Historisk arkiv

Kollektivsuksess blir belønnet!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm tatt inn i Fædrelandsvennen 20.11.03

Innlegg tatt inn i Fædrelandsvennen 20. november 2003

Kollektivsuksess blir belønnet!

Av samferdselsminister Torild Skogsholm

Kristiansands nye bussmetro er en suksess. Økningen i bruk av buss er formidabel. Det viser med all tydelighet at det går an å satse på kollektivløsninger som alternativ til økt bilbruk – og ha suksess. Det skulle være den beste motivasjon for fortsatt kraftsatsing i Kristiansand og ellers i landet.

På lederplass 14. november 2003 bekymrer Fædrelandsvennen seg over framtida for busstransporten i Kristiansand. Undertegnede beskyldes for ikke å løfte en finger for å hjelpe kollektivsatsingen i byen.

Det er – med respekt å melde – en forunderlig påstand.

For det første har bussmetroen blitt til delvis med statlig drahjelp. Senest i september bevilget jeg ekstra penger til videre utbygging. For det andre har regjeringen nylig lagt fram et historisk godt statsbudsjett for kollektivtrafikken: For 2004 foreslår Regjeringen nær en milliard kroner i økte bevilgninger og reduserte avgifter for kollektivtrafikken. En viktig del av satsingen er å styrke økonomien til drift av lokale ruter med buss og bane.

Regjeringen har foreslått en momsreform som gir en samlet årlig gevinst for drift av kollektivtransport med om lag 500 millioner kroner. Den positive effekten blir størst for NSBs togtilbud, og for lokale bussruter.

Pengesummen som spares inn for ruteselskapene, er større dess større del av inntektene i transporten som utgjøres av offentlige tilskudd. Det betyr at et byområde som Kristiansand hvor lokale myndigheter har prioritert satsing på kollektivtransport, kommer svært godt økonomisk ut av momsreformen. Innkjøp av nye busser blir også vesentlig billigere.

Det er derfor all grunn til å vente Vest-Agder fylkeskommune får gevinst ved momsreformen – som gir mulighet for å gi et mer attraktivt kollektivtilbud i Kristiansand i 2004 og hver år framover.

I tillegg til de positive virkningene av momsreformen, innfører Regjeringen nå en egen belønningsordning for overgang fra bilbruk til kollektivtrafikk i de fem største byene våre, her under Kristiansand. Også midlene fra denne ordningen – regjeringen foreslår 100 millioner kroner – kan brukes fritt til å styrke driften av lokal kollektivtransport. Pengene kommer i tillegg til de pengene som allerede i dag brukes lokalt.

Belønningsordningen skal fungere som oppmuntring til de byene hvor det satses på bedre kollektivtilbud – og lykkes. Ordningen skal ikke fungere som en sovepute eller en måte å spare egne midler på, men være en spore til økt kollektivinnsats.

Fædrelandsvennen kritiserer meg for at pengene bare kommer ”etterskuddsvis”. Det er en åpenbar misforståelse – av typen som kan unngås ved at avisens lederskribenter tar seg tid til å sjekke fakta på forhånd. Byene er allerede invitert til å søke om penger for 2004 med søknadsfrist i januar, og jeg tar sikte på å fordele pengene raskest mulig etter dette. Dermed vil Kristiansand få en historisk anledning til å utvikle bussmetroen videre, i et spleiselag mellom staten og lokale myndigheter. Gjennom et slikt bredt spleiselag skal vi lykkes med vår kollektivsatsing - til beste for framkommelighet, helse og miljø.

Ingen tidligere regjering har noensinne innført denne type ordninger for statlig drahjelp til lokal kollektivtrafikk. Dette har blitt behørig lagt merke til og berømmet av både miljøorganisasjoner og transportsektoren selv. Derfor er jeg svært forundret over Fædrelandsvennens konsekvent negative holdning til Venstre og de andre regjeringspartienes kollektivsatsing, med dertil tilhørende forsøk på å tolke alt ”i verste mening”.

Jeg håper lokale myndigheter fører videre den forbilledlige bussmetrosatsingen i Kristiansand i 2004 - og ser fram til å gi statlig drahjelp til det – både før, underveis og i etterkant!