Historisk arkiv

Sikkerheten kommer alltid først

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg av politisk rådgiver Sverre Molandsveen

Innlegg tatt inn i Nationen 06.01.05 og Dagsavisen 26.01.05

Sikkerheten kommer alltid først

Av: Sverre Molandsveen, politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet

Eirin Faldet fra Arbeiderpartiet påstår i (Nationen 21. desember / Dagsavisen 29. desember) at konkurranseutsetting blant annet på jernbanen går på sikkerheten løs. Det er slett ikke riktig. Høy sikkerhet er Venstres og regjeringens hovedprioritet. Forslaget om økt konkurranseutsetting er derfor utformet slik at sikkerheten ivaretas fullt ut.

Det er ikke snakk om privatisering slik Faldet hevder. Staten eier jernbanens infrastruktur, og det vil den fortsatt gjøre – ett hundre prosent. Det er heller ikke noe nytt med konkurranse på jernbanen. Investeringer og tyngre vedlikehold har hatt konkurranse i mange år, uten at Faldet eller andre har kritisert sikkerheten i dette. Nå utvider vi bruken av konkurranse slik at private selskaper også kan konkurrere om øvrig vedlikehold. Sikkerhetsmessige oppgaver skal ikke konkurranseutsettes og Statens jernbanetilsyn vil overvåke omstillingen. Også jernbanen må moderniseres for å stå best mulig rustet i den tøffe konkurransen fra blant annet privatbilen. Med økt konkurranse kan vi spare flere hundre millioner kroner i året som gir mer effektiv drift og mer vedlikehold for pengene – og dermed en sikrere og mer driftsstabil jernbane, og et bedre jernbanetilbud for befolkningen.

Faldet hevder videre at miljøpartiet Venstre ikke gir jernbanen et skikkelig løft. Dette er også helt feil. Venstre og regjeringen har tvert imot satset på jernbanen som aldri før. Vi bruker for 2005 godt over 6 milliarder kroner på jernbanen. Med unntak av den ekstraordinære utbyggingen av Gardermobanen, har det aldri vært satset så mye på jernbanen som under denne regjeringen! Etter at Venstre og regjeringen overtok etter Arbeiderpartiet har kollektivtrikken fått over 4 milliarder kroner i økte bevilgninger.

Venstres satsing på jernbane gir gode resultater. NSB får flere passasjerer og tilbyr billigere billetter. Flytoget har trafikkvekst og har utviklet seg til en av verdens største kollektivsuksesser til en hovedflyplass. Punktligheten og regulariteten på jernbanen blir bedre år for år og er nå rekordhøy, og godstrafikken på tog viser betydelig vekst. Rundt Oslo bruker vi milliarder på et av Fastlands-Norges største byggeprosjekter, nytt dobbeltspor Sandvika-Asker. Utbygging av sikker togradio-kommunikasjon fortsetter for fullt, og det settes i 2005 i gang utredning og bygging av en rekke nye prosjekter.