Historisk arkiv

Minneord ved gudstjeneste i Lillehammer kirke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Statssekretær Arnfinn Ellingsen

Statssekretær Arnfinn Ellingsen, Samferdselsdepartementet
Minnegudstjeneste i Lillehammer kirke
5. januar 2005

Kjære etterlatte og pårørende!

Kjære alle dere som har møtt frem i dag for å vise omsorg og omtanke!

Vi er samlet her i dag for å minnes de som har mistet livet i trafikken, for å vise vår medfølelse med deres etterlatte, og sende varme tanker til de som har blitt skadet i vegtrafikken.

Det å bli utsatt for en trafikkulykke med alvorlige følger oppfattes fjernt for mange, inntil vi en dag havner i en situasjon hvor vi selv eller noen som står oss nær blir utsatt for en slik ulykke.

Trafikkulykker er et av våre alvorligste samfunnsproblemer. Ulykkene er mange og de rammer ofte hard og brutalt.

12 mennesker omkom i trafikkulykker i Oppland i fjor. Det er 12 for mange. Blant disse var det også noen unge mennesker som knapt nok hadde begynt sitt voksne liv og ennå hadde mye ugjort.

Det er svært viktig at også vi som ikke har vært utsatt for følgene av en alvorlig trafikkulykke forstår og er bevisste på de menneskelige følgene slike ulykker har. Det er viktig at vi viser at vi bryr oss, og at vi tar lærdom i forhold til vår egen atferd i trafikken.

En minnestund som denne bør kunne bidra til å bevisstgjøre oss som trafikanter, og å skape holdninger som bidrar til økt trafikksikkerhet. – Vi kan alle gjøre vårt for å minske farene for ulykker, blant annet ved å følge trafikkreglene. Vi bør tenke grundig gjennom våre handlinger og vår atferd i trafikken, og hvordan man kan unngå fatale trafikkulykker.

Regjeringen ønsker å sette sterkere fokus på de alvorligste trafikkulykkene. Vi har som en klar visjon at det ikke skal skje dødsulykker eller ulykker med livsvarig skadde. En reduksjon i antall møteulykker, utforkjøringsulykker og ulykker med myke trafikanter står derfor sentralt i myndighetenes trafikksikkerhetsarbeid. Det er vårt mål at også den enkelte trafikants atferd styres av en slik visjon. Hvis vi er bevisste på de daglige valgene vi tar når vi ferdes i trafikken, alltid bruker bilbelte, holder fartsgrensen og lar bilen stå dagen derpå, vil mange liv og mye lidelse bli spart.

Både offentlige myndigheter, ulike private organisasjoner og de enkelte trafikanter utfører viktige oppgaver når det gjelder trafikksikkerhet. For å oppnå resultater er vi avhengig av at alle disse gjør en innsats.

Mitt håp er at færre i fremtiden vil oppleve å miste noen av sine kjære i vegtrafikken, og at en slik markering som denne i Lillehammer kirke vil gi økt oppmerksomhet om de alvorlige trafikkulykkene.

Min medfølelse går nok en gang til de etterlatte og de som sitter skadet igjen etter alvorlige trafikkulykker.