Historisk arkiv

Økt konkurranseutsetting — sikkerhet i høysetet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

innlegg

Innlegg tatt inn i Nationen 10. desember 2004

Økt konkurranseutsetting – sikkerhet i høysetet

Av samferdselsminister Torild Skogsholm (Venstre)

I forbindelse med regjeringens forslag om å konkurranseutsette Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet har spørsmålet om sikkerhet kommet opp. Jeg er glad for at sikkerhetsaspektene blir satt i fokus. Høy sikkerhet er regjeringens hovedprioritet. Forslaget om konkurranseutsetting er derfor utformet med sikte på å ivareta sikkerheten fullt ut.

Staten eier jernbanens infrastruktur, og det vil den fortsatt gjøre – ett hundre prosent. Målet med konkurranseutsettingen er å legge til rette for mer effektiv drift og vedlikehold av jernbane­infra­struk­turen, slik at vi får mer vedlikehold igjen for pengene – og dermed en sikrere og mer driftsstabil jernbane, og et bedre jernbanetilbud for befolkningen.

I 2005 vil vi bruke 4,3 milliarder kroner på jernbanens infrastruktur. Utfordringen vil i hovedsak være hvordan vi best mulig skal forvalte disse pengene. Beregninger viser at ved omstilling og konkurranseutsetting kan vi spare flere hundre millioner kroner hvert år.

Regjeringens forslag om konkurranseutsetting endrer ikke på Jernbaneverkets sikkerhetsansvar knyttet til det nasjonale jernbanenettet. Sikkerhetsmessige funksjoner som inspeksjon, kontroll og visitasjon av jernbanenettet skal ikke konkurranseutsettes og vedlikehold av signal- og teleanlegg skal behandles særskilt.

Jernbaneverket må løpende vurdere risikoaspekter ved konkurranseutsettingen og foreslå kompenserende tiltak hvis det påvises behov for det. Samferdselsdepartementet har dessuten bedt Statens jernbanetilsyn overvåke sikkerhetsmessige konsekvenser av det pågående reformarbeidet i jernbanesektoren.

Det er ikke aktuelt å gå på akkord med sikkerheten når det gjelder konkurranseutsettingen innen jernbanesektoren i Norge. Tvert i mot vil sikkerheten blir minst like god, eller bedre, samtidig som vi får et bedre jernbanetilbud.