Historisk arkiv

Samferdselsminister Torild Skogsholms tale ved Håkon Kyllingmarks begravelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Torild Skogsholm

Håkon Kyllingmarks begravelse
Svolvær kirke, 20. august 2003


Vi er samlet her ved Håkon Kyllingmarks båre for å ta avskjed med en aktet og aktiv samfunnsbygger, familefar og venn.

Et langt liv er kommet til ende, en lang ferd som brakte ham fra Kjelvik i Finnmark til Stortinget og Kongens bord, først som forsvarsminister og så som samferdselsminister gjennom mange år.

Hans virke spente vidt, og omfattet også: Arbeid som bud, lager- og kontormann, handelsesreisende, agent og seinere disponent i eget agentur- og engrosfirma. Med utdanning som befal og med tjeneste som offiser, var han knyttet til Forsvaret gjennom mange år. I Norges frihetskamp 1940-45 gjorde Håkon Kyllingmark en djerv og forbilledlig innsats, i aktiv krigstjeneste og som leder innenfor Milorg og Hjemmestyrkene.

Hele sju ganger ble Håkon Kyllingmark valgt til medlem av Stortinget, der han på en utmerket måte representerte sitt parti og sin landsdel.

Kommunale verv, andre offentlige verv og tillitsverv i organisasjoner og parti, skjøttet han også med det som var hans kjennetegn: Gode kunnskaper, sterkt engasjement og utpreget sans for samarbeid, konstruktive og praktiske løsninger.

Folkelighet og tillitskapende vesen og framferd, er også tydelige trekk i bildet av personen og samfunnsbyggeren Håkon Kyllingmark.

For mange, over hele landet, vil Håkon Kyllingmark særlig bli husket som en ”likandes kar” og en driftig og resultatorientert samferdselspolitiker, både som stortingsrepresentant og som samferdselsminister. Han er – med rette – blitt et begrep i norsk samferdselshistorie. Dette gjelder særlig hans innsats for å binde landet sammen gjennom et velfungerende flyplassnett.

Selv om samferdsel og forsvar var sentrale for hans interesse og virke, framstod han aldri som noen snever sektorpolitiker. Vidsyn og et bredt interessefelt preget ham, både som politiker og som person.

I dag går våre tanker og medfølelse til hans barn, nære familie og venner.


Fred over Håkon Kyllingmarks minne