Historisk arkiv

Innlegg ved presentasjon av fordelingen av belønningsmidlene for 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Torild Skogsholm
Innlegg ved presentasjon av fordelingen av belønningsmidlene for 2005
Oslo, 25. februar 2005



Satsing på kollektivtrafikken er viktig for Venstre og Regjeringen. Hensynet til miljø, arealbruk og framkommelighet betyr at en større andel av befolkningen bør reise kollektivt, særlig i storbyene.

I denne stortingsperioden er det gjennomført et stort løft for kollektivtrafikken i Norge. Over 4 milliarder kroner er bevilget mer til kollektivtrafikk etter at vi overtok. I år går over 9 milliarder kroner i statlige bevilgninger til kollektivtransport. I tillegg kommer 4,5 milliarder kroner (2003) i lokal satsing.

Sem-erklæringens løfter om en kraftig opptrapping av kollektivsatsingen er dermed mer enn oppfylt.

Venstres og Regjeringens kollektivsatsing gir tydelige resultater. I samarbeid med lokale myndigheter har vi fått trafikkvekst for kollektivtransporten i alle storbyområdene, flere steder kombinert med reduserte takster. Med framkommelighetsprosjektet ”Frem 2005” vil busser og trikker her i Oslo og i Akershus komme enklere og raskere fram. Etter hvert vil dette prosjektet kunne utvides til flere storbyer.

Den positive utviklingen gjelder ikke bare lokal kollektivtrafikk. Satsingen på jernbaneformål for 2005 er på godt over 6 mrd kroner. NSB har flere reisende, setter rekord i punktlighet og tilbyr nye, rimeligere billetter. Godstrafikken med jernbane øker kraftig. Etter at vi åpnet for fri etablering av ekspressbusser, har bussene blitt en viktig del av kollektivtilbudet i og mellom mange fylker. Flytoget har blitt en stor suksess og går nå for første gang med overskudd i år.

I fjor innførte jeg belønningsordningen for bedre kollektivtrafikken og mindre bilbruk i storbyene med 75 millioner kroner. Formålet med belønningsordning er å fremme bedre framkommelighet, miljø og helse i storbyområdene, ved å dempe veksten i transportbehovet og øke antall kollektivreiser på bekostning av reiser med personbil.

Ut fra de gode resultatene fra 2004 og behovet for å redusere biltrafikken og styrke kollektivtrafikken ytterligere, får belønningsordningen en økning på over 50 prosent i 2005 til 115 millioner kroner.

Det er med stor glede jeg nå kan presentere fordelingen av belønningsmidlene til storbyene for 2005.

Tildeling

For 2005 er det bevilget 115 mill. kr over statsbudsjettet til belønningsordningen. Til sammen ble det søkt om 255,8 mill. kr. De samme storbyområdene som i fjor ble invitert til å søke om midler.

Tildelingskriterier

  • Planlagte eller iverksatte tiltak for å begrense personbiltrafikken
  • Midlene skal kommer i tillegg til, ikke erstatte, midler fra lokale myndigheter
  • Byområdene må dokumentere at de har oppnådd resultater gjennom økt antall kollektivreiser på bekostning av personbilreiser
  • Midlene brukes til å styrke kollektivtilbudets konkurransekraft

Bevilgninger

Oslo og Akershus – 40 millioner kroner
(økning på om lag 60 prosent sammenlignet med 2004)

Oslo hadde i 2004 vekst i kollektivtrafikken på 0,9 prosent. Dette er et trendbrudd, etter flere år med reduserte passasjertall. Det er vekst i trafikken på tross av at den viktigste T-banestrekningen, Grorudbanen, var stengt i 5 måneder. I forbindelse med prosjektet Frem 2005 har Oslo kommune vist stor vilje til å prioritere kollektivtransporten – også når det har ført til dårligere framkommelighet for personbiler. Biltrafikkveksten i Oslo er lavere enn i landet for øvrig. Særlig er veksten i biltrafikken begrenset innenfor bomringen.

Akershus: Gode resultater som følge av arbeidet for bedre kollektivtrafikktilbud. Ved utgangen av oktober 2004 var det en vekst i trafikken for SL buss og båt på 2,7 prosent sammenlignet med samme periode i 2003.

Oslo og Akershus vil for 2005 blant annet prioritere framkommelighet for kollektivtrafikken i Prosjektet Frem 2005, Kolsåsbanen og elektronisk billettering.

Bergen – 25 millioner kroner
(økning på om lag 50 prosent sammenlignet med 2004)

Utviklingen i 2004 viser at Bergen er på vei til å snu en negativ trend i kollektivtransporten, med en økning i antall passasjerer på 2 prosent. Dette er høyere enn veksten personbiltrafikken som for 2004 er beregnet til 1 prosent. Bergen kommune mener at trendbruddet skyldes den økte myndighet kommunen har fått gjennom forsøk med alternativ forvaltningsorganisering, og summen av de tiltak som er gjennomført så langt. Bergen anser takstfrys for å være det tiltaket som har hatt størst betydning.

Fortsatt satsing på videre fullføring av kollektivprioriteringstiltak og bedre sykkeltraseer fra bydelene og inn mot sentrum. Det er også viktig for min vurdering at Bergen har vist klar vilje til å bygge ut infrastruktur for kollektivtrafikken gjennom å prioritere bygging av bybane.

Bergen vil for 2005 blant annet prioritere takstfrys, periodekort for barn, Ungdoms- og skolekort, frekvensøkninger og gratis sentrumsbuss.

Trondheim: 10 millioner kroner
(samme bevilgning som for 2004)

Blant annet som følge av deltakelse i forsøk med alternativ forvaltningsorganisering har kommunen økt sitt eget bidrag til kollektivtransport i forhold til tidligere.

I 2004 har det totale passasjerantallet for kollektivtrafikken holdt seg omtrent uendret, men med en vekst på ca 2 prosent etter takstreduksjonen fra 1.9.04. Trondheim har gjennomført en restriktiv parkeringspolitikk, med vekt på korttidsparkering framfor arbeidsparkering, og en fortettingspolitikk med vekt lokalisering av boliger i områder med god kollektivdekning. Dette er gode tiltak.

Det er imidlertid en betydelig utfordring for politikken med bilbegrensende tiltak og kollektivtrafikken Trondheim at bystyret vil fjerne bomringen rundt byen fra 2006, noe som isolert sett er beregnet å øke biltrafikken med 5 prosent. Tiltakene Trondheim foreslår er ikke tilstrekkelig til å motvirke denne negative effekten.

Trondheim vil for 2005 blant annet prioritere fortsatt lave takster, frekvensøkning på stamruter og framkommelighetstiltak.

Kristiansandsområdet: 15 millioner kroner
(økning på om lag 50 prosent sammenlignet med 2004)

En målrettet og langsiktig satsing på BussMetro-rutene har gitt gode resultater i 2004 noe midler fra belønningsordningen har bidratt til å oppnå. Restriktive tiltak for personbiltrafikken og tiltak for å bedre framkommeligheten for kollektivtransporten er gjennomført i 2004, og disse vil i hovedsak først ha virkning i 2005.

8,5 prosents vekst på Bussmetroen, 2,6 prosent vekst i kollektivtrafikken i hele regionen og 14,8 prosent vekst i busstrafikken mellom Kristiansand og Lillesand.

Kristiansandsområdet vil for 2005 blant annet satse på kollektivknutepunkter, tilgjengelighet og fremkommelighetstiltak.

Nord-Jæren: 25 millioner kroner
(økning på om lag 90 prosent sammenlignet med 2004)

Det er gjennomført prioritering av kollektivtrafikken, restriktive parkeringstiltak, økte bomsatser og utvidet innkrevingsperiode i bompengeordningen. Det er også en økning av lokale tilskudd til kollektivtrafikken og utbygging av et sammenhengende gang- og sykkelvegnett.

For 2004 kan Nord-Jæren vise til en 10 prosents vekst i antall kollektivreisende, det vil si godt over 1,2 mill flere passasjerer. Det forventes en gjennomsnittlig årlig vekst i kollektivtrafikken de neste fem årene på ca 7 prosent.

For 2005 vil Nord-Jærenområdet blant annet prioritere kollektivknutepunkt, universell utforming og takstfrys.

Avslutning

Disse mange gode resultatene for kollektivtrafikken viser at det lønner seg å satse målbevisst, i nært samarbeid med lokale myndigheter. Det er som jeg har gått gjennom gode resultater fra alle storbyområdene og svært gode resultater fra enkelte av disse.

Men selv om mye bra er gjort, er det ingen grunn til å stoppe her. Det gjenstår store utfordringer, særlig når det gjelder å begrense luftforurensingen og biltrafikken i byene og styrke kollektivtrafikkens konkurranseevne ytterligere. Venstre og Regjeringen vil fortsette jobben for å gjøre kollektivtrafikken enda bedre.