Historisk arkiv

Fylkeskommunen kan kjøpe transporttjenester med jernbane

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg

Samferdselsminister Torild Skogsholm
Innlegg tatt inn i Hallingdølen 12.02.05

Fylkeskommunen kan kjøpe transporttjenester med jernbane

”Hallingdølen” har i flere oppslag i det siste tatt for seg ønsker om framtidig drift av ”Vøgne”, det vil si en daglig togavgang i hver retning, seks dager i uka, mellom Oslo og Geilo.

Dette tilbudet er i dag omfattet av ordningen med statlig kjøp av persontransporttjenester med tog. Tilbudet har hatt et lavt passasjerbelegg, og det statlige tilskuddet per reise har vært svært høyt. Regjeringen har derfor – med tilslutning fra Stortinget - ment at ordningen med statlig kjøp av persontransport med ”Vøgne” bør opphøre, med virkning fra juni 2005. Dette betyr at statlige midler i stedet kan frigjøres til kjøp av persontransporttjenester der trafikkgrunnlaget er større, og der man får mer kollektivtrafikk igjen for bruk av statlige midler. Dette er så fulgt opp i årets avtale mellom NSB og Samferdselsdepartementet om kjøp persontransporttjenester med tog.

Selv om trafikken med ”Vøgne” dessverre har vært heller lav, viser det seg at flere på lokalt hold, i Buskerud, ønsker fortsatt drift av ”Vøgne”. Dette er også mulig å få til. Løsningen kan ligge i at Buskerud fylkeskommune, gjerne i samarbeid med kommuner i området, følger opp lokale ønsker ved selv å kjøpe persontransporttjenester med tog.

Etter dagens regler kan fylkeskommunen, som ansvarlig myndighet for lokal rutetrafikk, kjøpe persontogtjenester med jernbane fra NSB eller andre selskaper som har tillatelse til å drive persontransport med jernbane i Norge.

Som varslet i statsbudsjettet for 2005, vil jeg derfor invitere Buskerud fylkeskommune til å drøfte framtidige lokale løsninger for ”Vøgne”.