Historisk arkiv

Prisstruktur i transportnettet skal ikke gi ulemper for distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm tatt inn i Teleavisen 15.01.03

Innlegg i Teleavisen 15.01.03:

Vilkår for regionale bredbåndsinitiativ i Norge:

Prisstruktur i transportnettet skal ikke gi ulemper for distriktene

Av samferdselsminister Torild Skogsholm

I et "åpnet brev til samferdselsministeren" i Teleavisen 2. januar tar daglig leder Roald Boge i Svorka Aksess for seg utfordringene med å bygge ut bredbånd i distriktene. Svorka Aksess er i ferd med å bygge ut en radiobasert bredbåndsinfrastruktur på indre Nordmøre, men av ulike grunner føler selskapet seg motarbeidet i forsøket på å bygge opp en alternativ infrastruktur til Telenor i dette området. Slike påstander er det viktig at vi ser nærmere på.

Telesektoren ble åpnet for full konkurranse i 1998. I et marked med konkurranse må det påregnes at Telenor opptrer som en konkurrent. Telemyndighetene vil imidlertid nå gjøre konkrete vurderinger av konkurransevilkårene i markedet for overføringskapasitet. I en rapport fra ECON og Teleplan fra desember 2002 om det norske bredbåndsmarkedet, ble det konkludert med at prisene og prisstrukturen i transportnettet skaper betydelige kostnadsulemper for bredbåndsbruk i distriktene. Dersom det er slik, mener jeg det bør gjøres noen grep for å redusere distriktenes ulemper. I første omgang har jeg bedt om at Post- og teletilsynet innen slutten av januar i år vurderer prisnivå og -struktur i ulike deler av landet, og hvorvidt prisene er kostnadsorienterte. Tilsynet skal også gi sin vurdering av behovet for regulatoriske tiltak på dette området.

Svorka Aksess – med bra initiativ

Initiativ som er tatt gjennom etablering av Svorka Aksess er i tråd med regjeringens ønsker når det gjelder den rolle kommunene skal ha i bredbåndsutbyggingen. For å sikre lokalsamfunnets interesser må kommunene sette i gang arbeid med planlegging og tilpasning av bredbånd. Kommunenes hovedansvar er å tilrettelegge for utbygging. Men de må selv bestemme om de skal være utbygger for lokale/regionale aksessnett, om de skal overlate alt til markedsaktørene eller om kommunen skal samarbeide med private aktører i ulike former.

Svorka Aksess har besluttet å bygge en egen alternativ infrastruktur med bredbåndskapasitet. Begrunnelsen, ifølge Boge, var at Telenor ikke ville bygge ut et tilbud i regionen på kort sikt, og at Svorka Aksess ikke fant det lønnsomt å tilby bredbåndstjenester til næringslivet og private i regionen basert på leie av kapasitet i Telenors regionale nett. Roald Boges frykt er at Telenor skal dumpe prisene når de nå selv vil bygge ut et ADSL-tilbud i regionen.

Telenor skal tilby kostnadsorienterte priser

Telenor er et børsnotert selskap, der styret er ansvarlig for å forvalte aksjene i selskapet. Jeg kan derfor ikke svare for hvilken markedsstrategi Telenor har. Jeg har ansvar for at myndighetene regulerer markedet slik at det legges til rette for konkurranse mellom ulike aktører, og at vi har et aktivt tilsyn med alle deler av markedsutviklingen. Telenor har fremdeles en svært sterk stilling på de tradisjonelle områdene av telemarkedet i Norge, og er den aktør som er underlagt flest forpliktelser i henhold til regelverket. Dagens regelverk bygger for eksempel på at nye tilbydere skal kunne få tilgang til eksisterende nettressurser. I henhold til regelverket har Telenor, som en aktør med sterk markedsstilling, et klart pålegg om å tilby tilgang til sitt transportnett, til kostnadsorienterte priser.

Regjeringen ønsker at det skal bygges ut bredbånd i hele Norge. Det er markedsaktørene som må stå for utbyggingen og investeringer i infrastruktur, og velge hvilken etableringsmåte og teknologi som er mest effektiv. Myndighetene skal legge til rette for økt konkurranse i markedet for å stimulere til innovasjon, økonomisk vekst og økt velferd for innbyggerne. Hovedregelen i et marked er at den som tar risikoen med en investering, selv bærer kostnadene og høster gevinstene. På et dynamisk område som telesektoren er det myndighetenes utfordring å gi aktørene mest mulige forutsigbare rammevilkår, som verdsetter investeringsvilje og reflekterer at det skal være en balanse mellom risiko og gevinst i et lengre tidsperspektiv. Den utfordringen tar Samferdselsdepartementet og Post- og teletilsynet alvorlig. I løpet av våren vil regjeringen også legge fram et nytt regelverk for elektronisk kommunikasjon, som tar hensyn til den raske teknologi- og markedsutvikling som er på dette området.

Det er viktige problemstillinger Roald Boge tar opp, og det er viktig at vi har en løpende diskusjon rundt de utfordringer store og små aktører møter. Vi trenger regionale bredbåndsinitiativ. Jeg kan forsikre om at myndighetene vil arbeid for å bedre konkurransesituasjonen i dette markedet. Jeg håper også at Roald Boge og Svorka Aksess beholder sin motivasjon og innsats for å sikre levedyktige lokalsamfunn.