Historisk arkiv

Åpning av E6 Halmstad - Patterød

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Tale av samferdselsminister Torild Skogsholm

Samferdselsminister Torild Skogsholm
Åpningen av E6 Halmstad – Patterød
Rygge
21. september 2004

Kjære alle sammen,

Det er alltid en spesiell opplevelse å kunne delta ved åpning av nye vegstrekninger. Å se resultatet av lengre tids satsing på en slik måte, gir en god følelse.

Det er likevel noe helt spesielt for meg som samferdselsminister å få oppleve det som nå skjer på E6 mellom Oslo og Svinesund. Dette er en viktig veg for næringslivet og verdiskapningen ikke bare her i fylket, men i hele landet. Trafikksituasjonen på denne strekningen var i lang tid helt uholdbar, og det har vært mange ulykker på vegen. Standarden på vegen har ikke vært tilpasset den høye trafikkbelastningen. Som samferdselsminister har jeg lagt vekt på fremskyndet utbygging av det høyttrafikkerte, ulykkesutsatte stamvegnettet til motorveg med midtdeler. Jeg har derfor hatt som et viktig mål å bidra til at denne vegen opprustes til fire felt, og det er godt å se at vi nå er på veg til å lykkes.

Vi ser nå resultatene av den sterke satsingen som pågår på E6 mellom Oslo og Svinesund. Sist høst ble E6 mellom Patterød og Akershus grense åpnet for trafikk. For bare kort tid siden – den 3. september i år – åpnet jeg en ny vegstrekning på E6 mellom Asurtjern og Klemetsrud i Akershus. Og i dag åpner vi enda en strekning på vegen. Og ikke nok med det – om ca trekvart år, i juni neste år – vil den nye brua ved Svinesund bli åpnet for trafikk. Nå nærmer vi oss en standard på vegen på norsk side som vi kan være stolte av.

Planen har vært at utbyggingen på E6 mellom Oslo og Svinesund skulle stå ferdig som firefelts veg i 2009. Regjeringen vil gå inn for at utbyggingen på deler av strekningen forseres med enda ett år, det vil si at E6 gjennom fylket skal stå ferdig utbygd til fire felt i 2008. Satsingen på E6 i Akershus videreføres i tråd med planene slik at vegen kan ferdigstilles der innen 2009. Dette er jeg veldig godt fornøyd med. Også fordi dette viser at vi er på god vei til å oppfylle vår del av den felles norsk-svenske ambisjonen om fire felt på E6 helt fra Oslo til Göteborg innen 2009.

Jeg vil understreke at dette ville vært svært vanskelig uten den gode dialogen vi har hatt med lokale myndigheter i denne saken. Godt samarbeid er viktig for at vi skal få best mulig resultater.

Det er derfor veldig hyggelig å få være til stede her i dag, og jeg takket med glede ja til invitasjonen fra Statens vegvesen om å foreta selve åpningen. Jeg vil takke alle som har bidratt i arbeidet med den nye vegen, og ønske lokalbefolkning, næringsliv og øvrige trafikanter til lykke med den nye vegen!

Og med dette som utgangspunkt erklærer jeg E6 på strekningen Halmstad-Patterød for åpnet.