Historisk arkiv

Styrket egenkapital sikrer framtida for Flytoget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm tatt inn i Dagsavisen 08.12.03

Innlegg tatt inn i Dagsavisen 8. desember 2003

Styrket egenkapital sikrer framtida for Flytoget

Av samferdselsminister Torild Skogsholm

Dagsavisen tar 20. november for seg regjeringens forslag om å bevilge 300 millioner kroner over statsbudsjettet for 2003 for å styrke egenkapitalen til det statlige aksjeselskapet Flytoget AS. I avisens overskrift om saken blir det blant hevdet at ”eierskiftet i Flytoget koster 300 millioner kroner”.

Artikkelen gir i det hele en skjev framstilling av hensikten med å øke egenkapitalen.

Avisen har heller ikke fått med seg at regjeringen – med dette forslaget - legger til rette for at togtransport fortsatt skal være det beste og det mest effektive og miljøvennlige tilbud for reisende til og fra hovedflyplassen på Gardermoen.

En styrking av selskapets egenkapital med 300 millioner kroner er ikke noe tilskudd til Flytoget, men penger som man forventer å få tilbake "med renter". Dette er ikke penger eller kostnader som ”forsvinner i et svart hull”. Bevilgningen er derimot en framtidsrettet bruk av midler, og vil gi god uttelling for selskapet og de reisende.

Det hører også med i bildet at selskapet regner med å gå med overskudd allerede i 2005.

Med økningen i egenkapitalen blir det lagt til rette for at Flytoget AS kan få en stor nok egenkapital til at selskapet kan refinansiere og forlenge de lånene som selskapet har tatt opp. Dette er med på å styrke selskapets økonomiske grunnlag og dermed evnen til å tilby et konkurransedyktig transportilbud.

I tillegg kommer regjeringen med andre tiltak som også vil komme togtransporten til gode: Forslaget fra regjeringen om 6 prosent merverdiavgift for persontransport, med 24 prosent fradrag for inngående moms, fjerning av el-avgift for produksjonsvirksomhet, vil også virke positivt inn på driftsresultatet til Flytoget.

Flytoget som eget selskap, uavhengig av NSB, kan også bidra til at det i framtida kan bli mer konkurranse innen persontransport med jernbane i Norge. En utvikling med mer konkurranse i persontransporten på skinner, kan igjen være med på å styrke den miljøvennlige kollektivtransporten i konkurransen med personbiltrafikken.