Historisk arkiv

Stor satsing på samferdsel på Østlandet!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Avisinnlegg

Innlegg av samferdselsminister Torild Skogsholm
Tatt inn i Aftenpostens aftenutgave 22.02.05

Stor satsing på samferdsel på Østlandet!

I innlegget ”Tiden er inne for Østlandet”, i Aftenpostens aftenutgave 15. februar tar byrådsleder Erling Lae (Oslo) og fylkesordførerne Arne Øren (Østfold) og Hildur Horn Øien (Akershus) for seg utbygging av samferdselsnettet på Østlandet. Innlegget og lederen neste dag kan oppfattes som at Regjeringen ikke satser på samferdselstiltak på Østlandet. Virkeligheten er helt motsatt! Samarbeidsregjeringen har tvert imot satset stort på samferdselsprosjekter i Østlandsområdet:

  • Regjeringens framskynding av arbeidene på E6 vil føre til at det innen utgangen av 2008 vil være utbygd firefelts veg på E6 gjennom Østfold, og i løpet av samme år blir det også sammenhengende firefelts veg på hele E-18-strekningen Oslo – Tønsberg. I Oslo-området kan vi vise til flere store vegprosjekter: 6 km ny E-6 Assurtjern – Klemetsrud (ferdig høsten 2004), ny riksveg Ulven - Sinsen (Ring 3, anleggstart i år) og ny E16 Wøyen – Bjørum i Bærum (anleggsstart i år) og igangsetting av arbeid med Bjørvikatunnelen, på E18.
  • Innenfor samlede statlige bevilgninger på omkring 1,4 milliarder kroner til jernbaneinvesteringer i år skal det brukes nær 800 millioner kroner til bygging av nytt dobbeltspor Asker – Sandvika. I tillegg vil Østlandet få den klart største andelen av de øvrige investeringene i jernbanens linjenett. Jeg vil ellers nevne at størstedelen av et beløp på 1,5 milliarder kroner til statlig kjøp av persontransportjenester går til tografikken på Østlandet. Det hører også med i bildet at vi nå har vekst i både person- og godstransporten med jernbane, i likhet med kollektivtrafikk med buss, sporvei og T-bane.

I innlegget blir det ellers gjort et poeng av at deler av vegutbyggingen blir finansiert ved en kombinasjon av bompenger og statlige bevilgninger, og at bompengemidlene nå utgjør en større andel av de samlede midlene som går til vegutbygging. Dette er en riktig observasjon, og et resultat av ønsker og politiske vedtak på både sentralt og lokalt hold. Økt bruk av bompenger har vært med på å framskynde utbyggingen. Innkrevingen av bompenger har også lagt til rette for at det innenfor tilgengelige ”vegmidler” er blitt mulig å øke satsingen på kollektivtiltak på vegnettet, samtidig som både bompenger og statlige vegbevilgninger har gått til å bedre framkommeligheten for buss og sporveg og til utbygging av blant annet T-baneringen i Oslo.

Jeg sier meg fullt ut enig i de tre lokalpolitikernes sluttappell om at ”Tiden er overmoden for satsing på Østlandsregionen! ”, men jeg vil føye til dette: Aldri tidligere har det – med unntak for noen få år med bygging av Gardermoprosjektet - vært satset så mye på utbygging av veg- og jernbanenettet på Østlandet som i de siste tre årene. En slikt økt satsing er tilfelle for både bruk av statlige midler og bompenger. Og denne sterke satsingen vil fortsette, slik at midlene til veg- og baneutbygging på Østlandet også i tiden framover blir vesentlig høyere enn det som var vanlig før Samarbeidsregjeringen overtok regjeringskontorene.