Historisk arkiv

Luftfartstilsynet til Bodø!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm tatt inn i Nordlys 01.12.04

Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm tatt inn i Nordlys 1. desember 2004.

Luftfartstilsynet til Bodø!

"Nordlys" tar på lederplass den 29. november for seg flyttingen av Luftfartstilsynet fra Oslo til Bodø. I artikkelen blir det nærmest gitt inntrykk av at det skjer en undergraving av Stortingets vedtak om å etablere Luftfartstilsynet i Bodø fra 1. januar 2007. I sin iver for "å vinne poenger", ser avisen bort fra en del viktige fakta i saken. Jeg gjør derfor oppmerksom på følgende:

Det var Samarbeidsregjeringen som la fram forslaget om flytting av Luftfartstilsynet til Bodø. Stortingets vedtak om flytting til Bodø står selvsagt fast. Ledelse og hovedkontor for Luftfartstilsynet skal senest fra 1. januar 2007 være på plass i Bodø.

Flyttingen er allerede i god gang. De første 18 medarbeiderne i Bodø er nå ansatt, og 16 av disse er allerede i arbeid i kontorer i Bodø. Det har vist seg å være noe vanskelig å rekruttere enkelte typer nøkkelpersonell til stillinger i Bodø. Samtidig har 31 av de ansatte ved Luftfartstilsynet i Oslo sagt opp sine stillinger. Dette betyr at tilsynets evne til å overvåke og kontrollere luftfarten blir satt på en prøve, i en tid der viktige deler av luftfarten er inne i nødvendige og krevende omstillinger.

I en slik situasjon må jeg som øverste politisk ansvarlige for luftfarten være helt viss på at sikkerheten ivaretas på en fullgod måte. Det må blant annet skje ved å sikre at vi til enhver tid har et operativt tilsyn som er fullt ut i stand til å ivareta sine pålagte oppgaver. For meg er det helt nødvendig å påse at Luftfartstilsynet har tilstrekkelig antall fagfolk i alle kategorier.

Mangelfull bemanning i Luftfartstilsynet kan føre til uønskede begrensninger for luftfarten. Særlig helikoptervirksomheten er utsatt i så henseende. Samferdselsdepartementet har derfor besluttet at Luftfartstilsynet kan lyse ut tre stillinger innenfor helikoptervirksomheten, med mulighet for arbeidssted utenfor Bodø. En slik fleksibilitet når det gjelder arbeidssted vil – i et begrenset omfang – være nødvendig for å sikre rekruttering og et tilsyn som til enhver tid er fullt ut operativt. Selv om et lite antall personer skal få arbeidssted utenom Bodø, vil ikke dette rokke ved det faktum at Luftfartstilsynets ledelse og virksomhet skal legges til Bodø.