeg fikk lov til å åpne Årnes kollektivterminal og gratulerer med dagen!