Historisk arkiv

Konkurranseutsetting - et spor å følge!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm tatt inn i Lofotposten 08.08.03

Innlegg tatt inn i Lofotposten 8. august 2003

KONKURRANSEUTSETTING – ET SPOR Å FØLGE!

Av samferdselsminister Torild Skogsholm

Allerede i 1996 omgjorde regjeringen Jagland NSB fra forvaltningsbedrift til selskap. Dette ble gjort for å legge til rette for konkurranse. Videre har vi over år opplevd liberalisering og økt konkurranseutsetting innen ulike samferdselssektorer, både under regjeringene Brundtland, Jagland og Stoltenberg. At Ap nå tar avstand fra egen politikk er direkte oppsiktsvekkende.

Også Sosialdemokratene i Sverige har sett behov for konkurranse for å bedre tilbudet til innbyggerne i landet. Samarbeidsregjeringen, og jeg som Venstre-statsråd, ser at dette er en interessant veg å gå.

Innbyggerne trenger et godt, sikkert og miljøvennlig transporttilbud. Skattebetalerne fortjener at vi sørger for å utnytte skattekronene på beste måte.

Gjennom behandlingen av Nasjonal Transportplan er Stortinget vel kjent med at det nå legges opp til konkurranseutsetting av togtrafikken på de ikke-kommersielle strekningene. I 2004 konkurranseutsettes Gjøvikbanen og Vossebanen. En evaluering vil vise om det er grunnlag for å gå videre med andre strekninger fra 2006.

Konkurranseutsetting innebærer at den som har det beste tilbudet og som imøtekommer krav om sikkerhet, kvalitet, frekvens m.m. får enerett til å kjøre tog på angjeldende strekning.

Vi skal ikke kopiere England - i motsetning til dem skal ikke vi sette kjørevegen ut på anbud. Denne skal eies og drives av Staten ved Jernbaneverket. NSB skal ikke selges eller privatiseres. Det står fast.

Sikkerheten ivaretas fullt ut gjennom de krav som stilles til operatøren, og gjennom Jernbanetilsynets overvåking. Staten vil fortsatt kjøpe tjenester der det er nødvendig for å opprettholde et tjenlig transporttilbud, og/eller der det ligger en samfunnsmessig og miljømessig gevinst. Gjennom krav fra oppdragsgiver og nasjonal lovgivning pålegges operatør å drive innenfor de rammer og lover som til en hver tid eksisterer.

Det er viktig for Venstre og regjeringen at flest mulig skal ha muligheten til å reise kollektivt. Det gjøres gjennom å kjøpe togtjenester for 1,4 milliarder pr år. I tillegg er det gitt flere ekspressbussløyver ut fra tanken om at tog og ekspressbuss til sammen skal lokke flere over fra veg til tog og buss. Målet er at flest mulig skal reise kollektivt framfor med bil.

Jagland omtaler kreative ideer vedrørende miljøkort i Buskerud. Alle gode innspill mottas med takk. Vi skal imidlertid ikke glemme at denne regjeringen har innført 40% studentmoderasjon, noe studentene har ventet på lenge.

Jeg har hatt møte med fagforeningene i jernbanesektoren, og fått svært nyttige innspill. Denne dialogen kommer jeg til å fortsette i prosessen framover.

Det er viktig å satse på tog. Bortsett fra perioden da Gardermobanen ble bygd, er dagens satsing historisk høy, høyere enn da Jagland og Stoltenberg var regjeringssjefer. Denne satsingen gjennomfører Bondevik II av hensyn til miljø, framkommelighet og for å redusere antall ulykker i trafikken. Satsingen vil fortsette!

VEDLEGG