Historisk arkiv

"Stopp og sov"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm ved Statens vegvesens trafikksikkerhetskampanje

Samferdselsminister Torild Skogsholm
Åpning av Statens vegvesens trafikksikkerhetskampanje mot søvnrelaterte ulykker – ”Stopp og sov”
Tullinløkka (Frosken), onsdag 22. juni 2005

Norge er et foregangsland på trafikksikkerhetsområdet, og vi er blant de landene i verden med lavest ulykkesrisiko i vegtrafikken. Statistikken viser dessuten at ulykkesrisikoen minsker – antallet drepte og hardt skadde er mer enn halvert de siste 30 årene. Allikevel mister mellom 250 og 300 mennesker livet hvert år på norske veger. Samlet blir rundt 1500 mennesker hardt skadd eller drept hvert år.

Dette er tall det er umulig å slå seg til ro med og er mer enn tilstrekkelig forklaring på hvorfor trafikksikkerhet prioriteres så høyt. Trafikkulykker har enorme innvirkninger på samfunnet vårt. For alle som blir rammet av slike ulykker er tragedien altomfattende, og de samfunnsøkonomiske ulykkeskostnadene er anslått til om lag 25 milliarder kroner per år. Vi kan ikke akseptere et system som krever mellom 250 og 300 menneskeliv hvert år.

I stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan som ble fremlagt i fjor vår, er trafikksikkerhet et gjennomgående premiss. Sikkerhetstankegangen gjennomsyrer hele transportplanen. Jeg registrerer med tilfredshet at nullvisjonen – en visjon om at det ikke skal forekomme ulykker med drepte eller livsvarig skadde – fortsatt er sterkt forankret i Stortinget.

Nullvisjonen har ført til at arbeidet med å bedre sikkerheten i vegtransporten har fått en mer målrettet karakter. Gjennom nullvisjonen rettes oppmerksomheten mot å forebygge ulykker som fører til uopprettelig skader på liv og helse og å redusere konsekvensene av ulykkestyper som erfaringsmessig fører til død eller livsvarig skade.

Oppfølging av nullvisjonen gir større oppmerksomhet knyttet til vegsystemets sikkerhetsnivå og myndighetenes ansvar. Systemet bør i større grad enn i dag lede trafikantene til ønsket atferd og beskytte dem mot konsekvensene av feilhandlinger.

Men selv på de mest trafikksikre og mest kontrollerte vegstrekninger vil det likevel skje trafikkulykker, dersom det ikke gjøres noe med holdningene til de som ferdes i trafikken. Trafikantenes atferd er helt avgjørende for at sikkerheten på vegene skal bli bedre.

Jeg mener at kunnskap og kompetanse er nøkkelord for å utvikle gode holdninger. Den enkelte trafikant er tillagt et stort ansvar, både for egen og medtrafikanters sikkerhet. Regjeringen legger opp til å styrke nettopp arbeidet med holdninger blant annet ved den nye og bedre føreropplæringen, som ble innført i år. Hovedgrepet her er en trinnvis modell som skal sikre at elevene har tilstrekkelige kunnskaper på et trinn før de går over på neste trinn. Dette sikrer god progresjon i opplæringen.

Nullvisjonen stiller store krav til trafikantene. Det er ikke nok bare å overholde lover og regler i trafikken. Det stilles også store krav til oss som trafikanter når det gjelder ansvarlighet, oppmerksomhet, forståelse og vilje for at vi skal nærme oss null drepte og livsvarig skadde. Vår aktsomhet som trafikanter er kort sagt grunnleggende for trafikksikkerheten.

65 prosent av de drepte i vegtrafikken dør som følge av møteulykker og utforkjøringsulykker. Den utløsende årsaken til en ulykke er ofte en menneskelig feilhandling – et øyeblikks uoppmerksomhet eller en feilvurdering.

Nyere forskning viser at om lag 40 prosent av landets sjåfører har opplevd å sovne bak rattet – og ytterligere 40 prosent har vært nær med å sovne. Dette er skremmende tall – skremmende fordi å sovne bak rattet ikke bare utsetter en selv for fare – man utgjør også en stor trussel for medtrafikantene. Forskning antyder også at så mange som 30 prosent av alle møte- og utforkjøringsulykkene kan være forårsaket av at sjåføren sovner i trafikken.

Disse tallene viser klart at søvnproblematikken i trafikksikkerhetsarbeidet er svært viktig. Jeg er derfor glad for at Statens vegvesen, med kampanjen ”Stopp og sov" tar tak i dette problemet.

Jeg vil avslutningsvis takke for invitasjonen til å være med på åpningen denne kampanjen – og oppfordrer samtlige til å ta tretthet på alvor – stopp og sov i 15 minutter – og forsett turen som en tryggere sjåfør.