Historisk arkiv

Ny Mossevei med Venstre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg

Innlegg tatt inn i Aftenpostens aftenutgave, 30. august 2005

Ny Mossevei med Venstre

Av samferdselsminister Torild Skogsholm

Stein Stølen i Foreningen for Miljøtunnel Mosseveien utfordrer meg i AftenAften 23. august til å redegjøre for framdriften med Ny Mossevei i tunnel. Det gjør jeg gjerne. Som Stortinget ba om er det etablert et nært samarbeid mellom Statens Vegvesen og Oslo kommune, og de arbeider sammen om å oppfylle Stortingets ønske om å få vedtatt reguleringsplan så raskt det er mulig.

Men som alle vet er ikke en reguleringsplan nok alene. Et prosjekt kan ikke realiseres uten finansiering. Ny Mossevei er ikke med i Nasjonal transportplan for denne perioden og er derfor avhengig av ekstra finansiering for å kunne bygges. Det er blant annet derfor Venstre og de andre regjeringspartiene i Oslo og Akershus med Odd Einar Dørum i spissen har tatt initiativ til en ny Oslopakke 3. I den nye Oslopakka vil det bevilges over 40 milliarder kroner til kollektivtiltak og miljøvegprosjekter i Oslo og Akershus i årene framover. Mer enn halvparten av midlene går til kollektivtrafikken. Både Ny Mossevei i tunnel og Manglerudtunnel er med i denne pakka. Regjeringspartiene er enige om at den nye Mosseveien skal være en 4-felts miljøtunnel med ett kjørefelt og ett kollektivfelt i hver retning.

Hvis de andre partiene støtter opp om Venstre og de andre regjeringspartienes forslag til Oslopakke 3, skal dermed alt ligge til rette for snarlige lokalpolitiske vedtak i bystyret og fylkestinget om den nye Oslopakka. Etter det vil jeg så raskt det lar seg gjøre fremme sak om Oslopakke 3 for Stortinget, inkludert Mosseveien i tunnel og alle de andre miljø- og kollektivprosjektene som er viktige for Oslo i årene framover.