Historisk arkiv

Overlevering av rapport om bruk av hydrogen i transportsektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Torild Skogsholm
Overlevering av rapport om bruk av hydrogen i transportsektoren
Regjeringskvartalet,
4. mai 2004

Norske veger vil ikke ”fylles opp” av hydrogenbiler i år. Heller ikke neste år, og neppe de aller nærmeste årene etter det heller.

Så hvorfor er da egentlig dette med hydrogen i transportsektoren så interessant? Ja, noen vil kanskje si: Burde ikke en samferdselsminister konsentrere seg om å løse dagens transportutfordringer – i stedet for å bruke tid på noe som ligger mange år fram i tid?

Svaret på det er etter min mening at det er våre vegvalg som avgjør hvordan verden ser ut om ti, tjue og tretti år. De transport- og miljøutfordringene vi prøver å løse i dag, kommer av vegvalg som er gjort for mange år siden.

Jeg er opptatt av at vi ikke skal gå i samme fella når det gjelder å få bukt med de store klimagassutslippene.

Transport står for en fjerdedel av de norske klimagassutslippene. Skal vi gjøre noe som monner med det, er det bare en løsning på sikt: Vi må finne best mulig alternativer til dagens forbrenningsmotor basert på fossile drivstoff. Det er den kanskje viktigste miljøutfordringen innenfor transport i dag - for både politikere, bilindustri, oljeselskaper og andre. Og jeg - som samferdselsminister og miljøengasjert Venstre-politiker - er overbevist om at hydrogen i det perspektivet kan bli en av framtidens viktigste energibærere.

Noen vil si at det å satse på hydrogen er dobbeltmoralsk av et land som lever av å eksportere olje og gass. Jeg vil si tvert imot. Nettopp fordi vi er en stor energinasjon, kan vi gå foran: Norge er og kommer til å være storeksportør av fossilt CO2. Skulle ikke det bety at vi da har et ekstra sterkt ansvar for å utvikle nye, rene energiløsninger? Skal ikke Norge være med på å vise vegen til et framtidig utslippsfritt og fornybart samfunn? Norge kan ikke gjøre denne jobben alene - men vi kan bidra, der vi har forutsetninger for det.

Blant annet på den bakgrunn har jeg og andre statsråder satt hydrogen høyt på dagsorden:

23. april fordelte jeg 7 millioner kroner til prosjekter som kan bidra til at Norge er med på å framskynde utviklingen av slik ny nullutslippsteknologi.

Samferdselsdepartementet og Olje- og energidepartementet gikk i fjor sommer sammen om å oppnevne et offentlig utvalg som skal utvikle en nasjonal strategi for hydrogen og brenselcelleteknologi, både i stasjonær bruk og i transport. Ifølge mandatet skal utvalget formulere nasjonale mål og nødvendige tiltak for å utvikle hydrogen som energibærer og virkemiddel for innenlands verdiskaping og bedre miljø. Utvalget skal peke ut behovene for offentlig medvirkning og rammebetingelser, og det skal foreslå ansvarsforhold, organisering, ressursbehov og faglig innhold knyttet til et nasjonalt hydrogenprogram. Utvalget vil legge fram sin rapport 1. juni i år.

Den ekspertgruppen som i dag avgir sin rapport, ble opprettet av meg i mars i fjor, som en egen ekspertgruppe for nullutslippsteknologi i transportsektoren. Oppdraget til gruppen har vært å klargjøre status og utviklingspotensial for alternative drivstoff og teknologier for veg- og sjøtransport. Gruppen fikk også i oppdrag å identifisere hindringer for introduksjon av hydrogendrevne brenselcellekjøretøy, og foreslå virkemidler og tiltak norske myndigheter kan iverksette for å få til en innfasing av hydrogen i transportsektoren i Norge.


Jeg er imponert over det arbeidet gruppen har gjort på dette drøye året - ikke minst over den sterke kombinasjonen av fagkunnskap, stå-på-vilje og engasjement gruppens medlemmer har lagt ned.

Rapporten viser klart at overgang fra fossilt brennstoff til hydrogen vil gi lavere klimagassutslipp, bedre sikkerhet i energiforsyningen og store muligheter for næringsutvikling og verdiskaping. Jeg er enig i at det må gjøres en helhetlig og ”samlet” nasjonal innsats for å introdusere hydrogen. Jeg går derfor inn for å opprette et nasjonalt ”hydrogenprogram” i samarbeid mellom berørte myndigheter, i etterkant av at det nasjonale hydrogenutvalget har lagt fram sin, helhetlige rapport i begynnelsen av juni.

Jeg kan love at dette arbeidet ikke vil bli lagt ”i skuffen”. Jeg tror tvert i mot denne rapporten markerer starten på noe stort - både i norsk transport- og miljøpolitikk. Norge har innenfor hydrogen og nullutslippsteknologi muligheten til å bli et miljøpolitisk foregangsland.

Vi har råstoffene, i form av enorme mengder naturgass, vi har teknologien, vi har solid erfaring i noen av våre industri- og forskingsmiljøer, og vi har en miljøbevisst befolkning. Sammen kan vi sørge for at energinasjonen Norge så å si går fra å være en del av problemet til å bli en del av løsningen på klimautfordringen.

Jeg er derfor svært glad for å få anledning til å takke for det arbeidet dere har gjort til nå, og ser fram til godt samarbeid med dere og andre i tiden framover. Sammen blir vi gode - og går opp de første stegene på vegen mot hydrogensamfunnet.