Historisk arkiv

Åpningen av E39 Teigen - Bogen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Torild Skogsholm
Åpningen av E39 Teigen – Bogen
Teigen i Høyanger kommune
Fredag 11. juni 2004

Først vil jeg takke for invitasjonen til å åpne denne nye flotte vegen. Slike begivenheter er det alltid en stor glede å delta på.

Det skjer en kontinuerlig utbygging og forbedring av transportnettet i Norge. Tiltak i vegsektoren skjer dels som en gradvis forbedring av vegnettet gjennom mange små og mellomstore prosjekter og bedre vedlikehold, og dels ved utbygging av store prosjekt som hver for seg bedrer tilgangen til et område.

E39 er den viktigste vegen på Vestlandet. Den er en hovedferdselsåre og trafikkeres av mange. Den nye vegen vil ha stor betydning både for gjennomgangstrafikk, og for lokaltrafikken, ikke minst de mange dagpendlerne. Teigen – Bogen har vært en av de verste flaskehalsene og den mest rasutsatte strekningen på E39 mellom Bergen og Ålesund. I tillegg var vegen smal og svingete med trange tunneler. Den nye vegen vil gi tryggere og bedre framkommelighet for alle som ferdes her.

Kostnaden for hele prosjektet fra Teigen til Bogen er beregnet til 167 mill kroner. Staten dekker halvparten av dette beløpet. Den andre halvdelen dekkes inn med bompenger som skal kreves inn på ferja mellom Lavik og Oppedal.

Med bakgrunn blant annet i sterkt engasjement og press fra lokale myndigheter, organisasjoner, aksjonsgrupper og enkeltpersoner kom prosjektet i gang. Vi kan nå åpne vegen rundt en måned tidligere enn planlagt. Jeg har forstått at det har vært et godt samarbeid mellom byggherre, entreprenører og planleggere i dette prosjektet, og at forholdet til kommunen og grunneiere har vært godt. Lokalt initiativ og støtte er viktige bidrag i arbeidet med å realisere nye veger. Takk for at dere presser på og bryr dere!

I anleggstiden har nok trafikantene opplevd en smal og dårlig vegbane ved tunnelpåhoggene, men dette har det, etter hva jeg har hørt, vært forståelse for. Det har også vært nødvendig å holde farten neden for å ivareta sikkerheten til anleggsarbeiderne.

Jeg vil benytte anledningen til å takke til Statens vegvesen med regionvegsjef Ole Christian Torpp i spissen for godt utført arbeid. En stor takk går også til fylkeskommunen, kommuner, entreprenører og alle ansatte som har deltatt i planlegging og utbygging av denne flotte vegen. Dere kan med rette være stolte av velgjort arbeid.

Til lokalbefolkning, næringsliv og øvrige trafikanter som vil få nytte av den nye vegen: Gratulerer med dagen og lykke til!

Jeg har dermed gleden av å erklære E39 Teigen - Bogen for åpnet!